Zece lucruri pe care nu le știai despre sticla de Murano

Must read

Sticla de Murano din Italia este renumită de secole pentru aspectul, eleganța și frumusețea sa. Iar fiecare bucată de sticlă de Murano poate aduce cu sine istoria și frumusețea încântătoare în casele voastre, fiind unul dintre cele mai apreciate tipuri de sticlă atunci când vine vorba de decorațiuni sau bijuterii. De aceea, am decis să vă dezvăluim informații mai puțin cunoscute și să vă satisfacem câteva mici curiozități.

sticla de Murano

Sticla de Murano este despre trecut, prezent și cu siguranță viitor. Cu frumusețea sa neegalată și design-urile unice, ea ocupă un loc prețios în viitorul necunoscut.

1. Sticla de Murano își are insula sa

În anul 1291, Republica Venețiană a impus tuturor meșteșugarilor să se mute pe o insulă din apropierea sa, protejând, astfel, casele care erau din lemn, de incendiile ce izbucneau frecvent în urma meșteșugului sticlei. De atunci sticla de Murano este realizată exclusiv pe insula Murano.

2. Sticlarii – privilegiații Italiei sau nu?

Sticlarii erau cei mai importanți cetățeni ai insulei, iar atunci când un om de rând devenea meșter sticlar, acesta era înnobilat și înscris în Cartea de Aur a insulei. Astfel, sticlarii puteau purta săbii, iar fetele lor puteau fi căsătorite cu membri ai celor mai bogate familii venețiene.

Însă, odată cu privilegiile, interdicțiile nu conteneau să apară, meșteșugarii neavând permisiunea să părăsească Veneția, pentru a nu dezvălui secretele prelucrării sticlei.

Photo Credit

3. Arta meșteșugului sticlei de Murano

Producătorii de sticlă de Murano excelează în remodelarea fierbinte a sticlei. Aceștia suflă forme extrem de subțiri și aerisite care au o formă delicată, folosind doar câteva instrumente.

Designul din sticla de Murano este gravat cu ajutorul unui punct de diamant, a unui ac metalic sau a roților rotative.

4. Fabricarea sticlei de Murano –  o tradiție păstrată și transmisă din tată în fiu

Unele modalități de prelucrare a sticlei sunt scrise în cărți ce au trecut prin mâna mai multor generații și al căror conținut este încă păstrat secret. 

5. Ce conține sticla de Murano?

Pentru a prelucra sticla de Murano este nevoie de un amestec de 70 % nisip și de 30% alte substanțe ce trebuie să conțină nitrați, arsenic, calcar și siliciu. Factorul esențial pentru obținerea produsului finit perfect este temperatura, care, dacă nu atinge valoarea optimă, poate compromite limpezimea sticlei. 

sticla de Murano

Photo Credit

6. Ingrediente secrete în sticla de Murano

Sticlarii adaugă sare în compoziția sticlei pentru ca aceasta să devină opacă și nitrat și arsenic pentru a elimina bulele inestetice. Iar, pentru a obține culorile fermecătoare, meșteșugarii folosesc compuși de cupru și cobalt sau chiar aur. 

7. Tipuri de sticlă de Murano

Mesterii de sticlă de Murano au avut monopol pe fabricarea sticlei de calitate, timp de secole. Astfel, pe insulă s-au dezvoltat multe tehnici și tipuri de sticlă, spre exemplu:  sticla cristalină, sticla emailată (SMALTO), sticla cu fire de aur (aventurin), sticla multicoloră (Millefiori), sticla de lapte (lattimo).

Photo Credit

8. Scaunul meșterului

Pentru ca sticla să fie perfectă, meșteșugarii au nevoie de multă răbdare și minuțiozitate, dar și multă atenție. Iar, pentru a le fi ușurată treaba, aceștia au un scaun cu mânere speciale, pentru a simplifica modelarea și suflarea în sticlă, care se numește „Scagno”.

Photo Credit

9. Millefiori 

Millefiori (mii de flori) este un model policromatic subțire, din sticlă, ce se prezintă sub forma unui mic baston, iar numele său provine de la faptul că înăuntrul acestuia există modele infinte de flori. Mult timp, acest produs a fost dat uitării, însă, după ce a revenit în arta meșteșugului sticlei, acesta a căpătat numele de Murano. Iar cu ajutorul acestui model se confecționează în mare parte bijuteriile.

Photo Credit

Photo Credit

10. Recunoaște adevărata sticlă de Murano 

Preşedintele sindicatului artizanilor din Veneţia, Gianni De Checchi, a declarat că „40% din obiectele expuse în magazinele italiene şi prezentate ca fiind fabricate la Murano sunt falsuri”. De aceea, orice obiect din sticlă de Murano trebuie să aibă ștanțat Vetro Artistico Murano, ceea ce atestă că produsul este 100% autentic și fabricat în Italia.  

 

 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read