Obiecte sanitare din sticlă: cum le alegem și inovăm? Interviu cu arh. Mihail Neagu

Must read

Am stat de vorbă cu arhitectul Mihail Neagu, care preț de 30 de minute ne-a spus cu mult entuziasm despre tot ce înseamnă obiecte sanitare din sticlă în concepția lui: de la alegerea lor până la integrarea în decor și modul în care pot fi personalizate. Mulțumim pentru deschidere, Mihail! 🙂

obiecte sanitare din sticlă cabina dus sticla

Foto

După ce criterii alegi obiectele sanitare din sticlă?

Când vine vorba de obiecte sanitare din sticlă, în proiectele mele folosesc cu predilecție cabine de duș. Recomand modelele cu cât mai multă sticlă și mai puțină feronerie. De ce? Pe de o parte, sticla conferă o transparență plăcută și, pe de altă parte, feroneria metalică se pătează repede. Ideale sunt cabinele de duș care merg din pardoseală până în tavan. Le evit pe cele cu traversă metalică în partea superioară, traversă în care, de obicei, te lovești cu capul.

 

Cum le inovezi?

Mai întâi de toate, trebuie să spun că îmi place să construiesc o cabină de duș de la zero. Folosesc foi de sticlă securizată sau armată, pe care le duc într-o direcție industrială. Acest lucru îl fac folosind rame din cornier și platbande de 2 cm. Astfel, rama devine structura cabinei de duș, pe care fixez foile de sticlă cu silicon sau cleme.

De obicei, în băile mici sunt împotriva cabinei de duș cu uși, pentru că acestea tind să se ciobească din cauza lipsei spațiului. În acest caz folosesc doar panouri separatoare din sticlă.

obiecte sanitare din sticlă cabina dus sticla

Foto

În ce context stilistic se integrează cel mai bine?

Dacă mergem pe varianta unor obiecte sanitare din sticlă cât mai transparente, atunci le putem integra în aproape orice stil. Transparența nu deranjează în niciun fel. Sigur, depinde și de abordare. De exemplu, dacă zona de duș este gândită ca o capsulă (pereții și tavanul din dreptul ei sunt finisați într-o anumită culoare), atunci și sticla poate să aibă o tentă din culoarea respectivă.

Recomand să alegi o cadă sau o chiuvetă din sticlă numai dacă ai o baie de minimum 12 mp. De ce? Ai nevoie de spațiu ca să poți admira aceste piese, ca să le poți vedea frumusețea. Cada sau chiuveta din sticlă vor deveni piesele de rezistență ale amenajării și au nevoie de spațiu ca să se desfășoare.

obiecte sanitare din sticlă cabina dus sticla

Foto

Care sunt avantajele lor?

Fără îndoială, sanitarele din sticlă sunt mai rezistente în timp raportat la modele din metal sau acril. Își păstrează aspectul de nou cel puțin cu 10 ani mai mult decât sanitarele realizate din alte materiale. De exemplu, o cadă acrilică se îngălbenește în timp, iar una din metal se poate zgâria.

obiecte sanitare din sticla lavoare colorate

Foto

Dar dezavantajele?

Bineînțeles, întreținerea lor necesită mult mai mult timp. Vorbim aici de pete de calcar și de stropi de apă care devin vizibili pe sanitarele din sticlă. Desigur, sticla tratată vine cu un plus la acest capitol, dar, oricum ar fi, sanitarele din sticlă sunt mai greu de întreținut decât restul. Un alt dezavantaj ar fi prețul, de multe ori foarte ridicat.

obiecte sanitare din sticlă cada sticla

Foto

Sticlă mată sau transparentă?

Eu merg pe varianta sticlei transparente, pentru că lasă lumina să circule liber. Sanitarele din sticlă sablată implică un spațiu mai mare, căci sticla opacă fragmentează la extreme spațiul. Este drept, pe sticla sablată calcarul este mai puțin vizibil, dar totuși prefer varianta transparentă.

 

Sticla colorată sau transparentă?

În funcție de conceptul de amenajare pe care îl gândim. De obicei, eu nu agreez sticla colorată deoarece colorarea în masă este limitată de nuanțele oxidului de fier. În plus, în cazul cabinelor de duș, pentru a monta o foaie de sticlă colorată, e nevoie de un panou tip duplex (cu două foi) și de o ramă, căci altfel foaia de sticlă se va delamina. Aici mă refer la acele sanitare din sticlă realizate la comandă.

Altfel, sunt pro obiecte sanitare colorate din sticlă, pe care le văd integrate foarte bine într-o amenajare modernă. Sunt elemente de impact, care personalizează și dau unicitate amenajării. Asta dacă ne referim la o baie de dimensiuni mari. Altfel, într-o baie mică, întotdeauna prefer sticla transparentă.

Nu închei fără a vorbi puțin de sticla printată. Dacă vreau sa fac o intervenție minimă cu efort maxim într-o baie, aleg un obiect sanitar din sticlă printată. Sau aleg acest obiect sanitar printat pentru a scoate baia din anonimat. Oricum ar fi, sticla printată este o soluție la care poți apela cu încredere.

obiecte sanitare din sticlă lavoar rosu

Foto

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read