10 principii de bază privind amenajarea băilor

Must read

Premisa de la care se pornește în amenajarea unei băi este existența infrastructurii de apă și canalizare. Până la amenajare și detalii de design, este cale lungă. 

Iată câteva elemente importante pentru proiectarea și amenajarea băilor. 

1. Respectarea normativelor

La clădirile existente, de obicei, într-o baie sunt instalații fixe sau ghene care condiționează soluțiile funcționale de așezare pentru obiectele sanitare. Pentru o bună utilizare funcțională, dimensiunile confortabile sunt stabilite prin normative și recomandăm respectarea acestora.

2. Ușa de la intrare, orientată către lavoar

Ca imagine, este bine ca ușa de la intrare să se deschidă spre zona de lavoar și duș/cadă. Este de evitat perspectiva spre vasul de toaletă, fiind o zonă mai intimă a băii. 

3. Compoziție bazată pe linii continue

La clădirile noi, de la început studiem poziția obiectelor sanitare astfel încât să obținem o compoziție curată, cu linii continue și zone diferențiate în funcție de destinație. La clădirile vechi, poziționarea ghenelor și a coloanelor existente de instalații primează și apoi trebuie “armonizată” partea estetică.

4. “Economie” la texturi și culori

Băile sau grupurile sanitare ocupă o suprafață relativ mică, cel puțin în comparație cu alte încăperi. 

Recomand să nu se opteze pentru un spațiu încărcat cu multe finisaje, cu texturi aglomerate, pentru materiale diferite (de exemplu piatră, gresie, compozit, faianță, imitații de materiale), etc. Băile, ca orice alt spațiu, nu trebuie să ne obosească vizual.

Recomand astfel folosirea a două materiale principale, inclusiv culori și non culori. Se aplică principiul “mai puțin înseamnă mai mult”. 

De evitat folosirea faianței pe toți pereții. Pe lângă faptul că este un consum mare de materiale, încarcă vizual spațiul. 

5. Un singur furnizor și o culoare pentru obiecte sanitare, baterii și depozitări 

Există atât de multe opțiuni de obiecte sanitare, baterii, spații de depozitare încât nu știi ce să alegi. 

Pentru a păstra linia de design generală și de detalii, fie că este vorba de obiecte sanitare, de baterii pentru lavoare, duș, etc., sfatul meu este să alegeți un singur furnizor, o singură culoare, un singur material, pentru a avea continuitate.

6. Oglinda amplifică spațiul băii

Oglinda este un element pe care l-am folosit în unele proiecte pentru a amplifica vizual spațiul băii. În afara rolului funcțional, oglinda poate ascunde dulapul aferent sau poate fi un obiect de design în sine sau o sursă de iluminat, chiar și “ascuns”. 

7. Depozitarea la vedere și cea “ascunsă”

Una din provocările băilor, existente și noi, este cea a depozitării. Există cel puțin trei zone de depozitare, respectiv în zona de duș, în zona lavoarului/lavoarelor și în cea destinată consumabilelor (prosoape, hârtie igienică, etc.).

Depozitarea ascunsă este modul prin care nu aglomerăm baia cu obiecte, mici, multe, mărunte și colorate divers. Un spațiu disponibil poate fi deasupra rezervorului încastrat în perete. 

8. Atenție maximă la specificațiile corpurilor de iluminat pentru baie! 

Iluminatul contribuie semnificativ nu doar la atmosfera ci mai ales la siguranța unei băi reușite.  

Înainte de a discuta despre partea subiectivă, cea de design, este important de menționat că într-o baie, din motive de siguranță, corpurile trebuie să fie rezistente la umiditate. 

Acestea poartă indicativul Ip[xx] care clasifică corpurile de iluminat în funcție de rezistența la penetrare, respectiv rezistența la apă (al doilea x). 

9. Iluminat pentru fiecare zonă

Din punct de vedere al compoziției iluminatului, simplificând, putem vorbi de iluminatul pe fiecare zonă: a oglinzii și a zonei de lavoar, mobilierului, de iluminatul general și cel de accent. Acesta din urmă se realizează prin corpuri decorative, scafe sau spoturi. 

10. Detaliile care fac diferența sunt cele ascunse privirii, la instalații

În spatele unei băi funcționale pe termen lung sunt lucrările ascunse, mai ales cele de instalații și hidoizolația. 
Fiecare echipament tehnic este însoțit, în cutie, de o fișă tehnică și de instrucțiuni pentru montaj. Nu aruncați cutia cu instrucțiuni!
În fișele tehice găsiți desene, cote, înălțimi de montaj, prinderi necesar, etc, informații necesare pentru punerea corectă în operă.

Este necesar să fie executate ireproșabil lucrările la istalațiile ascunse. Există riscul să vă dați seama dacă au fost sau nu bine executate doar atunci când sunt date în exploatare, iar rezultatul poate fi mai mult decât neplăcut. 

Principalele instalații ale unei băi sunt cele electrice (iluminat și prize), sanitare (apă caldă, apă rece, canalizare), ventilație (extracție aer viciat și aport de aer proaspăt pentru compensare), încălzire/răcire. 

Studio ae oferă ca bonus verificarea cotelor și măsurători pe tot parcursul șantierului înainte de lansarea comenzilor !

Așadar atenție la:

1. execuția corectă a hidroizolației; (impermeabilitate la apă) sub finisaj și a șapei; 

2. racordul corect al instalațiilor de apă caldă, apă rece, canalizare cu trapă de vizitare în caz de avarie;

3. poziționarea prizelor la distanță de surse de apă  (prizelor pentru fhoen, periuțe de dinți, etc);

4. montarea trapei de vizitare a instalațiilor;

5. poziționarea apometrelor astfel încât să fie ușor de citit (se pot monta inclusiv în exteriorul băii dacă există un spațiu de distribuție);

6. montajul rigolei/sifonului de pardoseală. Puncte sensibile sunt racordul între finisaje și grosimea șapei în care se montează;

7. înclinarea pantei spre zona de colectare a apei din pardoseală;

8. evitarea perforării sistemului de încălzirea dacă este executată în pardoseală (covor electric sau cu serpentine) la fixarea obiectelor sanitare sau a paravanului pentru duș; 

9. fixarea și alegerea peretelui pentru duș de la început și verificarea cotelor; 

10. gândirea sistemului pentru depozitarea cosmeticelor, inclusiv a prinderilor;

11. stabilirea locului pentru port prosop, hârtie igienică și alte accesorii;

12. prevederea cu ventilator conectat la întrerupătorul de iluminat;

13. racordul dintre finisajul pardoselii și cel al peretelui a.î. să nu se infiltreze apa;

14. alegerea unor materiale pentru dulapuri rezistente la umezeală. Sunt de evitat blaturi din PAL sau materiale care se umezesc ușor; 

15. Lumină naturală în băi pentru noile clădiri. 

Elena Ștefănescu, architect, cofondator Studio ae 

HOME TALKS / AMENAJARE APARTAMENT / AMENAJARE CASĂ / DESIGN

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read