Futurium ”Casa Viitorului” – bijuteria arhitecturală a Berlinului

Must read

Futurium ”Casa Viitorului” – bijuteria arhitecturală a Berlinului este un proiect excepțional și modern, cu fațada din sticlă, sub forma unor casete de diamant, care completează într-un mod unic mediul urban. 

Designul arhitectului Richter Musikowski, se bazează atât pe forme pure, sculpturale, cât și pe deschidere și accesibilitate.

Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
 Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI

Futurium ”Casa Viitorului” – bijuteria arhitecturală a Berlinului

Pe trei etaje și în jurul a 3.200 de metri pătrați de spațiu expozițional, acest centru de modelare a viitorului permite accesul în fascinanta lume de mâine, incorporând în sine un concept vizionar al spațiului.

Fațada clădirii este realizată din sticlă turnată care, ziua și noaptea, reflectă și refractă lumina într-un mod jucăuș. Inundate  de lumină sunt spațiile de expoziție și evenimente, acum complet accesibile. Datorită exteriorului din sticlă priveliștea din împrejurimi este panoramică și, în același timp, simbolizează perspectiva deschisă pe care FUTURIUM Berlin dorește să o ofere asupra viitorului.

Futurium este o Casa Plus-Energy în ceea ce privește consumul de energie. Acest lucru este posibil datorită construcției sale compacte, a măsurilor energetice pasive (în special în ceea ce privește anveloparea clădirii), precum și a unor tehnologii de construcție foarte eficiente. Pe lângă utilizarea la scară largă a instalațiilor solare termice și fotovoltaice, clădirea se bazează exclusiv pe sistemul de trigenerare foarte eficient pentru a-și îndeplini cerințele energetice. 

 

Futurium ”Casa Viitorului”, Berlin. Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Futurium ”Casa Viitorului”, Berlin. Photo credit: Arup / Rossmann / Saint-Gobain Glass
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI

Fațada din sticlă

Forma clădirii este remarcabilă, dar și fațada din sticlă formată din 4.000 m2 de straturi de sticlă sub formă de casete, ventilate și inserate pe diagonală. Fațada constă în peste 8.000 de elemente din sticlă de la Saint-Gobain Glass care formează un fel de voal și conferaă exteriorului vivacitate. În plus, se creează un efect de nor irizat care se schimbă în funcție de incidența luminii. 

Trei sferturi din elementele de sticlă au o grosime de 6 mm (1/4 “) cu straturi metalice și emailate ceramic.

”Sticla turnată permite o varietate de lumini. Spre deosebire de sticla transparentă, aceasta difuzează și modulează lumina cu reflexii ambientale. Pentru noi, acesta este un efect de design important, explică arhitectul Christoph Richter”.

Aplicarea impecabilă a emailului ceramic, atât pe fața unu cât și perimetral, pe fața trei, a fost posibilă prin controlarea corectă a vâscozității emailului – aspect gestionat prin controlul temperaturii și umidității optime în spațiul dedicat aplicării emailului.

Acuratețea serigrafierii realizate de Glas Expert se poate vedea în bulinele care au aceeași formă și dimensiune, iar aplicarea emailului ceramic pentru fața unu fiind constantă și uniformă.

Elementele de 70x70cm sunt alcătuite din reflectori metalici, cu o sticlă turnată de grosime de 6 mm. (Foto credit: Arup / Rossmann / Saint-Gobain Glass

Sticla triplu izolată utilizată aici, într-o construcție suspendată, este de aproximativ 2,3 x 4 metri și este fixată fără prinderi vizibile. De asemenea, funcționează ca o barieră de siguranță. Marginile opace continue au fost imprimate cu negru pe spate, făcându-le să pară ca fiind parte a suprafeței transparente din sticlă.

Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI

Vederi panoramice 

Cele două fațade panoramice sunt o soluție specifică proiectului care poate fi realizată numai cu profile din oțel. Arhitecții au ales sistemul de profil VISS SG de la Schüco Jansen Steel Systems, o soluție arhitecturală de înaltă calitate pentru construirea fațadelor atractive din sticlă într-un mod eficient din punct de vedere energetic. 

Futurium ”Casa Viitorului” - bijuteria arhitecturală a Berlinului
O vedere superbă deasupra clădirilor guvernului și Spreebogenpark, de la etajul superior. (Foto: Schnepp Renou / Richter Musikowski)
Futurium ”Casa Viitorului” - bijuteria arhitecturală a Berlinului.Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI
Photo Credit : RICHTER MUSIKOWSKI

Pe fațada nord-estică, unde s-au instalat cele mai mari geamuri, a fost permisă folosirea în dimensiune maximă a sticlei pe care o permite omologarea pentru utilizarea acestui sistem de fațadă din sticlă. A fost creată o ancoră specială pentru prinderea sticlei, astfel, că, îmbinările de silicon din fațadele din sticlă au o lățime de 20 mm pe verticală, dar 30 mm pe orizontală – o diferență neglijabilă având în vedere dimensiunile imense ale fațadei din sticlă, dar care este vizibilă numai pentru ochiul profesionist.

Futurium ”Casa Viitorului” - bijuteria arhitecturală a Berlinului.Foto: Richter Musikowski
(Foto: Richter Musikowski)
Proiect: Futurium – Casa Viitorului Berlin
Locație: Berlin, Germania
Client: Agenția Federală pentru Imobiliare (Bundesanstalt Für Immobilienaufgaben)
Partener: Ministerul Federal al Educației și Cercetării
Arhitect: Richter Musikowski, Berlin
Producător: Saint-Gobain Building Glass Europe
Produs: Sticlă de fațadă Saint-Gobain Glass Decorlass SR Listral L, Vario DZ Climatop XN II, Vario DZ Climatop One II, SGG Planiclear
Consultant fațadă: ARUP Germania
EDIT: Execuția zidului de cortină: AL PROMT Metallbau, Ferrolight SG
EDIT: Executarea fațadei panoramice: Metallbau Windeck
EDIT: Prelucrarea sticlei: Glas Expert SRL, Flachglaswerk Radeburg
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read