Finanţare de până la 15.000 de euro pentru proprietarii de case din România

Must read

Proprietarii de case din România vor putea accesa o finanțare de maxim 15.000 de euro, prin care îşi pot eficientiza energetic propria locuință. Programul Casa Eficientă Energetic este în premieră în lista programelor finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu(AFM) şi se aplică pentru proprietarii de case deja construite.

 

 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor finanţează prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

Bugetul programului Casa Eficientă Energetic este de 100 de milioane de euro şi poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.

„Obiectivul principal al programului este să sprijinim mediul şi economia din România cu investiţii inteligente! Investiţii atât de inteligente încât, pe de-o parte, să-i ajute pe români să rămână cu cât mai mulţi bani în buzunar şi, pe de altă parte, să pompeze bani în industriile care pot crea locuri de muncă pentru ei”.

Ministrul Costel Alexe a arătat ce pot face românii cu cei 15.000 de euro, acordaţi prin Administraţia Fondului pentru Mediu:

„Cei care aplică la programul Casa Eficientă Energetic pot opta pentru sisteme de termoizolaţie, centrale în condensatie, eficiente energetic, ferestre izolante, panouri solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi şi alte echipamente care îmbunătăţesc eficienţa energetică a casei. Ţintim reducerea pierderilor de energie din casele oamenilor de la 40% până la peste 60%, în funcţie de nivelul finanţării. Aceasta ar înseamna o scădere automată a facturilor locuinţelor în care vor avea loc aceste investiţii. Gândiţi-vă că o casă care nu e bine izolată poate avea pierderi de până la 30% doar prin pereţii exteriori. La acestea se adaugă şi pierderi de până la 25% prin geamuri şi până la 25% prin acoperiş. Deci, mulţi bani aruncaţi pe geam, lună de lună! Programul nostru vrea să întrerupă această risipă”, a declarat Costel Alexe.

 

Programul Casa Eficientă Energetic va demara imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) şi după publicarea în Monitorul Oficial.

Proprietarii de case interesaţi de Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat dupa acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziţie 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

„E important ca noi toţi să începem să ne gândim locuinţele în cheia eficienţei energetice. Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. 50% din consumul de energie este generat de clădiri şi 40% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt generate tot de acestea. Cred că eficienţa energetică este cea mai rentabilă formă de a lupta cu emisiile şi cu schimbările climatice. Apoi, investiţiile în eficienţă energetică au o rată de multiplicare foarte puternică în economie. Pentru fiecare 1 euro investit se mobilizează cel puţin alţi 3 euro în economie din stimularea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă, bani mai mulţi rămaşi pentru consum la beneficiari si cheltuieli reduse pentru sănătate”, a declarat Costel ALEXE.

Pentru a consulta detaliile programului, puteţi accesa Ghidul de Finanţare al programului Casa Eficientă Energetic aici.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read