Cand casa bunicilor se transformă… devine Rural ai liber la tihnă

Must read

Un cuplu stabilit în București, dar cu gândul spre zone mai ‘curate’ a cumpărat o casă tradițională în stare ‘ne-alterată’, adică fără intervenții, pe care au recondiționat-o și au transformat-o într-un loc în care ai liber la tihnă. Au lucrat cu meșteri aduși din țară, oameni simpli și dedicați.

Deși ne aflăm într-o gospodărie de țară, veche, te simți la RURAL ca la răscrucea timpurilor și reușești să ai o vibrație ancorată în prezent. Unul tihnit și așezat. La asta contribuie și elementele de decor care nu te apasă și nici nu ne-am dorit să fie intruzive.

”Am simțit nevoia să evadăm puțin, într-un timp și spațiu de demult, de pe vremea vacanțelor la bunici. Ne-am dorit un loc al nostru în care să ne putem oferi tihna de care ne era dor. Iar după ce am reușit să îl finalizăm, am vrut să le putem oferi experiența aceasta și altora – Diana și Alex Sicoe”

Care a fost intervenția din punct de vedere construcție și design asupra casei și a curții?

Ne-am dorit o casă aproape de București, fără intervenții, care să nu fi fost placată cu polistiren și cu termopane albe în loc de tâmplăria originală, de lemn.

Am ales o ogradă în care se găseau cele obișnuite unui trai la țară, fără ca ele să aibă intervenții moderne nepotrivite. Astfel, am putut continua să recondiționam cu respect față de modul în care se făceau lucrurile în trecut. Am acoperit terasele cu pânză de iută și trestie, papură sau stuf, construcțiile noi au primit acoperiș de șindrilă de Moeciu, am Împletit din nuiele un umbrar, am decorat cu farfurii de lut, lucrate manual de meșteri din Corund si Horezu, am dat viață unui vechi porumbar, pe care l-am transformat în zonă de relaxare și spațiu de luat masa. 

A fost important ca în curte să fie deja arbori mari, întrucat ne aflam într-o zonă de câmpie, în care umbra pe timpul verii este foarte prețioasă. 

De unde a venit inspirația în amenajare? 

Copilăria, simplitatea și micile bucurii sunt cuvinte încărcate de nostalgie pe care le-am avut în minte atunci când am creat spațiul care definește RURAL. Iar întreaga curte respiră vechi, prin tot ce a fost reconditionat cu grijă.

Nu am aruncat nimic vechi ce nu poate fi utilizat. Și am vrut să folosim obiectele frumos, fără sa le alteram sufletul. De exemplu, ne-au devenit lustre coșurile vechi cu care se pescuia odinioară în lacurile din apropiere, iar alte obiecte au fost puse într-o lumină nouă. Noi nu am vrut să recreem rusticul, adică să punem ștergare vechi pe perete, ci ne-a plăcut să ne punem și noi amprenta. Astfel, elemente tradiționale au primit beculețe sau flori uscate. 

Iar zonele cu elemente mai noi, precum canapelele și mesele din paleți sau piscina, reușesc să se integreze natural în cadru.

Noi nu vrem să transpunem oamenii cu totul în ograda anilor ’50, ci vrem să-i facem să își amintească. Ne dorim ca ei, pornind de la ce gasesc la noi, să evadeze în propriul trecut, să își acceseze propriile nostalgii și plăceri, iar apoi să găseasca tot confortul ca să se bucure de loc.

Un mare punct central este simbolul tradițional românesc al florii cu 4 petale, din forme geometrice, pe care de altfel l-am și re-interpretat.  

Ce materiale au fost folosite în renovare?

În general materiale organice – lemn, pânză de iută, lazura de antichizare pe bază de apă, nuiele, etc.

Cât timp a durat procesul de transformare în ceea ce este acum?

Aproximativ 5 ani. Inițial iarba în partea din fața casei erau de înălțimea unui om și 2/3 din curte era acoperită cu porumb.

De cand ati deschis publicului si care a fost investitia?

Investiția noastră până în prezent se ridică la 100.000 euro din fonduri personale și credit. Cele mai mari sume au fost direcționate către reamenajarea casei și a teraselor acoperite – porumbarul și pavilionul. 

Ce îi impresionează cel mai mult pe oaspeți? 

Aici credem că lucrurile sunt destul de simple. 

Agresivitatea stimulilor vieții contemporane, în special într-un oraș mare și agitat, credem că la un moment dat începe să ‘supere’ ceva dinauntrul nostru și ajungem să tânjim după liniște și pace, după tihnă. 

RURAL e un astfel de loc, al regăsirii acelui „ceva pierdut” – în scârțâitul dușumelei de lemn atunci când ne dăm jos din pat, în rotunjimile imperfecte ale colțurilor pereților casei, pentru că așa le făcea meșterul satului. În aerul dimineților cu aer tare, cum demult nu am mai simțit în oras, în gustul mărului cules direct din copac și mancat așa, doar un pic șters, pentru că știi că nu a fost stropit cu nimic, în scobiturile din lemnul vechi, în nopțile în care se aud doar greieri cântând și, la distanță, câte un câine lătrând.

Curtea are 2500 mp. Capacitatea maximă este de 12 persoane, iar locația se închiriază doar integral, de vineri până duminică sau de luni până joi. Îi găsești aici – https://www.facebook.com/ailiberlatihna/

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read