Cu ce ne poate ajuta un designer de interior în renovarea casei?

Must read

Marilena Popa este o tânără antreprenoare în arhitectură și design interior, a cărei pasiune a apărut în clasa a șaptea, pe vremea când făcea minuțios planul casei pentru întreaga familie. A continuat cu Universitatea Ion Mincu din București, Facultatea Arhitectură de Interior, iar în 2011 a avut ocazia de a studia la ETSAM – Madrid peisagistică, design de produs, design grafic, învățând și prin puterea exemplului, vizitând galerii, studio-uri de arhitectură și prin lucru alături de alți arhitecți.

designer de interior

Din 2014 are propriul său studio dedicat atât proiectelor rezidențiale – case, apartamente, cât și celor din sectorul comercial – restaurante, spații de birouri, magazine.  

”Viața de antreprenor arhitect nu e ușoară, trebuie să combini logistica și administrativele cu creația. Iar un arhitect vrea sa aibă parte de cât mai mult timp pentru creație.”

Cu pasiune pentru meserie, creativitate, atenție la detalii, la ergonomia spațiului și cu implicare activă, reușește să transpună în realitate povestea fiecărui proiect de design, ținând cont de nevoile clienților săi. 

Cer clienții un design interior cu sticlă?

”Ca și designer de interior recomand sticla pentru anumite aplicații, unde niciun alt material nu ar putea să o înlocuiască mai bine.”

De exemplu la duș, pentru walk-in shower propunem sticla securizată și tratată anti calcar pentru că e mai ușor de întreținut, la balustrade pentru scări interioare, sticla pentru mobilier: mese de cafea, rafturi. Recent, am ales pentru amenajarea unui dining o masă cu picioare din sticlă pentru că nu încarcă spațiul, oferă transparență și aerisire, fiind totodată un obiect ”statement”.

designer de interior

Cum folosește sticla un designer de interior?

Sticla este un material ușor de integrat și aleg  sa-l folosesc acolo unde este necesar. Folosim sticla în bucătărie, între blat și corpurile de mobilier suspendate – e foarte ușor de întreținut, poate fi printată, colorată; la placări, la compartimentări chiar și în rezidențiale pentru a da o notă industrială sau minimalistă.

Atunci când optăm pentru schimbarea ferestrelor, încercăm să avem foi de sticlă cât mai mari pentru a lăsa cât mai multă lumină naturală să intre în casă.

Apelează sau nu oamenii la un designer de interior?

În ultimii 3-4 ani s-au dezvoltat proiectele de design interior. Cei cu bugete medii spre mari plătesc un specialist pentru că le e teamă să nu greșească, să ia decizii în care să investească prea mult și să nu merite. 

Mă bucur că încet, încet, ne educăm să apelăm la specialiști în general și chiar pentru arhitectura de interior. Dacă la noi abia acum apar schimbări, în alte țări există echipe specializate pentru fiecare etapă a proiectului.

Cât costă să îți renovezi casa cu un designer de interior?

Pentru un apartament cu 2 sau 3 camere trebuie să pregătiți un buget intre 18.000 – 35.000 de euro dacă vreți să îl redecorați cu un designer de interior. Aici sunt incluse și finisaje, dar nu include manopera constructorilor/ designerului.

Bugetul de design interior poate ajunge și la 60.000 – 80.000 de euro dacă vă doriți să fie premium, de lux.

Proiecte

Cu multă modestie, Marilena mărturisește că toate proiectele îi sunt dragi și că fiecare reflectă etapa profesională în care se află. 

”Ma laud și cu primul proiect din The Park pentru că acolo am folosit niște elemente cu care mă identificam la vremea respectivă, era un spațiu gândit pentru o familie activă. Acum însă prefer un design minimalist, mai echilibrat, cu spații de depozitare bine gândite.

Am avut ocazia de a realiza designul interior pentru Casa Buhnici, care a fost și cel mai provocator proiect de până acum și la care am lucrat aproximativ 3 luni pentru amenajare.  Aici cea mai mare provocare a fost să integrăm un lemn vechi într-o casă tehnologizată și mininalistă. Dar am reușit să îl folosim ingenios: am creat un corp de iluminat pentru dining, o structură de separare intre living si dining și scara.

Din portofoliul Marilena Popa Atelier de Design fac parte atât proiecte rezidențiale, dar și comerciale, în țară, dar și în străinătate. Printre acestea amintim: restaurantele La tei în Tecuci, The Vine Bistro în București, sala de evenimente Lyria Events lângă Iași, numeroase apartamente si case.

 

Așa NU/ Așa DA în design interior

Nu draperii verticale acasă. Nu spoturi montate în scafe și foarte dese.

Folosiți în băi doar anumite materiale: sticlă, mdf vopsit pe ambele fețe, lemn masiv tratat, piatra, obiecte ceramice.

În materie de culori, recomand ca pe suprafețele mari – finisajele să fie neutre, pe care să le combinăm cu textile, accesorii cu accente puternice.

Atunci când amenajați, nu faceți rabat de la finisaje pentru că ele își amortizează costurile în timp, dar nici de la cele care vă oferă confort: canapea, saltea, pat, scaune.

Păstrați buget și pentru decorațiuni sau alte obiecte pentru că ele sunt cele care dau personalitate casei.

Dacă vreți să intrați în legătură cu Marilena Popa, o puteți face pe pagina de Facebook.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read