Designul Outside-in ”de la exterior în interior” ne reconectează cu natura

Must read

Principiile VELUX de design ”Outside-in” (de la exterior în interior) încurajează oamenii să-și contureze spațiile cu lumină naturală și să aibă în minte natura atunci când remodelează și reconstruiesc spațiile interioare.

Photo by VELUX Group1.jpeg

Astăzi oamenii petrec până la 90% din timpul lor în interior și locuiesc tot mai mult în medii urbane, făcându-i tot mai puțin conectați cu natura. Casele noastre nu numai că trebuie să fie spații multifuncționale pentru relaxare și petrecerea timpului cu prietenii sau familia, dar ar trebui să fie gândite ca medii care reconectează oamenii cu natura prin lumină și aer proaspăt, dar și prin priveliști spre exterior.

 

„Relația dintre natură, arhitectură și design interior a existat de sute de ani. Dar, multe dintre casele noastre au pierdut această legătură. Vrem să inspirăm oamenii să își proiecteze spațiul, astfel încât să simtă că natura le este aproape; acea lumină care schimbă spațiul de la zi la noapte. Și să lase în casă aerul proaspăt, sunetele păsărilor și foșnetul frunzelor pentru a trăi o experiență senzorială la schimbarea anotimpurilor, lucruri care au o influență pozitivă asupra bunăstării noastre”, explică arhitectul de la Grupul VELUX, Lone Feifer, director responsabil pentru sustenabilitate și arhitectură.

Principii de design Outside-in, de la exterior în interior

1. Design cu vedere spre exterior

Tindem să considerăm ferestrele ca ceva normal. O priveliște exterioară ne oferă o imagine asupra lumii, dar și a locului nostru în lume. Devenim parte a naturii pe măsură ce vedem cum ziua se transformă în noapte și asistăm la schimbarea anotimpurilor. Privind în sus spre cer invocăm o legătură veche cu natura. Vă amintiți când stați întinși pe jos și priviți cum norii se mișcă în bătaia vântului? Sau contemplând stelele, noaptea?

Photo by VELUX Group.jpeg

2. Design cu lumina zilei

Chiar și cele mai bune forme de iluminat artificial rar se ridică până la puterea luminii naturale. Soarele este o sursă puternică și durabilă de lumină și energie. Lumina naturală vă face casa să fie mai deschisă și primitoare, iar spațiul dvs. să pară mai mare. Valorificarea luminii naturale zenitale este o modalitate extrem de eficientă de a aduce un flux natural de lumină direct în casă. Lumina naturală din abundență dimineața este esențială pentru a rămâne în echilibru cu ritmul circadian 24 de ore și este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră.