Specialiștii PIATRAONLINE: Cum curățăm și întreținem un blat din piatră naturală

Must read

Blaturile sunt elemente centrale în baie și bucătarie. Ele  se execută din mai multe tipuri de materiale, fiecare având avantaje și dezavantaje. Unul dintre materialele cele mai bune este piatra naturală. Se execută blaturi în principal din granit, ardezie, marmură, travertin, cu grosime de 2 – 3 cm și finisaj lustruit. Producția de blaturi se realizează îndeosebi pe mașini cu comandă numerică, în atelierul furnizorului.  Debitările pentru montarea chiuvetei și a bateriei, precum și o serie de finisaje se pot executa la client.

 

Dintre diversele categorii de blaturi din piatră naturală cele din granit polisat sunt des utilizate ca blaturi de lucru.  Granitul este o rocă magmatică, provenită ca urmare a erupțiilor vulcanice, cu duritate foarte bună (nivel 6-7 pe scara Mohs), densă și cu porozitate redusă. Rezistă bine la zgârieturi, apă, grăsimi, acizi și este ignifugă. Blaturile din granit polisat asociază proprietăților remarcabile ale pietrei frumusețea acesteia.

 

Dacă ai un blat de granit în bucătaria ta și mai este și polisat, nu trebuie să-ți faci griji în sensul întreținerii lui, întrucât această activitate nu este nici grea și nici costisitoare. După montaj și finalizarea prelucrărilor mecanice – etape pe care ți le recomand să le faci cu personal calificat pentru a evita problemele – îți rămân doar câteva activități pe care le poți face singur.

 

 

Iată pașii pentru curățarea blatului pentru a-l păstra la fel ca în prima zi:

 

  1. Curățarea blatului după montaj – această operație se realizează folosind un detergent specializat. Compania britanica LTP, cel mai important producător în domeniu din intregul Albion, are în producție GRIMEX un detergent cu rol de degresare care îndeplineste perfect cerințele curațeniei inițiale.
  2. Impermeabilizarea blatului – recomandăm a se realiza cu LTP MPG, un impermeabilizant de profunzime dedicat special tratamentului suprafețelor polisate. Acesta are un miros pătrunzător așa că dacă te-ai mutat deja și nu-l suporți, poți folosi varianta alternativă LTP MATTSTONE H2O, impermeabilizant pe bază de apă care nu miroase.
  3. Întreținerea – este o operațiune care se face zilnic sau în funcție de folosirea blatului. Se recomandă un detergent neutru LTP WAXWASH care curață suprafața fără a o ataca. Tratamentul blaturilor prin impermeabilizare protejează suprafața acestuia la pete de diverse tipuri, apă și grăsimi. 
  4. Totodată se recomandă ca prelucrările necesare pentru pregatirea diverselor feluri de mâncare să nu se execute direct pe suprafața ci să se folosească tocătoare. 

Pentru păstrarea aspectului blatului este bine să știi că:

  1. Așezarea vaselor fierbinți pe suprafață nu produce daune însă repetarea șocului termic poate deteriora suprafața, în timp
  2. Așezarea unor vase de metal (cel mai ades cupru) pe suprafața blatului și păstrarea lor în aceeași poziție pe o durată lungă de timp poate produce pete de culoarea vasului
  3. Prezența apei pe suprafața blatului, chiar impermeabilizată, trebuie evitată. Îți recomand să ștergi blatul și să-i păstrezi suprafața uscată.
  4. Impermeabilizarea nu protejează la petele corozive. Chiar dacă granitul polisat rezistă foarte bine și nu este atacat cu usurință, petele corozive trebuie îndepărtate imediat ce le observi. Printre agenții care creează asemenea pete sunt: oțetul, sucul de lămâie, ketchup-ul, muștarul, anumite sortimente de vin roșu, anumite varietăți de struguri și prune, detergenții comerciali, detartranții etc. 

Curățarea blatului cu soluții diluate de oțet sau lămâie trebuie evitată! Un detergent util este Multiclean care poate îndepărta inclusiv resturile de calcar.  Se remarcă  utilitatea lui și pentru blaturile din baie. 

 

 

Pentru a veni în sprijinul tuturor celor care stau în casă și acasă în această perioadă, PIATRAONLINE lansează o campanie dedicată îngrijirii pietrei naturale. Un material desăvârșit de natură pentru mai multe generații, piatra naturală transmite afecțiune și căldură, cu condiția respectării unor proceduri de îngrijire și întreținere, așa cum îți explicam mai sus.

 

 

Campania PIATRAONLINE este dedicată suprafețelor de piatră, indiferent de nuanță sau de finisaj, iar produsele LTP incluse în campanie sunt structurate în pachete cu 30 % discount.

Pe site-ul www.piatraonline.ro găsești blaturi și alte piese speciale din piatră naturală pe care le poți comanda online și care vor fi livrate în cel mai scurt timp, direct la adresa ta.

Te invităm să descoperi pe site-ul www.piatraonline.ro lista de promoții de primăvară și să te bucuri de reducerile pregătite.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read