China a construit mai mulți zgârie-nori în 2018 decât orice altă țară sau oricând în istorie, potrivit datelor publicate de Consiliul pentru clădiri înalte și habitate urbane (CTBUH). Un total de 88 de clădiri cu o înălțime de 200 metri sau mai mult au fost finalizate în orașe din China. Printre clădirile de referință amintim Chengdu Wanhe Center, al cărei design ne-a atras atenția datorită diferitelor volume și texturi.
Plăcile din sticlă și aluminiu sunt aplicate ca principalele materiale de pe fațadă, iar forma organică de volum mic este realizată prin introducerea și tăierea volumului, ceea ce scurtează distanța dintre clădiri și oameni. Terasa mare de la fiecare etaj este concepută pentru a sparge forma unică tradițională și, în același timp, nu pierde unitatea efectului vizual.
Urbanizarea arhitecturii
Rolul complexului urban din orașe este similar cu cel al catalizatorilor din chimie. Chengdu Wanhe Center este modelat de oraș și, la rândul său, are un impact asupra dezvoltării și construcției orașului.
Proiectul este situat în centrul noii aglomerări a orașului în partea de est a bulevardului Guanghua, districtul Qingyang, vest Chengdu din China.
Sistemul de structură spațială a complexului este relativ independent și complet, cu efecte complementare de promovare a funcțiilor sale interne. Spațiile sale funcționale sunt strâns legate în direcțiile orizontale și verticale într-un aspect diversificat, reflectat în structura mixtă a funcțiilor de afaceri, agrement, serviciu și hotel, făcându-l un microcosmos al unui oraș și un spațiu dinamic complet și complex .
Formă deschisă și proiectare integrată
Arhitectura urbanizată estompează granița dintre orașe și arhitecturi și formează un ecosistem de afaceri deschis prin crearea unui spațiu exterior în interiorul clădirii. Stațiile de metrou, colțurile străzilor și spitalele care se conectează perfect cu zonele înconjurătoare reflectă deschiderea și integritatea arhitecturii, afectând astfel și determinând la dezvoltarea regiunii, dar și la promovarea generală a valorii și imaginii acesteia.
Juxtapunerea spațiului și agregarea formelor
Limitele spațiului public provin din două aspecte ale acestui proiect: infiltrarea spațiului interior și exterior și îmbunătățirea continuității funcționale. Suprapunerea verticală a multor sisteme spațiale diferite promovează intersectarea și infiltrarea spațiului urban și a spațiului arhitectural.
Diferite spații arhitecturale sunt legate prin intermediul atrium-ului, al străzii interioare, al coridorului exterior, formând în cele din urmă o agregare mai complicată. Există multe comportamente publice care sunt interconectate în interiorul districtului comercial complex, unde promovează, stimulează și chiar depind unul de celălalt.
Podul suspendat legat de clădire creează un spațiu unic și viu de comunicare și îmbunătățește accesibilitatea acestuia. Căile nu mai apar în mod liniar, ci se alternează și se aliniază în spațiu; direcția mișcării este aleatorie și nu există o anumită raționalizare. Spațiul de circulație non-liniar conectează nodurile spațiale și spațiul public tridimensional în serie, formând o rețea spațială publică și creând mobilitate generală.
Acesta stimulează fluxul de oameni în clădire într-o manieră mai activă reușind să devină astfel un centru de afaceri deschis. În tranziția dintre spațiul urban și spațiul interior al clădirilor, acest pod suspendat servește drept spațiu tampon pentru cele două spații. Designul excelent al spațiului extern poate realiza îndrumarea fluxului oamenilor, păstrând interacțiunea dintre spațiul intern și cel exterior.
Modelarea clădirilor – Conturarea texturii arhitecturale
Pentru a elimina presiunea asupra oamenilor cauzată de blocurile de clădiri, metodele de proiectare sunt folosite pentru a crea un spațiu cu o densitate corespunzătoare. Limbajul arhitectural diversificat permite o mai bună interacțiune senzorială, intimă între oameni și mediu. Formele de fațadă și spațiu reflectă continuitatea și integritatea clădirii individuale.