#Interviu. Despre suprafețe vitrate mari și eficiență energetică

Must read

Casele cu suprafețe vitrate mari sunt o adevărată încântare pentru ochi și suflet. Ce poate fi mai plăcut decât să te bucuri de peisajul naturii la interior, iar lumina zilei să își croiască drum în orice colț al casei? Acestea ar fi beneficiile, dar bineînțeles că intervin și o serie de dezavantaje. Printre acestea: eficiența energetică. Despre acest subiect, și nu numai, am vorbit cu specialiștii de la Tecto Arhitectura, care ne-au furnizat o mulțime de informații prețioase. Mulțumim pentru tot și toate! 🙂

suprafețe vitrate mari Tecto
Casă privată sustenabilă, cu două niveluri. A fost proiectată de Tecto Arhitectura astfel încât să se integreze într-un amplasament special: o pădure matură din inima oraşului Suceava.

În prezent, ferestrele tind să aibă un rol estetic tot mai important în rândul caselor cu arhitectură modernă, în special. Există vreo dimensiune maximă recomandată de arhitecți, în funcție de suprafața totală a casei?

Aceste suprafețe vitrate mari reprezintă un vocabular arhitectural foarte popular în rândul construcțiilor contemporane. Problema pe care o ridică este faptul că majoritatea tâmplăriilor au o performanță energetică inferioară pereților casei. Acest lucru nu înseamnă automat că suprafețele mari de ferestre ar trebui evitate. Mai degrabă recomandăm beneficiarilor să nu facă rabat la performanțele ansamblului pofile de tâmplărie + sticlă. Indiferent dacă ferestrele sunt mari sau mici, o tâmplărie de calitate inferioară va fi întotdeauna un punct nevralgic al casei. De ce? Pentru că există riscul de a se forma în timp condens, mucegai și așa mai departe. Prin comparație, o tâmplărie performantă permite deschideri oricât de mari. Practic, nu ar mai exista limitări privind procentul vitrat în comparație cu restul pereților. Singura constrângere care poate interveni este bugetul beneficiarului.

suprafețe vitrate mari Tecto Arhitectura
Echipa Tecto Arhitectura

Care sunt limitele de jos și de sus ale suprafeței vitrate și în funcție de ce se calculează?

Pentru un iluminat optim, în funcție de destinația încăperii există niște formule de calcul ale suprafeței vitrate în raport cu suprafața camerei. Multe clădiri nu respectă aceste norme, sacrificând iluminatul încăperii pentru a economisi din bugetul alocat tâmplăriei. Noi suntem în general adepții suprafețelor vitrate generoase. Lumina naturală are un impact major în atingerea parametrilor de confort interior. De cele mai multe ori propunem ferestre „cu parapet zero”, mai precis ferestre înalte care pornesc de la nivelul pardoselii. În funcție de modularea pereților, înălțimea ferestrelor propuse poate fi 2,10 m / 2,40 m/ sau chiar până sub grindă sau placa de beton.

De ce aspecte trebuie să ții cont când alegi  suprafațe vitrate mari?

Orientarea casei față de punctele cardinale este vitală. Ca notă generală, propunem spațiile secundare/circulațiile/spațiile tehnice spre nord, iar spațiile principale de locuit spre sud. Asta deoarece, în timpul zilei, soarele scaldă fațada dinspre sud în lumină, în vreme ce fațada dinspre nord rămâne rece. De aceea, ideal este ca înspre nord să existe suprafețe vitrate cât mai mici, în vreme ce înspre sud să regăsim suprafețe vitrate mari. Acest lucru trebuie corelat desigur cu o umbrire corect calculată. Scopul este să evităm supraîncălzirea pe timpul verii și să permitem un aport solar cât mai mare iarna.

suprafețe vitrate mari Tecto Arhitectura
Elementul principal al casei este partea centrală complet vitrată, care „îmbracă” scara, holurile şi zona de recreere. Locuinţa a fost proiectată şi construită pentru a atinge standardul de casă pasivă în condiţiile climatice din nordul României si este în curs de certificare.

În ce situații nu se recomandă alegerea unei ferestre cu tipar atipic?

După cum am explicat mai devreme, nu recomandăm orientarea unei suprafețele vitrate mari către nord. Acolo temperatura este cu câteva grade mai scăzută în comparație cu fațadele expuse la lumină directă. De aceea sunt de preferați pereții opaci, bine izolați, pentru a spori performanța energetică a casei. Alți factori care pot influența dimensionarea suprafețelor vitrate sunt orientarea casei către un peisaj, distanțele față de vecini etc. Spre exemplu, degeaba ai o fereastră mare dacă  îți deschide priveliștea către o curte de serviciu unde se colectează tomberoanele. Astfel, este forte importantă conformarea golurilor de fereastră în raport cu contextul urban, dacă vorbim despre casele de la oraș, respectiv cu peisajul, dacă vorbim despre locuințe extraurbane.

Care este impactul pe care o astfel de alegere îl are asupra eficienței energetice a casei și ce presupune?

Alegerea unei tâmplării adecvate este esențială. Mai exact, este foarte importantă valoarea „U” a tâmplăriei, care reprezintă coeficientul de transfer termic. Cu cât valoarea „U” este mai mică, cu atât pierderile de căldură sunt mai mici, deci casa este mai bine izolată. Noi recomandăm alegerea unor sisteme agrementate, care sa aibă „U” maxim 1.00,  în  funcție de alcătuirea pereților, poate chiar mai puțin. Spre exemplu, pentru casele pasive, „U” nu poate fi mai mare de 0.80. Practic, cu cât e mai puțin performantă fereastra, cu atât pierde mai multă căldură casa, iar necesarul de consum pentru încălzire crește. Problemele nu se opresc aici. După cum am amintit și mai devreme, o fereastră care nu izolează suficient de bine favorizează în timp apariția condensului și a mucegaiului.

suprafețe vitrate mari casă pasivă
Din orice unghi ai privi, beneficiezi de o relaţie privilegiată cu natura.

Care sunt avantajele și dezavantajele unei suprafețe vitrate mari?

Avantajele suprafețelor mari vitrate sunt multiple: de ordin estetic, de ordin psihologic – întotdeauna un spațiu luminos va fi mai agreabil într-o locuință decât o încăpere întunecată și apăsătoare. Nu trebuie omis nici aspectul sănătății, prin impactul pe care lumina naturală îl are asupra confortului interior. Ferestrele mari, atent conformate astfel încât să speculeze orientările favorabile și aportul solar în casă, reprezintă întotdeauna o rețetă de succes.

Principalul dezavantaj este cel financiar. Din motivele menționate anterior, nu recomandam niciodată să se facă rabat la calitate în ceea ce privește suprafețele vitrate, iar calitatea are prețul ei.

suprafețe vitrate mari casa pasiva

Casa E4 este proiectată de Tecto Arhitectura respectând standardul NZEB (Nearly Zero Energy Building).

Foto: Tecto Arhitectura

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read