5 tendințe arhitecturale în 2021

Must read

Anul trecut, prin experiența timpului pe care l-am petrecut în interior, ne-a arătat cât de mult influențează calitatea mediului construit în confortul vieții. Elena Ștefănescu, arhitect, cofondator Studio ae ne povestește despre 5 tendințe arhitecturale care vor domina în 2021. 

Criteriile de calitate vor conta mult mai mult, iar caracteristicile pozitive ale unui spațiu construit vor cântări mai greu în alegerea unei locuințe, a unui birou sau chiar a zonei pentru relaxare – Elena Ștefănescu.

1. Tot mai aproape de natură

Contexul anului 2020 ne-a arătat cât de importantă este apropierea față de natură, însă arhitecții au lucrat activ pentru a pune în aplicare ideea integrării chiar înainte de 2020. În arhitectura clădirilor noi, sunt tot mai folosite materialele naturale și reciclate, în decorare și construcție. De asemenea, grădinile interioare ne aduc natura mai aproape și creează un microclimat. Putem vorbi despre pereți vegetali atât la nivelul fațadelor, cât și la interior, concept al cărui pionier este francezul Patrick Lebranc. 

Se observă un interes tot mai mare acordat locuințelor unifamiliale, situate în apropierea marilor orașe, unde spațiul exterior este mai generos. 

În plus, tot mai multe proiecte noi sunt mai izolate, concepute special pentru a valorica avantajul amplasării în mijlocul naturii.

2. Utilizarea materialelor reciclabile și a surselor alternative de energie

E de remarcat faptul că arhitectura și designul prezentului reflectă tendințele sociale. Utilizarea materialelor reciclate, a surselor alternative de energie și grija tot mai mare pentru mediu sunt tot mai des în prim-plan încă din faza de concept a unui proiect. Un exemplu în acest sens îl reprezintă certificarea clădirilor care întrunesc standardele de case pasive, BREEAM sau Leeds. Acestea propun standarde complexe prin care sunt luate în considerare, în momentul construirii, mai multe aspecte, începând de la accesibilitate, amprenta de CO2 și sursa de provenieță a fiecărui material, până la interzicerea utilizării substanțelor toxice la mobilierul folosit. 

3. Reconstrucția și restaurarea clădirilor vechi

tendințe arhitecturale
Autogara Chitila_revconversie

Această tendință s-a activat mai mult în ultimul deceniu și în România. În 2021, există premisele unei atenții maxime acordate reconstrucției din partea arhitecților, mai ales datorită demarării programului Noul Bauhaus prin care se urmărește removarea a peste 35 de milioane de clădiri în toată Uniunea Europeană. 

Restaurarea clădirilor rezidențiale și industriale degradate și abandonate ne permite să rezolvăm câteva probleme incredibil de urgente în lumea modernă: Un proiect paneuropean precum Bauhaus permite păstrarea valorilor istorice și culturale și a liniei arhitecturale a orașului. La acestea se adaugă și reducerea nivelului de poluare a mediului datorită eficienței mai mari a reconstrucției în comparație cu construcția de la zero. Restaurarea face posibilă asigurarea unei fiabilități și reintegrarea în oraș a acestor clădiri. 

4. Folosirea tehnlogiilor noi și emergente

2021 se concentrează pe tehnologii noi și emergente, elemente arhitecturale durabile și consum conștient. De asemenea, din acest an a devenit obligatorie conformarea clădirilor din punct de vedere al consumului de energie. Deși principiile și tehnologia sunt cunoscute, la noi acest domeniu este la început și reprezintă încă o noutate. Nevoia reducerii consumului de energie pentru o clădire se va accelera din ce în ce mai mult având în vedere că reprezintă aprox. 40% din energia totală utilizată în Uniunea Europeană. 

5. Reconversia spațiilor de birouri

Pandemia a dus la scăderea suprapopulării zonelor de birouri. Din cauza pandemiei, o parte din acestea vor se vor reconverti în spații cu alte funcțiuni. Global, numărul clădirilor de birouri vacante a crescut de la începutul situației Covid-19. 

Birourile ca funcțiune nu vor dispărea, necesarul de suprafață se va schimba, iar ponderea și frecvența timpului petrecut se vor schimba. 

Proprietarii de clădiri au mai multe opțiuni:

  • să o renoveze și să o închirieze din nou ca birou într-o formă adaptată noilor nevoi,
  • să aștepte alți chiriași pe conformația actuală,
  • să o convertească în altă funcțiune (dacă e posibil), să o demoleze și să construiască altceva,
  • să o vândă,
  • să nu facă nimic.

Clădirile deja construite care erau deja vacante înainte de restricțiile cauzate de pandemia Covid-19, vor fi probabil mai greu de închiriat.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read