De ce ai face din seră…locuință? Proprietarii care s-au mutat deja printre plante știu că avantajele nu sunt deloc puține: lumină naturală din plin, priveliște generoasă spre grădină, o reducere a consumului de căldură, ca să nu mai vorbim despre nenumăratele posibilități de amenajare a unui astfel de spațiu.
Construită în curte sau ca extensie a casei, sera poate deveni living, bucătărie sau grădină de iarnă (wintergarden – zonă de relaxare unde se poate servi cafeaua sau lua masa și în sezonul rece).
O astfel de construcție poate fi realizată din aluminiu sau lemn și geam termoizolant, dar există și alte variante – de exemplu, lemn, sticlă și un singur perete din cărămidă. Pe piață (e adevărat, mai puțin la noi în țară) există și kituri de sera cu structura din aluminiu sau cedru, dar și sere hobby, umbrare și foișoare realizate din module, cu structura de bază de tip geodom.
Ce trebuie să știi înainte să te apuci de lucru?
- Alegerea locului este foarte importantă. Sera trebuie să se afle într-un loc luminos, ferit de vânt (poate fi înconjurată de câțiva arbuști sau pomi fructiferi), pe un teren ușor înălțat.
- La fel de importantă este structura (din lemn sau metalică), care trebuie să fie rezistentă și bine ancorată. Lemnul poate fi stejar, salcâm sau cedru. Un perete din cărămidă sau construirea serei în continuarea casei (mai degrabă o terasă închisă cu sticlă) ajută la durabilitatea construcției.
- Sera poate fi încălzită pe timp de iarnă cu ajutorul unui generator cu aer cald sau al unei sobe pe lemne. Dacă suprafața este mare, mai potrivită ar fi centrala termică.
- Nefiind vorba despre o seră pentru legume, plantele pot fi ținute în ghivece așezate pe podea sau pe rafturi. Poți cultiva aici orhidee, petunii, cactuși, dar și ierburi aromatice (salvie) și chiar arbuști (lămâi, portocal).
Iată și câteva idei de amenajare a unui astfel de spațiu:
Sera din imagine se află într-un orășel în apropiere de Stockholm. Peretele din cărămidă creează un contrast plăcut cu restul construcției, iar spațiul este suficient de generos cât să poată fi transformat în zonă de dining. Rămâne loc suficient pentru plante, dar și pentru diverse obiecte de decor.
Iată și cât de simplu poate fi transformată o seră în living. E adevărat, proprietarul a apelat la ajutorul arhitecților, sursa de inspirație fiind un restaurant din Pennsylvania, Statele Unite, dar cu puțină imaginație și suficient spațiu, oricine poate obține rezultate similare.