Case gemene cu pereți din sticlă – fluiditate și lumină din abundență

Must read

Photos by Maíra Acayaba

Acest proiect a pornit de la dorința proprietarilor de a construi două case pe același amplasament pentru doi frați. Locuințele sunt aproape la fel, având doar mici modificări și detalii,  de aici și denumirea Casas Gêmeas, care în portugheză înseamnă „case gemene„.  Una dintre ele are un living mare la parter și două dormitoare și un suite la etaj, iar la cealaltă camera de zi a fost transformată într-un birou deoarece proprietarul lucrează de acasă. Au fost folosiți pereți din sticlă pentru a permite luminii naturale să pătrundă în toate spațiile, dar și ca o soluție flexibilă de delimitare.

Unul din dormitoarele de la etaj a fost transformat într-o cameră flexibilă care poate avea diverse utilizări. Datorită lotului îngust, oferind o lățime mai mică de 10 metri pentru fiecare casă, arhitecții au ales să ocupe distanța laterală și să facă loc pentru trei terase. Aceste deschideri aduc exteriorul în interiorul casei, creând o linie fluidă între ele. În afară de terasa din față și cea din spate, există terasa centrală, fiind un element principal ale reședinței, responsabilă cu aducerea luminii și a aerului natural în zonele din jurul său.

Suprafețele vitrate largi: ferestre, uși, pereți din sticlă joacă un rol important în a permite spațiului să fie flexibil și integrat, atât spațial cât și vizual. Bucătăria, de exemplu, poate fi închisă sau inclusă în zona de luat masa. Același lucru se întâmplă cu unul dintre dormitoare care pot fi transformate într-o cameră de zi, într-un birou sau pot fi închise și folosite ca un dormitor pentru vizitatori ocazionali.

Terasa, atunci când este deschisă, poate fi o extensie pentru camera de zi, coridorul scării și sala de mese, transformând întregul parter într-un singur spațiu. Pentru a controla nivelul luminii și pentru a asigura intimitatea proprietarilor, s-a folosit sticlă translucidă (de exemplu pentru toalete) sau jaluzele metalice. Lumina soarelui vine prin ferestrele pentru acoperiş terasă care, pe lângă controlul luminii, oferă protecţie termică și adaugă o notă decorativă. Parterul se concentrează în cea mai mare parte pe zone de socializare – cameră de zi, sufragerie, bucătărie, spălătorie și birou (într-una din case).

pereți din sticlă

Ideea este de a păstra parterul cât mai fluid, fără pereți sau blocuri vizuale, integrând terasa și oferind lumină restului. Mergând sus, peretele din sticlă de-a lungul „podului” care duce spre dormitoare oferă o vedere de ansamblu a terasei și separă dormitorul matrimonial de celelalte camere. Elementele constructive sunt simple, din componente prefabricate, cum ar fi plăci de beton și cărămizi structurale. Între cele două case, deasupra zidului, există o bandă de material perforat care ajută la menținerea intimității la primul etaj, dar oferă o luminozitate discretă.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read