Site Loader

Designerul danez Clara Hjelt a încheiat un parteneriat cu retailerul scandinav JYSK pentru a realiza haine sustenabile, produse manual. Designerul a folosit textile pentru casă: lenjerii de pat și cearceafuri care, din cauză unor erori de producție, ar fi trebuit să fie aruncate. Produsele pentru dormitor au fost transformate în cămăși și pantaloni scurți smart casual. 

Designerul danez Clara Hjelt.jpg

Claja Hjelt și-a început afacerea în anul 2019, pornind de la ideea că își dorește să creeze haine din materiale sustenabile, prin refolosirea unor textile industriale. Designerul din Copenhaga a contactat compania JYSK pentru a afla dacă poate refolosi materiale de care retailerul nu mai are nevoie. 

Într-o primă etapă, Clara Hjelt a primit o serie de lenjerii de pat galbene ELLEN care, din păcate, au fost confecționate la dimensiuni greșite și, prin urmare, nu puteau fi vândute în magazinele JYSK.

Ea a transformat o parte din lenjeriile de pat în cămăși cu mânecă scurtă și pantaloni scurți, articole pe care le vinde prin intermediul propriului magazin online.

Un designer danez transformă textilele pentru casă în haine sustenabile.jpg

“Într-o lume ideală, nimic din ceea ce este produs nu ar trebui aruncat. Cred că este frumos că am reușit să facem un circuit ciclic, prin transformarea produselor de care JYSK nu mai are nevoie în piese vestimentare unice care în același timp ajută industria de modă să meargă în direcția corectă atunci când vine vorba de supra-producție, încălzire globală și amprenta emisiilor CO2”, explică designerul. 

Înainte de a începe această colaborare, Clara Hjelt s-a interesat și cu privire la sustenabilitatea promovată de JYSK și cunoștea destul de bine abordarea JYSK privind bunăstarea animalelor, pe care ea însăși o sprijină. Materialele refolosite, din care a creat cămășile și pantalonii, sunt realizate din bumbac 100% certificat OEKO-TEX 100®, ceea ce înseamnă că nu conțin substanțe dăunătoare.

Toate hainele sunt realizate manual, astfel încât fiecare piesă este unică. 

„Am petrecut cam 15-20 de ore pentru realizarea fiecărui produs. Mai întâi trebuie să aleg materialele, apoi acestea trebuie să fie călcate și tratate la abur, tăiate și „reparate” în anumite părți și abia apoi cusute”, ne-a explicat Clara Hjelt.