VOX Technology Park, premiat la Bienala Națională de Arhitectură

Must read

Proiectul imobiliar VOX Technology Park din Timișoara a fost desemnat câștigător al secțiunii Arhitectura construcțiilor publice, din cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură – România 2018 (BNA). Bienala Națională de Arhitectură este un important eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat constant din anul 1994, anul ediției inaugurale.

Photo Credit: www.studioarca.ro

Tema ediției din acest an a Bienalei este dedicată unei aniversări cu profundă rezonanță nu numai pentru arhitectură și profesioniștii acesteia, ci și pentru cultura și istoria națională: „100 de ani de Arhitectură în România”.

„Bienala Națională de Arhitectură este cel mai prestigios eveniment profesional al breslei arhitecților. Proiectele nominalizate și premiate în cadrul Bienalei devin proiecte reper pentru arhitectura romanească. Având în vedere acest context, suntem extrem de bucuroși și onorați să ne numărăm printre laureați. Premiul oferit proiectului VOX Technology Park, în cadrul secțiunii Arhitectura Construcțiilor Publice, reprezintă pentru noi, poate mai mult decât orice, o validare a unui parcurs profesional” – Mihaela Rusuleț, arhitect Studioarca.

Clădirea de birouri VOX Technology Park este amplasată pe Calea Torontalului, o arteră majoră de trafic din nordul orașului Timișoara. Amplasamentul face parte dintr-o zonă preponderent neconstruită aflată în momentul de față la debutul unui proces de edificare.

Fiind prima clădire cu astfel de dimensiuni care se poziționează în acest amplu spațiu neconstruit, principalul obiectiv urmărit în dezvoltarea proiectului VOX Technology Park a fost acela de a crea o clădire cu o identitate urbană puternică, un landmark.

Photo Credit: https://www.studioarca.ro

Conformația extrem de alungită a parcelei de construcție alături de dorința beneficiarului de a valorifica cât mai mult terenul disponibil a generat necesitatea de a construi un singur volum pe toată suprafata construibilă și pe toată înălțimea reglementată urbanistic pentru acest amplasament. Conținătorul maxim rezultat a fost îmbrăcat într-o coajă transparentă de sticlă. În ciuda acestui înveliș transparent, eteric, volumul exprima în continuare masivitate, dar nu fără o anumită poezie.

Prin estetica fațadelor nu am încercat să anulăm această masivitate, ci doar să o îmblânzim, folosind-o drept suport pentru traforul alb, elegant, ritmat care unifică întreaga compoziție volumetrică. Dimensiunea mare a clădirii VOX Technology Park este echilibrată de textura diafană a fațadelor.

Imaginea generată de cornișa clădirii care se plimbă de-a lungul fațadei la cote diferite, alături de multitudinea de ferestre de dimensiuni variate creează aparența profilului unui oraș.

Finisajul casetelor de aluminiu compozit este alb mat, cu o textură extrem de fină ce face să pară că lumina este absorbită și apoi reflectată, contribuind la aspectul diafan al fațadelor.

VOX Technology Park
Photo Credit: www.studioarca.ro

Profunzimea de 28 cm creată în cadrul învelișului din placaj de aluminiu compozit are pe lângă rolul său estetic, de a susține vizual conceptul celor două învelișuri suprapuse, și rol funcțional, asigurând umbrirea fațadei cu orientare vestică.

Ritmul elementelor verticale dau dinamism fațadelor și conferă spațiilor de birouri un grad înalt de flexibilitate în dispunerea partițiilor interioare.

03

09

Photo Credit: www.studioarca.ro

Echipa de arhitecți a ales pentru anvelopare Guardian SunGuard® SN 70/35 și SunGuard® SNX 50/23.  Arhitecții și proprietarii preferă produsele din sticlă acoperită care oferă o transmisie ridicată de lumină naturală, iar Guardian SunGuard® SN 70/35 răspunde acestor cerințe. Această sticlă ajută la reducerea nevoii de a folosi lumină artificială și aer condiționat și, prin urmare, la diminuarea costurilor energetice.

De asemenea, sticla cu protecție solară Guardian SunGuard® SNX 50/23 este o alegere excelentă pentru proiectele de arhitectură din Europa datorită performanțelor și esteticii sale excepționale.

Studioarca este un birou de arhitectură localizat în Timișoara, înființat de Radu Golumba, Călin Pascu, Luminița Pascu și Claudiu Oprița în 1999. Proiectele dezvoltate reflectă experiența de aproape 20 ani de proiectare, dar și cunoștiințele unice ale fiecărui membru din echipă, procesul de proiectare fiind colaborativ. Mulțumiri Studioarca pentru informațiile furnizate. Mai multe detalii despre proiectul VOX Technology Park aici.

 

 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read