Cum îți poți modifica locuința fără obligații față de vecini

Must read

Dacă îți dorești să transformi un spațiu meschin în casa de vis, trebuie să te informezi înainte. Căci nu poți executa modificări fără autorizație de construire ori avizul vecinilor, decât cu mici excepții. Prin urmare, dacă vrei să cumperi un apartament de vânzare în Cluj-Napoca sau în țară, care este mai ieftin, modificarea acestuia după plac poate fi o soluție bună.

Dată fiind creșterea prețului chiriilor în orașele mari, sunt mulți cei care preferă să achiziționeze locuințe. Și cu atât mai mult sunt tentați să caute un apartament de vânzare în Cluj-Napoca, oraș aflat în plină ascensiune imobiliară.

Cei care caută un apartament de vânzare în Cluj-Napoca nu sunt neapărat atrași de locuințele noi. Unii aleg locuințe mai vechi, chiar dacă prețurile sunt uneori mai mari. Fie că achiziționează apartamente noi, fie că aleg locuințe vechi, mulți proprietari doresc să profite de spațiul locativ la maximum. Și încearcă să-și aranjeze casa prin mici modificări menite să ofere mai mult spațiu sau o compartimentare diferită. Numai că legislația în vigoare nu ne permitem să facem tot ce ne trece prin cap.

Vrei să modifici locuința la bloc?

Dacă modificările pe care plănuiești să le execuți se numără printre cele ce urmează, scapi de drumurile la primărie și de așteptarea până la primirea avizelor. Ai voie să efectuezi lucrări care nu modifică structura de rezistență, caracteristicile inițiale ale construcțiilor sau aspectul arhitectural al acestora. Ai voie să faci reparații la împrejmuiri, acoperișuri, învelitori sau terase, atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt executate. Ți se mai permit reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma și dimensiunile inițiale. Mai poți beneficia de reparații și înlocuiri de sobe de încălzit. În schimb, poți zugrăvi în voie.

Când trebuie să ceri acordul vecinilor

Acordul vecinilor sau al asociației de proprietari pentru modificările din apartament trebuie solicitat în anumite circumstanțe. Chiar dacă ai autorizație de construire, tot trebuie să anunți asociația că urmează să aduci modificări locuinței. Asta nu înseamnă să ceri acordul, ci doar să anunți.

Totuși, proprietarul poate aduce îmbunătățiri sau modificări proprietății cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare. Trebuie doar să nu pună în pericol integritatea structurală a clădirii, rezistența mecanică, stabilitatea și siguranța , precum și buna funcționare a instalațiilor aferente.

Modificările suprafețelor construite sau utile se comunică președintelui asociației de proprietari și organului fiscal local în termen de 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Și se introduc în cartea tehnică a construcției și în baza de date a asociației, în vederea stabilirii consumurilor corespunzătoare cu noile suprafețe utile. Nerespectarea prevederilor legale în ce privește reconfigurarea unui apartament se consideră contravenție și va fi sancționată.

Atenție la actele de proprietate!

Pentru a te asigura că nu întâmpini dificultăți și, mai ales, să nu devii o victimă a înșelătoriilor, trebuie să verifici cu atenție toate detaliile imobilului pe care vrei să-l cumperi. Iar verificarea actelor de proprietate este obligatorie. Căci nu toți posesorii de imobile le-au obținut prin vânzare-cumpărare. Există și proprietari prin donații sau împroprietăriri în baza unor legi care vizează imobile construite înainte de 1945. Pentru a-și dovedi calitatea de proprietar, vânzătorul trebuie să dețină actele de proprietate, certificatul de sarcini și certificat fiscal. Toate sunt necesare la încheierea tranzacției la notar.

Certificatul de sarcini – ce este și la ce se folosește

Certificatul de sarcini este, de fapt, așa-numitul extras de carte funciară. Și se obţine de la judecătoria în raza căreia se află locuinţa. Acest act trebuie să conțină:

-numele proprietarului, identic cu numele persoanei cu care vă aflați în discuție și cu cel trecut pe actul de identitate al persoanei, fără nici cea mai mică greșeală

-numărul de ordine şi numărul cadastral, care certifică autenticitatea actului

-suprafaţa terenului

-titlul de proprietate, cu actul de provenienţă şi demersul juridic prin care a fost obţinut

-dovada că imobilul are sau nu o ipotecă sau un comandament (proces pe rol pentru datorii şi restricţie de vânzare, pe care o pun de regulă asociaţiile de proprietari pentru datoriile la întreţinere, interzicând astfel vânzarea lor).

Atenţie, judecătoria eliberează în orice situaţie certificatul de sarcini pentru o casă, chiar dacă este sau nu ipotecată sau dacă are restricţii de vânzare! În cazul în care acestea există, pe hârtie este scris cu roşu dacă are restricţii de vânzare.

Titlul de proprietate e cel mai important

Pentru că e cel mai important act, trebuie verificat cu foarte mare atenţie. Pe acest document nu trebuie să apară ştersături, ştampile neclare, semnături ilizibile, indescifrabile ale notarilor sau persoanelor oficiale. O persoană poate avea dreptul de a locui sau a se folosi de un imobil prin uzufruct, prin dreptul de uz sau dreptul de abitaţie, dreptul de servitute sau dreptul de superficie. Iar o astfel de persoană nu deține dreptul de a vinde un imobil. În plus, pentru imobilele mai vechi, de dinainte de anii `50, trebuie verificată neapărat la serviciul juridic al primăriei starea proprietății imobilului.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read