Două volume din sticlă alcătuiesc o casă modernă din New York

Must read

Ne plac proiectele în cadrul cărora sticla oferă transparență și apropiere de natură, în orice anotimp sau moment al zilei. Iar cele două volume din sticlă ce alcătuiesc casa din Standford, New York, ilustrează perfect aceste atribute, dar, mai presupus de toate, se contopesc cu zona în care este amplasată, păstrând naturalețea acesteia. 

volume din sticlă

Volume din sticlă pentru unirea interiorului cu exteriorul

Situată în Dutchess, New York, într-o fermă de 220 de acri, casa privată din sticlă ne-a atras atenția prin dualitatea construcției, transparența și angajamentul față de peisaj versus dorința de intimitate. Slade Architecture propune o nouă modalitate de a îndeplini cerințele locuitorilor, o soluție ce se remarcă printr-o relație tangențială între cele două caracteristici.

Zonele în care proprietarii întreprind activitățile casnice sunt cuprinse într-un volum de sticlă care plutește peste peisaj. Zonele private ale casei sunte protejate de un volum de piatră de origine locală ce se integrează perfect cu specificul zonei. Orientarea perpendiculară a celor două volume diferențiază aceste două condiții, minimizează  suprapunerea lor, dar accentuează volumul inferior din sticlă oferind o extindere vizuală către peisajul exterior. În timp ce volumul superior este definit de planurile orizontale ale podelei și ale acoperișului, acesta se extinde către planurile verticale de sticlă. 

Sticla se contopește armonios cu natura

Dorința de a construi în acest peisaj este în contradicție cu dorința de a păstra naturalețea locului. Însă, soluția abordată cuprinde două strategii diferite cuprinse în cele două volume. Volumul superior folosește transparența pentru păstrarea panoramei ce poate fi admirată din casă, în timp ce volumul inferior utilizează piatră și diferite plante pentru a se îmbina armonios cu pământul. Acest lucru este evidențiat de amplasarea casei care utilizează topografia zonei înconjurătoare pentru a ascunde volumul inferior și a descoperi volumul superior.  

Construcția folosește amplasamentul și caracteristicile unice ale celor două volume maximizând oportunitățile pasive ale acestora, precum și potențialul activ al zonei pentru conservarea energiei. 

În ceea ce privește strategiile termice pasive, volumul superior se conectează la condițiile exterioare, în timp ce volumul inferior este perfect izolat față de mediul exterior. Pereții de sticlă triplu izolați și extensia acoperișului din volum superior influențează razele soarelui pentru a  umbri interiorul în timpul verii și pentru a maximiza câștigul de căldură în timpul iernii. Volumul inferior utilizează pereți și ferestre izolate la maximum, pentru a crea o barieră termică. În plus, podelele de piatră din acest volum mai mic creează un volant termic, stabilizând temperatura.

Casa utilizează sonde geotermale pentru încălzire și răcire. Pardoselile sunt completate de un sistem geotermal ce are la bază pomparea aerului, asigurând căldura necesară. Pe termen lung, factorul solar va furniza electricitate pentru clădire, decuplând casa de la rețeaua energetică.

Pentru a reduce energia, lemnul de pe proprietate s-a folosit în construcția casei. De exemplu, panourile si pardoseaua de la intrare sunt fabricate din lemnul cireșilor prezenți pe proprietate înaintea de a demara construcția. Mobilierul și tavanul din baia principală sunt, de asemenea, realizate din copacii prezenți pe teritoriul fermei. 

Photo Credit: http://www.sladearch.com/upstateresidence

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read