Mai mult decât o bibliotecă. Fascinanta bibliotecă din China, pare că a aterizat din viitor

Must read

V-ați gândit că o bibliotecă poate arăta așa? Atât de aerisită, luminoasă și spațioasă?

Sticla este ”responsabilă” de efectul pe care îl oferă în noua bibliotecă din China, iar transparența și lumina naturală care abundă creează o conexiune fascinantă între mediul exterior și interior.

O construcție uriașă ce se face remarcată prin arhitectura sa, având în centrul atenției un glob 3D, care poate fi văzut prin fațada din sticlă a clădirii și care își atrage ademenitor vizitatorii.

Sticla în noua bibliotecă din China – transparență și simplitate

Compania olandeză MVRDV, în colaborare cu Institutul de Design și Planificare Urbană Tianjin (TUPDI), au dat viață construcției impunătoare, depășind prin simplitate tiparele clasice. MVRDV este cunoscută pentru proiectele sale îndrăznețe, care reușesc să sfideze, adesea, cel puțin la nivel optic, legile fizicii. Ridicată în trei ani de zile, proiectul cu denumirea neoficială „Ochiul din Binhai”, se întinde pe o suprafață de 34.000 de metri pătrați și are în componență cinci etaje. Cu peste 1,2 milioane de cărți, arhitectura abordată nu amintește în nicio secundă de o bibliotecă prăfuită, cu rafturi aglomerate de cărți. 

bibliotecă futuristă din China

Spațiul este încadrat, din podea până în tavan, de rafturi poziționate la diferite niveluri, întregind vizual orbita ochiului. Auditoriul, strălucitor și grandios, se remarcă prin forma unei sfere de sticlă, formând astfel pupila. Liniile curbate ale rafturilor oferă zone în care vizitatorii pot să stea și să citească. 

bibliotecă din China

„Rafturile sunt spații minunate pentru a sta și, în același timp, permit accesul la etajele superioare. Iar unghiurile și curbele stimulează diferitele utilizări ale spațiului, cum ar fi cititul, studiul, întâlnirile sau conferințele. Împreună, formează „ochiul” clădirii: a vedea și a fi văzut”, declară Winy Maas, co-fondator MVRDV. 

Auditoriul sau sfera din sticlă 

Forma ochiului este întregită de sfera din sticlă, poziționată în centrul construcției. În dorința de a oferi funcționalitate spațiului creat, aceasta adăpostește zona de auditoriu. Sticla utilizată completează cu succes design-ul și estetica abordate și astfel, spațiul poate fi utilizat pentru  conferințe, evenimente sau întâlniri. 

Vă întrebați cum ajungeți la cărțile de pe rafturile superioare? Din păcate, echipa locală a decis să renunțe la camerele de acces planificate deasupra atriumului iar rafturile superioare rămân innaccesibile, fiind acoperite cu plăci perforate din aluminiu, ce sunt imprimate cu imaginile unor cărți.

Biblioteca Publică Tianjin Binhai se află în incinta unui centru de expoziții și clădiri culturale aflate în plină dezvoltare. Toate acestea sunt conectate printr-un coridor public protejat de un luminator din sticlă. 

Photo credits: www.dezeen.com

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read