Top 10 cele mai înalte clădiri din lume care urmează să se înalțe

Must read

Zgârie-norii viitorului

China este lider atunci când vine vorba de clădiri înalte și proiecte de construcție în continuă desfășurare, însă anul 2018 vine cu o surpriză din partea Statelor Unite care detronează liderul asiatic și ajunge în topul celor mai înalți zgârie-nori, datorită proiectelor demarate în New York. Astfel, în top 10 cele mai înalte clădiri din lume, trei locuri sunt ocupate de construcțiile care se înalță în inima Central Park și care vor prinde contur în anul următor.

Însă, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți, din cauza unor factori decizionali fluctuanți cum ar fi datele meteorologice sau problemele de finanțare, construcția clădirilor se accelerează, se încetinește sau se blochează – cum este cazul World One din Mumbai. După ce a condus topul în 2017, Wuhan Greenland Center revine anul acesta în clasament.

10. Greenland Group Suzhou Center

Photo credit: SOM – www.som.com

Detronând zgârie-norii americani datorită capacității de reducere a consumului de energie cu 60%, clădirea înaltă de birouri proiectată de SOM (una dintre cele mai mari și mai influente companii de arhitectură, design interior, inginerie și planificare urbană din lume) va deveni a doua cea mai înaltă clădire din orașul port Suzhou, China. Proiectată cu o formă aerodinamică și performanțe energetice ridicate, clădirea Greenland Group Suzhou Center se face remarcată printr-un atrium de 30 de etaje cu ferestre funcționale, considerat „plămânii” clădirii. 

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

9. Golden Eagle Tiandi Tower A

Photo credit: ECADI (c)

Golden Eagle Tiandi Tower A este un proiect din centrul orașului Nanjing, din China, fiind una dintre puținele clădiri foarte înalte proiectate de o firmă de arhitectură locală. Având 368 de metri, clădirea este cea mai înaltă dintre cele trei turnuri care formează complexul Golden Eagle Square Plaza, care impresionează printr-un parc și un lac suspendate la înălțime. Un alt aspect impresionant este faptul că toate cele trei turnuri au un punct de întâlnire, la 200 de metri înălțime, ca o punte de conexiune pe mai multe etaje. 

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

8. 30 Hudson Yards

 

Photo credit: Kohn Pederson Fox Associates

Acest proiect, creat de Kohn Pedersen Fox Associates va fi cea de-a doua cea mai înaltă clădire de birouri din New York, mai înaltă decât clădirea Empire State Building. Cladirea cu 90 de etaje, proiectată pentru a obține LEED CS Gold, va prezintă vederi panoramice, terase în aer liber, acces direct la restaurante  si retaileri premium si o conexiune directă, subterană, la noua stație de metrou nr. 7.

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

7. LCT Landmark Tower

Photo credit: SOM

Într-o aromnie perfectă, cea de-a doua clădire ca înălțime din Korea de Sud, care ajunge la 412 metri înălțime și însumează 101 etaje. LCT Landmark Tower este înconjurată de încă două turnuri care se înalță pe câte 85 de etaje și care servesc ca parc de distracție pe malul mării, respectiv resort pentru conferințe. Deși este riscă să iasă din top 50 cele mai înalte clădiri din lume odată ce va fi finalizat, proiectul creat de SOM și Samoo Architects & Engineers ajunge totuși în atenția pasionaților de zgârie-nori.

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

 6. 111 West 57th Street

Photo credit: JDS Development

Cu o înălțime de 435 de metri, acest condiminiu proiectat de SHoP Architects va fi cea de-a treia cea mai înaltă clădire din New York, însă și una dintre cele mai subțiri construcții din lume. În ciuda aspectului său subțire și ascuțit, asemănător unei pene, aceasta este un exercițiu în design-ul contextual. 

Cunoscută și sub numele de Steinway Tower, clădirea de 82 de etaje este un monument al opulenței. Cu detalii din bronz și teracotă, clădirea face trimitere către Epoca de Aur a zgârie-norilor, care încă domină stilul din centrul orașului. 

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

5. Riverview Plaza A1

Photo credit: Pelli Clarke Pelli Architects

Inspirată din design-ul micilor bărci tradiționale de pe râul Yangtze, forma Riverview Plaza A1, proiectată de Pelli Clarke Pelli Architects’, te poate duce cu gândul la catargul unei nave. Aceasta face parte dintr-un complex de 3 turnuri care se prezintă sub forma unei oaze de distracție, cu centre comerciale, pentru un oraș cu o populație de 11 milioane de oameni – Wuhan, din China. 

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

4. Nanning China Resources Tower

10 tallest buildings topping out in 2018
Photo credit: Goettsch Partners via CTBUH

Orașul Nanning se poate lăuda în curând cu cea mai înaltă clădire a sa, ce se remarcă prin design-ul cristalin, proiectat de Goettsch Partners, care  integrează multiple funcționalități și interconectează clădirea cu serviciile și  mijloacele de transport din cartier. Mai mult decât atât, această clădire vizează certificarea LEED Gold, o raritate printre zgârie-nori datorită materialelor alese și a strategiilor de economisire a energiei, care garantează performanțe ridicate și longevitate. 

Clădirea va fi finalizată în anul 2019.

3. Vincom Landmark 81

Photo credit: Atkins

Revenind în listă, în urma unor modificări la nivelul datei de finalizare, Vincom Landmark 81, proiectată de Atkins Global, va fi cea mai înaltă clădire din Vietnam, care va servi drept restort hotelier și ansamblu rezidențial. Aceasta va domnia cerul orașului Ho Chi Minh cu o înălțime de 461 de metri, însumând, totodată, trăsăturile celor mai cunoscuți zgârie-nori din lume – Willis Tower, Burj Khalifa și Empire State Building.

Clădirea va fi finalizată în anul 2020.

2. Central Park Tower

Photo credit: Extell Development Company

Cu 15 sau 30 de ani în urmă, nimeni nu ar fi prevăzut că cele mai înalte clădiri ale momentului vor fi cele de tip rezidențial, însă în ultimul timp, acestea ajung să detroneze substanțial clădirile de birouri, iar Central Park Tower este unul dintre cele mai elocvente exemple. Fiind foarte aproape de parc și reușind să surprindă priveliști nemaipomenite, cu o înălțime de 472 de metri, clădirea va deveni cea mai înaltă din lume, în sectorul rezidențial.

Clădirea va fi finalizată în anul 2020.

1. Wuhan Greenland Center

cele mai înalte clădiri din lume
Photo credit: Greenland Group

Wuhan Greenland Center are aspectul unei rachete, atingând nici mai mult, nici mai puțin de 636 de metri înălțime. „Clădirea-rachetă” este localizată  în cel mai populat oraș din China centrală și devine una dintre cele mai căutate clădiri de către pasionații de zgârie-nori.

Este singura clădire zgârie-nor care este posibil să se finalizeze în 2018. Astfel, Wuhan Greenland Center va fi a doua cea mai înaltă clădire la nivel mondial, după Burj Khalifa din Dubai și cea mai înaltă din China.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read