Ghid pentru întreținerea unei băi placate cu piatră naturală

Must read

Prezența pietrei naturale în băi se pierde în noianul timpului. În antichitate piatra era un material de construcție de prim rang și folosirea ei era obișnuită. Tot atunci, odată cu extinderea și dezvoltarea tehnologiilor de  prelucrare a pietrei, apare și necesitatea întreținerii suprafețelor placate cu piatră, fie ca era vorba de termele romane fie de drumurile imperiului. Seduși de binefacerile thermelor, latinii au descoperit și primul impermeabilizant – uleiul de măsline, care a fost apoi folosit vreme de secole, încă și astăzi există soluții de impregnare bazate pe ulei. 

Stilurile moderne acceptă piatra ca element esențial în design-ul actual și de aici necesitatea de a-i păstra acesteia aspectul și proprietățile în limitele parametrilor inițiali. 

Baia actuală moștenește preocuparea anticilor pentru piatră și bucuria de a o folosi. Marmura, travertinul, ardezia, granitul, limestone, toate oferă culori, texturi și finisaje dintre cele mai diverse pentru felurite amenajări de baie. Tratarea acestora cu soluții profesionale și întreținerea potrivită protejează suprafețele și mentin placările noi pentru mai multe generații. 

Pentru avantajele multiple pe care le oferă, PIATRAONLINE îți recomandă soluțiile de tratament produse de firma LTP – lider pe piața britanică de profil. 

1. Baie placată cu piatră naturală: travertin

Travertinul este o piatră care conferă o atmosferă liniștită băii, aducând echilibru și relaxare. Poți folosi atât travertin polisat, recomandat pentru placări pe pereti, cât și mat sau periat, mai bun pentru pardoseli. Pentru tratarea suprafețelor din travertin polisat îți recomandăm Grimex, un detergent cu proprietăți degresante și totodată și un bun decapant. Acesta se folosește diluat, în funcție de gradul de murdărire, pentru spălarea suprafețelor înainte de impermeabilizare. Aplicarea lui pe suprafață se face direct, se lasă să acționeze cât bei o cafea, apoi se spală suprafața cu apă curată. E bine să nu uiți să-ți bei cafeaua lângă lucrare, trebuie să ai grijă să menții suprafața umedă. 

Urmează, dupa uscarea naturală, impermeabilizarea. Pentru suprafețe polisate îți recomandăm MPG, un impregnator pe bază de solvenți sau Mattstone H2O, unul ecologic, pe bază de apă. Aceștia se aplică direct pe suprafața și rolul lor este tocmai acela de a oferi protecție la apă, grăsimi și unele pete. La final se folosește un detergent creat special pentru întreținere, neutru și rentabil, Waxwash. 

În cazul suprafețelor din travertin mat sau periat se folosește același detergent pentru curățarea preliminară, Grimex și același impermeabilizant ecologic (Mattstone H2O) însă se mai pot folosi ca impermeabilizant pe bază de solvenți Mattstone și un altul care are și avantajul accentuării culorii placării, Colour Intensifier.  Ca detergent pentru întreținere se recomandă Waxwash. Pentru zone înguste încearcă Stonewash, un detergent echilibrat, într-un tub spray. 

Suprafețele puternic contaminate se curață cu Power Stripper , un detergent profesional, care are și efectul îndepărtarii unor straturi de impermeabilizant vechi.

2. Baie placată cu piatră naturală: marmură

Marmura nu are nevoie de nicio prezentare specială întrucât și-a etalat frumusețea de mii de ani și a transmis peste timp vibrațiile ei respirând armonie și majestate. Fiind o rocă din aceeasi familie cu travertinul recomandările privind soluțiile profesionale de tratament rămân aceleași.  

3. Baie placată cu piatră naturală: limestone

Recomandarile pentru solutiile LTP se pastrează, la fel și pentru amenajările de baie cu onyx. 

4. Baie placată cu piatră naturală: ardezie sau granit

O baie placată cu ardezie sau granit oferă avantajul unei rezistente superioare. De aceea în special blaturile, atât cele de baie cât și cele de bucatărie, se execută în principal din granit, iar ardezia se întâlnește sub formă de placări de pardoseli sau pereți. Amenajările executate din piatră polisată se spală cu Grimex și apoi se impermeabilizează cu MPG. În cazul plăcilor nepolisate se folosește Mattstone iar pentru accentuarea culorii Colour Intensifier. Pentru cazul rămânerii unor reziduuri de chit și adezivi pe suprafață,  plăcile de granit sau ardezie nepolisate se pot trata cu Grout Stain Remover, un detergent activ cu mare putere de curățare. 

Fiecarea baie poartă în ea visul proprietarului spre o intimitate profundă și odihnitoare. Folosind soluțiile LTP de la PIATRAONLINE protejezi frumusețea amenajărilor și le extinzi funcționarea confom parametrilor inițiali. 

Descoperă promoțiile www.piatraonline.ro, comandă online și în cel mai scurt timp vei primi acasă produsele necesare. 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read