Poate te întrebi care va fi stilul de viață de mâine, ce tendințe vor domina în anii următori și cum se vor schimba casele noastre ca urmare a ultimelor transformări?
Mai multă viaţă pe metrul pătrat este una dintre cele mai mari tendințe și provocări arhitecturale ale prezentului, iar designerii de interior și companiile din industrie vor trebui să vină în întâmpinarea acestor nevoi cu concepte modulare, scalabile, de ”micro living”.
Confortul în spațiile mici sub conceptul de „micro living”, controlul inteligent al soluțiilor din case inteligente și adaptarea la diversele situații din rutina noastră zilnică, precum și ultimele inovații atât pentru casă, cât și pentru birou sunt elementele predominante ale stilului de viață și de lucru din anii următori.
Experții danezi ne trasează câteva direcții despre tendințele și provocările din locuințele viitoare.
1. Case mici cu mobilier și soluții multifuncționale
La nivel mondial, 66% dintre oameni vor trăi în zone urbane până în 2050, potrivit unui studiu realizat de London School of Economics. Ceea ce înseamnă că va avea loc o luptă pentru spațiu în anii următori, iar oamenii se vor muta în case mai mici.
„Urbanizarea este un mega-trend care va caracteriza următorul deceniu. Pur și simplu ne vom muta din ce în ce mai aproape împreună în orașe, unde, evident, există un spațiu limitat”, spune Anne Dencker Bædkel, sociolog la Copenhagen Institute for Futures Studies.
Vom vedea, printre alte tendințe, proiecte multifuncționale și spații care vizează crearea de camere în camere, minimalism și un accent imens pe optimizarea stocării. Prin urmare, mobilierul multifuncțional, modular și creativ va avea un efect surpinzător asupra locuințelor, dar mai ales asupra spațiilor cu dimensiuni restrânse. În plus, față de sistemele modulare care îndeplinesc în același timp mai multe funcții, acum facem cunoștință cu un mobilier inteligent care câștigă din ce în ce mai multă popularitate.
O cameră poate servi cu ușurință mai multe funcții. De exemplu, un living clasic poate fi ușor conceput cu birou și un corner de meditație. Mentalitatea multifuncțională se va răspândi cu siguranță, spune Missona Aston, expertă în tendințele consumatorilor.
Iar cu tehnologiile de iluminat inteligent nu va fi greu să schimbi starea de spirit a unei camere, după cum este necesar.
Un minus însă, așa cum îl văd experții, va fi stocarea și depozitarea. Vom fi nevoiți să gândim rațional și să scăpăm de o mulțime de lucruri, dar vom vorbi și despre cum vom depozita lucrurile pe care vrem totuși să le păstrăm.
2. Case inteligente
Datorită dezvoltărilor tehnologice, casele noastre vor deveni și mai inteligente în următorul deceniu. Deși tehnologia devine mai inteligentă și mai dominantă în viețile și casele noastre, aceasta este totodată și mai invizibilă.
„Tehnologia nu trebuie să fie vizibilă sau să afecteze aspectul căminului, ar trebui să fie doar pe fundal și să-și facă treaba”.
„Se dezvoltă multe în tehnologie și asta ne va face să ne dorim lucruri care ne fac viața mai ușoară. Imaginează-ți oglinzi multifuncționale care combină lumina, cu sunetul și comenzile de dezaburire, într-un singur produs, periuțele noastre de dinți care ne spun că nu ne-am spălat dinții suficient de bine și altele”, spune Rie Fjordsøe Rasmussen, editor în tendințe la Scandinavian trend institute Pej Gruppen.
În mijlocul dezvoltărilor tehnologice vor apărea totuși și reacții negative. Când vei vrea să iei ceva de la frigider, dar device-ul tau de fitness tău îți spune brusc că nu te-ai mișcat suficient astăzi pentru a mânca acel aliment, atunci va fi momentul când vei vrea să iei controlul înapoi și să ”scapi” de tehnologie.
3. Materialele durabile sunt în tendințe! Mai puțin plastic, mai mult veganism
Anii 2020 vor aduce mai multă acțiune când vine vorba de sustenabilitate. Clima, mediul și etica atrag deja multă atenție, dar se vorbește mai mult decât se acționează. Asta se va schimba curând deoarece experții prezic două tendințe: mai mult reciclare și mai multe materiale vegane. Vom fi mai conștienți de aceste lucruri în casă, unde plasticul nu va mai fi deloc ”la modă”.
Principalul material cu care vom lupta este plasticul. Trebuie să găsim alternative în produsele pentru locuințe și aici cred cu adevărat că vom vedea o dezvoltare în anii 20 ”, spune Arlien-Søborg. El sugerează că valul vegan care a dominat industria alimentară până acum va inunda și locuințele în deceniul următor.
În mod ironic, un stil de viață vegan este adesea dificil de combinat cu reducerea plasticului. De exemplu, unele dintre cele mai frecvente alternative vegane la materiale precum piele și blană sunt adesea confecționate din plastic.
„Începem să ne dăm seama că alternativele vegane la piele și blană ar putea să nu fie atât de bune pentru mediu. Acesta este motivul pentru care designerii vor cerceta noi materiale ca alternative fără plastic”, spune Rasmussen.