Tot ce trebuie să știi despre gresia de interior și cea de exterior

Must read

Aspectul și calitatea finisajelor determină atmosfera spațiului, așa că trebuie să alegi cu grijă modelul perfect de gresie pentru interior și exterior. La început poate părea complicat să găsești soluția ideală pentru pardoseală, mai ales că pe piață sunt numeroase tipuri de forme, culori și prețuri. Totuși, odată ce ai aflat de ce factori trebuie să ții cont atunci când cumperi gresie, îți va fi mult mai ușor să iei o decizie inspirată. 

Iată un ghid complet pentru a alege gresia potrivită în funcție de fiecare cameră.

Ce tipuri de gresie găsești în magazinele de bricolaj?

Pentru o primă diferențiere este necesar să ne concentrăm pe locul unde va fi montată pentru că există:

  • Gresie de exterior – proprietăți antialunecare, antiîngheț, rezistentă la șocuri mecanice
  • Gresie de interior – rezistență la umiditate, pete și zgârieturi 

Ulterior, în funcție de procesul de tăiere a plăcilor, vei putea opta dintre:

  • Gresie rectificată – margini tăiate și finisate într-un unghi de 90°, plăcile având dimensiuni standard
  • Gresie nerectificată – margini nefinisate, plăcile având diferențe de 1-2mm

Trecând la aspectul estetic, pe piață vei observa că există:

  • Gresie glazurată – strat inferior gros și rezistent, strat superior subțire, lucios și ușor de curățat, dar sensibilă la șocuri mecanice
  • Gresie neglazurată – aspect neted, cu finisaj mat sau semi-mat, ce prezintă rezistență la temperaturi înalte și șocuri mecanice

Nu în ultimul rând, așa cum ai văzut, există mai multe tipuri de finisaje pe care gresia le poate avea, astfel:

  • Gresie mată – nu reflectă lumina, proprietăți antialunecare, rezistență crescută la zgârieturi
  • Gresie lucioasă – reflectă lumina, ușor de curățat și întreținut
  • Gresie satinată – aspect intermediar între mat și lucios
  • Gresie lappato – suprafață parțial lustruită cu fragmente mate și lucioase

Cum alegi gresia ținând cont de locul de spațiul în care va fi montată

Locul ce urmează a fi placat este foarte important pentru a determina cel mai potrivit tip de gresie, acesta fiind caracterizat de nivelul de trafic, de umiditate, cât și de temperatură. Pentru fiecare încăpere există modele potrivite, fiecare disponibil într-o varietate de stiluri, forme, dimensiuni și culori. Totuși, pentru a face față testului timpului, iată cum îți sugerăm să alegi:

Gresie pentru baie

Această încăpere este supusă la un trafic scăzut, prin urmare poți opta pentru un model de gresie glazurată care se încadrează în clasele PEI I sau PEI II, variantele optime în cazul traficului mic spre moderat. Mai mult, îți recomandăm să alegi un model antiderapant pentru a evita pericolele cauzate de umezeală.

Gresie pentru bucătărie

În această cameră o gresie ce are rezistența la uzură conform clasei PEI III este ideală. Totodată, pentru a fi mai ușor de curățat și a masca petele de grăsime, varianta optimă este dată de gresia satinată sau chiar mată. Desigur, depinde foarte mult de stilul de amenajare pentru care vrei să optezi, așa că nu există limitări de culoare și model.

Gresie pentru hol

În acest spațiu deja putem vorbi despre un trafic intens, de aceea specialiștii în domeniu optează doar pentru gresie PEI III sau chiar PEI IV. Desigur, si in acest caz sunt recomandate placile anti-alunecare, astfel incat fiecare persoana care iti calca pragul sa fie in siguranta.

Gresie pentru terasa din exterior

Fie ca vrei sa montezi gresie doar pe terasa, ori si pe treptele casei, tine cont sa alegi un model incadrat in clasa IV sau V deoarece sunt cele mai rezistente tipuri. Pentru siguranta, variantele texturate, cu model reliefat, care impiedica alunecarea sunt de preferat. 

Cum se calculeaza necesarul de gresie?

E bine sa stii de la inceputul proiectului de amenajare si renovare necesarul de gresie, astfel incat sa determini si valoarea investitiei.

In prima faza trebuie sa masori incaperea, iar apoi sa determini suprafata totala a podelei, exprimata in metri patrati. Pentru aceasta etapa inmultesti lungimea camerei cu latimea acesteia (L x l). Ulterior, verifici în specificațiile produsului, ce suprafață acoperă cantitatea de gresie din pachet. De exemplu, dacă tu ai o cameră de 20mp, iar aria de acoperire a unei cutii este de 1.55mp, vei avea nevoie de 13 cutii.

Atentie! Este recomandat să achiziționezi și un surplus de 1-2 cutii de gresie pentru a preîmtâmpina situațiile în care este necesară efectuarea unor decupaje, se sparg plăci, există defecte de fabricare ș.a.

Copyright imagini: https://elements.envato.com/

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read