S-a lansat recent un birou de arhitectură smart home, TechCuisine.ro, care propune să abordeze o locuință smart într-un mod integrat, cu viziune arhitecturală, dar și să facă astfel ordine în multitudinea de soluții și echipamente de pe piață. Ei propun astfel să vină în sprijinul beneficiarilor cu soluții complete și simplu de controlat bazate în primul rând pe nevoile și modul acestora de a trăi. Cum? Prin utilizarea de echipamente testate în condiții limită în ultimii 4 ani de cercetări. O locuință smart trebuie să lucreze în folosul beneficiarului, nu invers.
Despre case inteligente sau smart home, în limbaj global, ai citit pe internet sau prin cărți, ai văzut prin filme SF sau ai auzit pe la prieteni.
O locuință smart presupune ca anumite categorii de echipamente din casa ta să fie controlabile de pe telefon sau dintr-o interfață web, dar și să comunice între ele spre binele tău, al locatarului.
Deși subiectul pare desprins din filme SF și poate ți-ai imagina ca o investiție de acest gen este una exorbitantă, lucrurile nu stau deloc așa. Tehnologia a avansat foarte mult, cererea pe piață pentru astfel de produse a crescut și ea în ultimii ani, iar costurile au scăzut considerabil.
Iată 5 motive pentru care ți-ai dori să ai un astfel de sistem instalat la tine acasă
1. Economisești curent electric cu iluminatul și aerul condiționat
Iluminatul inteligent pe baza de senzori și geolocalizare presupune să nu mai uiți niciodată luminile aprinse când pleci de acasă sau când ieși din baie. Sistemul va ști atunci când ai părăsit locuința și va stinge toate becurile. Investiția pentru un sistem de iluminat smart, conform TechCuisine.ro, este în jur de 300 euro pentru două camere.
Mai mult decât atât, aparatul de aer condiționat, ajutat fiind de un termostat inteligent special conceput pentru AC va fi pornit doar atât timp cât trebuie să lucreze pentru a-ți atinge temperatura setată și se va opri automat când deschizi o fereastră sau când pleci de acasă pentru a nu consuma în zadar. 2. Economisești la consumul de gaze
Un sistem de climatizare inteligent va încălzi doar camerele unde ai nevoie de o temperatura ridicată și va ține centrala termică în funcțiune doar cât este nevoie pentru a atinge temperaturile optime în fiecare cameră în parte. Atât timp cât ești plecat de acasă, centrala va funcționa doar pentru a menține o temperatură minimă setată. Prin sistemele de geolocalizare, vei găsi temperatura optimă când revii acasă. Investiția într-un astfel de sistem ajunge la aproximativ 430 eur pentru un apartament cu 2 camere, însă este amortizată în 3-4 ani.
3. Hoții nu au nicio șansă să-ți provoace pagube
Cu sistemele anti-efracție inteligente ce presupun montarea unor senzori pe ușa de la intrare, a unor încuietori inteligente, sau a unor camere de supraveghere cu funcții de detectare a feței vei ști întotdeauna dacă cineva a încercat să pătrundă nepermis în locuința ta prin notificare pe telefon. Mai mult decât atât, doar dacă ar încerca să-ți forțeze ușa, alarma ar porni și individul s-ar speria. Un sistem basic anti-efracție poate ajunge la aproximativ 90 eur.
4. Respiri un aer mai curat într-o locuință smart
Cu ajutorul senzorilor inteligenți care măsoară umiditatea, temperatura și calitatea aerului, dublați de utilizarea unor aparate de umidificare/dezumidificare sau purificare a aerului, vei respira un aer mult mai curat și fără alergeni sau praf. Specialiștii avertizează că aerul din locuințe este de până la 10 ori mai poluat decât aerul de afară.
5. Protecția apartamentului și a bunurilor tale
Cu senzorii anti-inundație și o electrovalvă instalată pe instalația de apă vei putea pleca liniștit de acasă. Reduci drastic riscurile să-ți inunzi apartamentul sau să provoci daune vecinilor tăi.
Fie că dormi sau că pleci de acasă, vei fi notificat îndată pe telefon în eventualitatea în care senzorii anti-incendii detectează fum în apartamentul tău. În secunda doi poți alerta pompierii, astfel încât incendiul să fie stins imediat și pagubele să fie minime. În acest caz, investiția se ridică până la aproximativ 400 euro în cazul unui apartament cu 2 camere.
În concluzie, tehnologia viitorul este aici, ne este utilă și nu mai este intangibilă din punct de vedere al costurilor. Totuși, pentru a nu cheltui prea mulți bani pentru a-ți face o locuință smart și a nu-ți irosi timpul, energia, dar și bani încercând diverse soluții, e bine să apelezi la un profesionist.