Schimbare majoră pentru toți românii care își doresc o casă pasivă în 2021

Must read

Pentru cei care își doresc o casă pasivă e bine să știe ca aceasta devine accesibilă în 2021 întrucât prețul de start coboară la 975 euro/mp. O companie românească constructoare de case pasive a automatizat sistemele de construcție reușind să reducă simțitor costurile unei locuințe pasive “la cheie”. Rezultatul se reflectă în case al căror preț pleacă de la 78.500 euro (975 euro/mp de euro) pentru construcții cu finisaje incluse. În plus, locuința devine un partener de economii pe termen lung, care poate să producă mai multă energie decât consumă.

O casă pasivă are un necesar de energie cu 90% mai mic față de o casă convențională. 

BIOBUILDS este o companie românească ce își propune ca în anul 2021 să rupă din monopolul deținut de casele convenționale pe piața imobiliară din țara noastră. Constructorii români au construit, lângă Târgoviște, Casa RIA. Construcția deține locul 1 în topul internațional al celor mai eficiente case pasive raportat la zonele cu un climat asemănător țării noastre și locul 3 mondial, fără a ține cont de climatul în care se află construcțiile. Totodată, BIOBUILDS mai deține o fabrică semi-automatizată în Moreni (Dâmbovița), care produce pereți prefabricați din cadre de lemn și termoizolație din paie presate, la cele mai înalte standarde aferente caselor pasive și Sol Residence, primul cartier de case pasive premium din Europa de Est, aflat în dezvoltare la Cluj Napoca. 

Automatizarea a dus la scăderea prețului caselor pasive

Datorită unei investiții de 8 milioane de euro în fabrica de la Moreni, BIOBUILDS a reușit să eficientizeze producția pereților din materiale prefabricate, cu geamuri și uși gata instalate. În acest mod, se respectă aceeași normă de calitate care reduce erorile ce pot să apară pe șantier, iar ridicarea unei case pasive se produce în doar câteva săptămâni.

Fundația casei se construiește în paralel cu execuția kit-ului casei în fabrică, iar panourile prefabricate au o lungime de până la 12 metri și un stadiu semifinisat. Acest lucru reduce timpul de realizare al etapelor până la care casa este predată “la cheie”. Prin investițiile în procesul de producție, constructorul român a reușit scăderea prețului final al casei, astfel că suma necesară pentru o casă pasivă este mai mare cu doar 15-20% față de o casă având același nivel de finisare. Diferența este câștigată în timp de către proprietar datorită costurilor extrem de mici pentru întreținere.

“Fără îndoială, anul 2021 va aduce o schimbare majoră pentru toți românii care își doresc o locuință pasivă sau o locuință verde. Dacă până acum casele pasive erau puse într-un glob de sticlă izolat, cu un acces restrâns pentru populația cu venituri medii, lucrurile s-au schimbat simțitor: vom ajunge la ritmul de construcție caracteristic statelor vestice”, afirmă Alin Muste, preşedinte şi fondatorul BIOBUILDS. 

Anul acesta BIOBUILDS va atinge o capacitate de producție de 3 case pe săptămână în fabrica de la Moreni. Cu o diferență de preț față de casele convenționale adusă la pragul minim, casele pasive vin cu o economie pe termen lung prin consumul redus de energie și sistemele inteligente de recirculare a aerului. Facturile la gaze naturale sau alte surse de încălzire dispar complet, iar costul lunar de întreținere va fi de câteva zeci de lei. Proprietarul câștigă însă un mediu de trai sănătos într-o locuință construită fără materiale toxice, cu un impact redus asupra mediului.

Casele pasive accesibile nu mai reprezintă un viitor la care doar visăm, ci au devenit realitate.

Care sunt avantajele dacă îți construiești o casă pasivă?

casă pasivă
  • O casă pasivă asigură o viață sănătoasă, cu aer curat în permanență, fără alergeni, materiale toxice; o casă în care copiii cu diverse afecțiuni respiratorii nu ar mai întâmpina dificultăți în a duce o viață normală, având un somn liniștit în fiecare noapte. 
  • O casă în care temperatura rămâne constantă, indiferent de anotimp. O locuință care “respiră” singură, fără să mai existe riscul apariției mucegaiului sau al igrasiei;
  • Timpul de construcție extrem de redus, fără a fi afectată stabilitatea și durabilitatea construcției. Dacă o casă convențională este construită într-un termen de timp de la 1 până la 3 ani, o casă pasivă poate fi gata în câteva luni;  
  • Adăugarea unor panouri fotovoltaice casei pasive face din aceasta o construcție autonomă din punct de vedere energetic. În plus, proprietarul rămâne cu un surplus de energie la finalul fiecărei luni;
  • Atât căldura, cât și apa caldă sunt asigurate prin sistemul de ventilație inteligent, recuperator de căldură, astfel cheltuielile ajungând aproape de 0;
  • Construcții cu o amprentă de CO2 negativă, care ajuta la protejarea mediului natural înconjurător. 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read