De data aceasta, ne-am propus să îți trimitem simțurile culinare într-o călătorie la Bran, mai exact la restaurantul DOR. Amenajare spectaculoasă, delicatese fine cusine, aer curat de munte, iar o călătorie de câteva ore cu mașina până la munte nu a fost niciodată atât de extravagantă.
DOR (prescurtare de la delicios, organic, românesc) este restaurantul a cărui poveste a început acum mai bine de 10 ani. Altfel spus, la vremea aceea, proprietarul, un tânăr de 22 de ani din Moeciu, a cumpărat fundația unei viitoare construcții, lăsată în paragină. Scopul a fost clar: construirea unui restaurant pe fundația cu pricina. În urmă cu un an, visul tânărului antreprenor a devenit realitate.
Restaurantul DOR are acum o zonă mare de mese la parter, una de canapele și un bar. La etaj, există o altă zonă de mese, iar afară este o terasă generoasă.
Tradiție de familie
Pasiunea proprietarului pentru domeniul horeca este moștenire de familie. Părinții lui dețin restaurantul Crăiasa Munților, încă de pe vremea când omul de afaceri de astăzi era un mic copil. Astfel, după absolvirea facultății, tânărul antreprenor a obținut o finanțare și a deschis resturantul DOR.
Proiectul restaurantului a fost făcut de arhitecții George Orzan și Otilia Creița, care au întâmpinat numeroase provocări pe parcursul lucrărilor. Cele mai mari bătăi de cap le-au fost date de fundația existentă, căci și-au dat seama că nu conținea deloc fier. Întregul proces de construcție a durat 2 ani.
Un copac numit dorință
Etapa amenajării interioara a fost una foarte plăcută, George Orzan fiind „in charge”. Proprietarul restaurantului i-a dat mână liberă, singura lui dorință fiind existența unui șemineu.
Ca punct de pornire al amenajării, George a ales un copac făcut din trunchi natural fără sevă și crengi naturale. Singurele elemente artificiale sunt frunzele. Acestea au fost lucrate cu maximă atenție la detalii la www.robertorossi.ro.
„Trebuia să găsesc un element care ne leagă de mâncare și de natură în același timp. Acesta a fost un copac. Semnficația lui este una mai adâncă și vine din vechime. În trecut, în zona Branului se făcea multă agricultură, iar țăranii se așezau să mănânce la umbra unui copac„, spune George.
Pentru a se integra în peisajul înconjurător, amenajarea are la bază multe elemente desprinse din natură. Barul este din stejar cu inserții de metal vopsit, la etaj întâlnim pe unul dintre pereți șindrilă făcută de un meșter local, iar în zona copacului vedem lemn ars.
„Ferestrele mari, prin care muntele se vede în toată splendoarea lui, au contribuit la farmecul acestei amenajări. Cu ajutorul lor, comunicarea dintre interior și exterior se face impecabil. Este o reală plăcere să stai la masă și să iei parte la spectacolul naturii. Nu cred că greșesc dacă spun că ferestrele sunt unele dintre elementele de bază ale amenajării„, George.
Bucătărie ardelenească în haine noi
Bineînțeles că nu putem încheia acest articol fără a aduce în poveste apetisantele mâncăruri de la restaurantul DOR. „Reinterpretarea rețetelor tradiționale înseamnă preparate culinare cu gustul de altă dată, transformate în delicatese fine cusine de chefi medaliați la concursuri internaționale. Vorbim de preparate ce au la bază ingrediente de la producătorii locali, pentru a desena mirosul și aromele demult încercate, dar în prezent reinterpretate„, spun reprezentanții restaurantului.
Așadar, că tot se apropie weekend-ul, ce spuneți de o călătorie la Bran? 🙂