cube Berlin: fațadă double skin care îndeplinește cerințe estetice și tehnice complexe

Must read

cube Berlin este o clădire de birouri atrăgătoare, cu o fațadă double skin, situată în Washington Platz, în cartierul urban Europacity din Berlin. Această structură de 19.000 de metri pătrați, dezvoltată de CA Immo, este un exemplu excelent în care designul arhitectural inovator se combină cu succes cu cerințele tehnice complexe (structurale și energetice) ale unei clădiri comerciale „inteligente”.

Proiectat de 3XN Architects din Copenhaga, cube Berlin iese în evidență datorită fațadei sale ventilate double skin, care integrează clădirea în mediul înconjurător. Fațada unică, cu un design personalizat, îndeplineste nu doar cerințele arhitectului, ci și cerințele ridicate de performanță structurală și energetică.

Proiectul cube Berlin: 3XN A/S. ©Adam Mørk. Toate drepturile rezervate

Datorită combinației de sticlă folosită pe fațada complet vitrată, estetica este atrăgătoare din punct de vedere vizual, reflectând împrejurimile pe toate părțile clădirii și schimbând în mod dinamic aspectul acesteia în funcție de unghiul de vizualizare, de vreme și ora zilei. Fațada dinamică folosește un strat termic în trepte sub un înveliș din sticlă exterior, care acoperă clădirea într-un model triunghiular. Punctele de acces sunt introduse printr-un set de deschideri în învelișul exterior pe toate cele patru părți și pe mai multe etaje.

Torben Østergaard, partener la 3XN și arhitect al proiectului:

„Ideea noastră inițială a fost să sculptăm clădirea, astfel încât să poată intra într-un dialog cu spațiul urban, cu clădirile din jur și cu viața din Washington Platz. Pentru a face clădirea să funcționeze ca o sculptură, am căutat o sticlă reflectorizantă care să sublinieze aspectul exterior, în timp ce reflectă și împrejurimile.

Un alt element important în proiectare a fost al maximizării luminii naturale pentru ocupanții clădirii. După cum afirmă Torben Østergaard:

„Întrucât placările de pe podea sunt destul de adânci, ne-am propus o fațadă complet vitrată, nu numai pentru a crea cele mai bune condiții posibile de iluminat natural, ci și pentru a oferi senzația deosebită de ferestre din podea până la tavan, care oferă priveliști exterioare spectaculoase. „