Sticla cristal: de la arta manufacturii la prețiozitatea obiectelor

Must read

Accesorii pentru bucătărie, obiectele de decor sau bijuteriile din cristal, toate acestea sunt adevărate opere de artă realizate din sticla cristal. Transparența este principala caracteristică, însă modalitatea de prelucrare este cea care face oferă obiectelor un design aparte.

Cum este realizată sticla cristal sau prin ce se diferențiază?

sticla cristal

Sticla Cristal: inspirație din natură

Anticii au început să utilizeze cristalul în forma sa nativă de rocă cristal pentru mărgele, figurine și veselă. În încercările de a imita natura, omul a început să realizeze sticla numită cristal prin adăugarea de metale pentru a-i schimba caracterul. Cu timpul, s-a constatat că plumbul este aditivul care se apropie de creația naturii. Astfel, cristalul sau sticla de plumb, oferă un sunet aparte atunci când este atins, este puternic și durabil, și, de asemenea, posedă proprietăți decorative și o putere mare de refracție a luminii.  

Sticla Cristal: o formă de artă

Începuturile încep prin fabricarea vitraliilor din catedrale. Cu timpul, industria își conturează primii pași în anii 1500, când mai mulți producători venețieni de sticlă se mută în Londra, iar Regina Elisabeta I începe și promovează această formă de artă. Astfel, influxul venețian și sprijinul reginei fac posibilă descoperirea sticlei de plumb, cristalul devenind un reper pentru secolul următor. 

George Ravenscroft înființează în anul 1673, în Londra, prima fabrică de sticlă, iar mai apoi brevetează cu succes procesul de fabricare a „sticlei flint” sau ceea ce se numește cristal de plumb. Practica de tăiere a sticlei este din timpul lui Ravenscroft, iar invenția sa a fost mediul perfect pentru această formă de artă – sticla cristal.

Ravenscroft a constatat că adăugarea de plumb în timpul procesului de topire a sticlei poate îmbunătăți calitatea acesteia, dar, de asemenea, poate elimina diferitele defecte apărute în cadrul acestui proces. El a continuat să experimenteze compoziția chimică a sticlei și, în cele din urmă, a eliminat imperfecțiunile.

Fabricile de producție au prosperat pe parcursul anilor 1800, când Baccarat din Franța, Orrefors din Suedia și Swarovski din Austria au devenit unii dintre cei mai mai importanți producători de sticlă cristal. 

Design

Fiecare producător are propriile sale modele de sticlă cristal, la fel și propriul amestec de materii prime. Abordările de realizare variază în funcție de scopul produsului, însă design-ul necesită o atenție deosebită pentru a atinge o caracteristică apreciată de consumatori: atemporalitatea.

Artizanii calificați sunt cei care ridică cristalul la rang de artă, tehnicile de fabricare a sticlei, dar și abiliățile de tăiere și gravare sunt principalele abilități în urma cărora obiectele de cristal se nasc. Modelele sau desenele sunt clasificate în funcție de tăieturi plate, rotunjite sau miter (în formă de „v”), iar motivele dezvoltate din aceste tăieturi de bază sunt o enciclopedie a combinațiilor de forme. 

În prezent, interesul pentru obiectele din sticla cristal este în continuă creștere, eleganța pieselor de artă este admirată permanent, iar consumatorii devin colecționari în semn de apreciere pentru artiștii artizani. 

Photo Credit: pinterest.com

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read