Oficial, am trecut la ora de vară. Ceea ce înseamnă că ar trebui să ne așteptăm la mai multe zile însorite pe care să ni le petrecem în aer liber, sub soare. În această perioadă, balconul devine un spațiu intim care comunică cu natura și exteriorul. Iar dacă este unul deschis, atunci este un vis împlinit. Pentru că, oricât de mic ar fi, balconul tău are un potențial de a fi decorat așa cum îți place ție. Așadar, dacă ești în căutarea unor idei de amenajare a balconului, continuă lectura și ia-ți porția de inspirație.
Pasul 1. Chiar și o masă mică face diferența
Tot ce ai nevoie pentru a savura cafeaua de dimineață din balconul tău este o masă oricât de mică și un scaun – alege unul care se pliază ușor, astfel încât să îl poți depozita în interior, dacă este necesar. În funcție de forma balconului poți alege o masă care se prinde de balustradă, pliabilă sau în diverse forme.
Pasul 2. Podeaua balconului
Podeaua din balcon este o componentă importantă în amenajarea acestuia. Ideala este gresia de exterior, de preferință cea porțelanată, mată, care nu alunecă. Alte variante, în funcție de preferințe ar fi: marmură, gresie din lemn sau parchet exterior, care oferă o ambianță caldă și confortabilă chiar și dincolo de cameră. Pardoseala din WPC (amestec de fibre de plastic și fibre de lemn) combină avantajele ambelor țesături – ele sunt durabile și ușor de curățat. Plăcile ceramice sau porțelan sunt, de asemenea, o opțiune bună și aveți o gamă largă de modele și culori. Pentru o notă personalizată puteți să adăugați chiar și un covor.
Pasul 3. Decorează cu plante și flori
Plantele și florile îți vor trasa direcția de design a balconului, mai ales dacă vrei să creezi senzația acelei curți pe care ți-ai dorit-o dintotdeauna. Nici nu ai nevoie de prea multe: pentru spațiile mici două jardiniere cu flori și 2,3 ghivece cu plante îți vor aduce în balcon o atmosferă pariziană, romantică și colorată. Adăugă chiar și câteva ierburi aromatice pentru a ”condimenta” mirosul balconului tău.
În funcție de spațiul disponibil poți alege ghivece cu plante mai mari, un lămâi sau un portocal pentru o atmosferă siciliană, plante exotice, arbuști care să te ducă cu gândul la pădurile amazoniene.
Pasul 4. Iluminarea balconului
Instalează diverse surse de lumină pentru serile lungi de vară, care să îți facă atmosfera mai romantică sau mai intimă: felinare, girlande luminoase, lampadare, stâlpi de iluminat, spoturi, lămpi solare. Important e să fie special pentru exterior pentru momentele când plouă.
Pasul 5. Adaugă și umbrire balconului tău
Indiferent de decorul balconului tău, important e să te bucuri de el în orice vreme, fie să e soare puternic sau cad câțiva stropi de ploaie. În acest caz, o copertină retractabilă te poate proteja de ploaie sau de strălucirea soarelui. Iar dacă bugetul îți permite alege o copertină motorizată care se va ajusta automat la condițiile meteo datorită senzorilor solari și de vânt. Când începe să ardă soarele, copertina se extinde, când începe să bată vântul, copertina se retrage automat. În ceea ce privește design-ul, ea poate fi în clasică, în dungi, în diverse culori îndrăznețe pentru ca balconul tău să iasă în evidență.
Pasul 6. Amenajează un corner ”instagramabil”. Pentru tine, prieteni și seri de cocktail-uri
La finalul amenjării balconului vrei să îți faci prietenii curioși pentru o vizită, vrei să te lauzi pe Instagram sau pur și simplu să te bucuri de seri lungi de cocktail-uri, nu-i așa? Atunci nu uita să aloci un mic colț din spațiul balconului tău pentru ”la pièce de résistance”. Poți monta aici un hamac, un fotoliu sau un leagăn suspendat, un perete verde, cu girlande luminate, plante care atârnă și multe altele. Sau poate că ești mai noroc și priveliștea către un lac, un parc, o pădure este deja piesa de rezistență a balconului tău. Oricum ar fi, un hamac sau un leagăn va completa decorul.