Tencuiala decorativă: sfaturi în ceea ce privește aplicarea

Must read

Nevoia de a renova locuința este una pe care o simțim cu toții la un moment dat. După mulți ani de culoare bej pe perete, parcă ar suna bine un lila. Sau după ani buni de folosire a mobilei vintage, poate e binevenită o schimbare cu piese de mobilier moderne. Deși uneori este pe modul „pauză”, în permanență există această dorință de a înfrumuseța și mai mult locuința. De a aduce un aer fresh și un plus de confort astfel încât să îți fie drag să ajungi acasă. Și pentru că există momente în care satisfacția este de 10 ori mai mare dacă lucrezi singur, trebuie să ai în vedere un aspect important: documentarea. Este crucial să te documentezi foarte mult, mai ales dacă nu ai mai făcut așa ceva, înainte de a începe un proiect atât de ambițios.

În zilele noastre, la modă este tencuiala decorativă. Multe persoane apelează la acest truc de înfrumusețare a locuinței. Deși cele mai multe recomandări sunt pentru ca aceasta să fie folosită pe exterior, arată foarte bine și pe un perete interior, perete pe care vrei să-l accentuezi mai mult.

Iată ce trebuie să faci astfel încât tencuiala decorativă să fie bine aplicată și să arate superb.

5 sfaturi de care să ții cont când aplici tencuiala decorativă

·         Alege o tencuială decorativă de calitate. Secretul finisajelor reușite constă atât în tehnica aplicării acestora, dar și în calitatea produselor folosite. Drept urmare, alege un produs premium. Pe piață exista diverse tipuri de tencuieli decorative: acrilic, siliconic, silicat sau carbon. De asemenea, ține cont și de peretele pe care aplici: exterior sau interior? Tencuiala decorativă pentru exterior trebuie să aibă anumite caracteristici. În special să fie rezistentă la umiditate.

·         Pregătește suprafața pentru aplicare. Repară pereții unde este nevoie. Aceste reparații pot consta chiar și în a gletui anumite părți ale peretelui care au fost deteriorare. Poate peretele a crăpat în timp. Sau poate ai dat jos tapetul vechi de 20 de ani cu tot cu bucăți de perete. Oricum ar fi, este impetuos necesar să gletuiești fie tot peretele, fie doar locurile care au nevoie de reparații. Ceea ce te ajută sunt seturile de gletiere clasice pe care le poți găsi pe site-ul Gletiere.ro. Fără acestea este dificil să aplici gletul. Te poți ajuta de ele pentru a aplica un strat uniform astfel încât peretele să fie cât mai drept. 

După glet este nevoie să șlefuiești pereții pentru a-i face netezi înainte de a-i tencui. Important de reținut este că înainte de a-i repara, trebuie să cureți pereții de orice urmă de murdărie, mucegai sau reziduuri. Abia apoi trebuie să te ocupi de reparații dacă suprafața pereților prezintă imperfecțiuni. 

·         Aplicarea amorsei. După ce pereții au fost pregătiți în prealabil, este nevoie să aplici amorsa. Aceasta are rolul de a crea un strat de absorbție, dar și un strat protector împotriva petelor, pentru tencuiala decorativă. După 24 de ore, timp în care se usucă amorsa, poți aplica tencuiala.

·         Pregătirea tencuielii. Se va face conform instrucțiunilor. De cele mai multe ori, aceasta trebuie diluată cu apă până se va obține un amestec omogen. Un sfat foarte important dacă nu ești familiarizat cu acest proces se referă la cantitatea de produs pe care o pregătești. Deoarece tinde să se usuce destul de repede, este indicat să o pregătești în cantități mici pe măsură ce o aplici pe perete.

·         Aplicarea tencuielii. Se face în 3 pași: întinderea, nivelarea – adică îndepărtarea surplusului – și modelarea – pas în care îi conferi aspectul dorit. Important de reținut este că NU se aplică într-un strat mai gros de 2 mm deoarece poate crăpa.

Tencuielile decorative nu sunt simple ca o pictură. Poți crea efecte speciale, poți adăuga un anumit stil sau poți oferi o emoție specială unei camere. Aceste sfaturi sunt de ajutor dacă dorești să aplici singur tencuiala decorativă. Dar dacă vrei să te asiguri că lucrarea este făcută 100% corect, apelează la un profesionist.

Sursă foto: freepik.com 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read