Distileria Bombay Saphire – un proiect arhitectural sustenabil din sticlă

Must read

Ne plac proiectele speciale, iar distileria Bombay Saphire este unul dintre ele, ce se remarcă printr-o abordare unică și inovatoare a utilizării sticlei curbate ca o componentă structurală . Geometria sa fluidă se datorează progreselor recente din tehnologia sticlei, cât și modelării parametrice. Fosta fabrică de hârtiea luat o nouă turnură odată ce echipele Arup și Hearherwick Studio au coloaborat spre transformarea acesteia într-o distilerie botanică, devenind prima din industria de fabricare a băuturilor cu un rating „BREEAM”. Hai să descoperim împreună cum a luat viață acest proiect din sticlă: 

Photo Credit: archello.com

Distileria Bombay Saphire – între istorie și design sustenabil

Situată într-un complex de clădiri istorice restaurante de Hearherwick Studio, distileria Bombay Saphire a avut ca punct de pornire râul situat chiar în centrul acestui sit. Dorința echipei de design de a crea o rută și o experiență unică pentru vizitatori, dar mai ales pentru a vedea îndeaproape procesul de distilare a ginului a rezultat într-un plan de proiectare complex. Astfel, în mijlocul râului, au luat naștere două sere noi pentru cultivarea a 10 specii de plante exotice, cu rol specific în activitatea distileriei.

Aceste clădiri din sticlă, una cu mediu tropical umed, iar cealaltă cu climat mediteranean uscat și temperat, au o conexiune cu stația de epurare și permit reciclarea căldurii reziduale din procesul de distilare. Astfel,  designul sustenabil menține un climat cald și benefic pentru ca speciile de plante să crească și să înflorească și, în plus, utilizează la maxim resursele din cadrul sitului istoric. 

Photo Credit: archello.com

Sticla curbată pentru un design arhitectural

Fiecare seră se extinde pe verticală, iar mai apoi se îngustează și se unește cu clădirea în care are loc procesul de distilare. Modelarea și partajarea parametrilor 3D a fost un element cheie al procesului de proiectare, ajutând la descompunerea proiectului în pași mici. Formele curbate necesitau o sticlă rezistentă, flexibilă, dar în același timp clară și transparentă pentru a fi utilă plantelor. Stratul intermediar SentryGlas N-UV asigură stabilitatea maximă a marginilor în mediul umed al serelor tropicale, cât transmiterea maximă a luminii UV. 

Distileria Bombay Saphire
Photo Credit: archello.com
Photo Credit: archello.com

Geometria pură, cu elemente transversale minime ce mențin transparența și minimizează distragerea atenției de la liniile care curg lin, fac ca proiectul să fie un punct de atracție.

Panourile de sticlă au o curbă variabilă, fiind combinații diferite de laminare și îndoire la rece, cât și laminare și îndoire la cald. Echipa a aproximat sticla dublă curbată cu o serie de panouri îndoite cilindric, iar un sistem de înclinare temporară a fost proiectat pentru a ține rigidă structura de oțel. 

Photo Credit: dezeen.com

Pentru a atinge o geometrie „fluentă” a fost necesară o îndoire cu o forță mai mică de 300N sau 30 kg, pentru a evita diferențele dintre suprafețele de sticlă și curbele variabile ale șinelor de oțel. Deși nu a fost un proces liniar și a necesitat mai mulți pași de geometrie, distileria Bombay Saphire atrage prin echilibrul vizual și modalitatea sa prin care sticla utilizată are o funcție duală. 

Photo Credit: dezeen.com

Serele din sticlă pot fi admirate în voie, în timp ce procesul de realizare a ginului este în plină desfășurare.

Distileria Bombay Saphire  este deschisă publicului și se poate vizita între orele 10:00 – 20:00. Mai multe informații aici.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read