Așteptările românilor privind renovarea și amenajarea locuințelor în 2022

Must read

Storia.ro, platforma de imobiliare cu cele mai multe anunțuri din piață, a lansat un studiu amplu ce și-a propus să aducă în prim plan informații despre interesele și așteptările românilor referitoare la renovarea și amenajarea locuințelor pe care aceștia doresc să le cumpere ori să le închirieze. 

Cifrele arată că 53% dintre români preferă să se ocupe de amenajarea locuinței singuri ori cu ajutorul rudelor și prietenilor, 26% ar chema o echipă de meșteri particulari și doar 21% ar apela la o firmă de construcții.  

 „Așa cum reiese din datele prezentate de Storia.ro și OLX Imobiliare, interesul românilor de a avea o proprietate a lor rămâne în continuare unul crescut la nivel național, în ciuda actualului context pandemic. Ne bucurăm, astfel, să venim în întâmpinarea celor care doresc să achiziționeze ori să închirieze o locuință cu informații utile, de interes pentru mai multe segmente de consumatori. De asemenea, susținem oamenii să ia cele mai bune decizii atunci când vine vorba de locuire, este prioritatea noastră să îi ajutăm să găsească ceea ce își doresc, iar celor care plănuiesc să vândă, să le oferim suficiente date încât să știe în ce îmbunătățiri merită investit pentru a avea o proprietate atractivă.”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia.ro & OLX Real Estate.

Top îmbunătățiri și așteptări, la cumpărare ori închiriere

În topul îmbunătățirilor existente pentru care românii ar fi dispuși să plătească mai mult, la cumpărare sau închriere, se află: centrală termică proprie (49%), obiecte sanitare moderne și de calitate (38%), instalație electrică (35%) și instalație sanitară (33%) schimbate recent, bucătărie utilată (31%). De asemenea, mai mult de 1 din 5 respondenți ar fi de acord să plătească în plus și pentru parchet, pereți nivelați și proaspăt vopsiți, ușă metalică și balcon închis.

Principala îmbunătățire pentru care atât cumpărătorii (50%), cât și chiriașii (43%), ar fi dispuși să plăteacă mai mult este centrala termică.

Următoarele poziții în preferințele cumpărătorilor sunt ocupate de: instalația electrică schimbată recent, obiectele sanitare, instalația sanitară nouă. Chiriașii, în schimb, au menționat că ar scoate mai mult din buzunar pentru obiectele sanitare moderne și bucătăria utilată. 

Un procent însemnat dintre chiriași (85%), dar și dintre cumpărători (67%) se îndreaptă către locuințele complet finisate, în timp ce 22% dintre cumpărători și doar 11% dintre chiriași sunt dispuși să aleagă o locuință parțial finisată (la gri). Interesul românilor pentru locuințele fără finisaje (la roșu) este unul destul de scăzut, cifrele demonstrând că doar 11% dintre cumpărători și 4% dintre chiriași ar opta pentru acest tip de locuință. 80% dintre cei care caută locuințe în clădiri noi doresc ca acestea sa fie la cheie, față de 50% dintre cei care caută mai degrabă în clădiri vechi.

Un alt aspect important evidențiat de acest studiu este acela că spre deosebire de cumpărători, care caută locuințe nemobilate (58%) și doar parțial mobilate (25%), chiriașii se orientează într-o proporție de peste 68% spre locuințe complet mobilate și 27% spre cele parțial mobilate. Preferința pentru achiziția în varianta nemobilată este evidentă indiferent de vechimea clădirii vizate ori de bugetul alocat respectivei locuințe. 

În ceea ce privește așteptările cumpărătorilor și chiriașilor referitoare la rezultatele pe care le pot obține în urma amenajării, pe primul loc se situează o mai bună folosire a spațiului disponibil, urmat de mai mult confort, personalizarea conform gusturilor proprii, mai multă lumină și noi funcționalități ale spațiului.

Atunci când vine vorba de stilul viitoarei locuințe de cumpărat sau închiriat, răspunsul românilor a fost preponderent Nu știu (37%). Totuși, cei care au putut numi o preferință au optat în primul rând pentru stilul clasic, valabil în cazul cumpărătorilor (18%), dar și al chiriașilor (17%), indiferent de vârstă. Următoarele locuri sunt ocupate de stilurile contemporan și minimalist. Diferențe apar în cazul celor care caută proprietăți de peste 100.000 euro, aceștia exprimându-și predilecția pentru stilurile contemporan și minimalist, iar mai apoi pentru cel clasic.

Renovare/amenajări – buget, parteneri

Pe fondul pandemiei, bugetul de renovare/amenajare a scăzut pentru 43% dintre chiriași și 35% dintre cumpărători. Doar 1 din 5 români a afirmat în cadrul acestui studiu că bugetul disponibil pentru renovare și amenajări a crescut. În principal, tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani au la dispoziție bugete mai mici, pe când consumatorii de peste 55 ani dispun de bugete stabile. 

Concret, peste 28% dintre cumpărători au spus ca pot investi între 1.001-5.000 euro, pe când 43% dintre chiriași au menționat că nu sunt dispuși să investească deloc în locuința pe care o vor închiria. Cei care vor, totuși, să aducă îmbunătățiri ar plăti sub 500 euro, acest răspuns fiind ales de 38% dintre chiriași. 27% dintre cei care caută proprietăți de peste 100.000 euro ar fi dispuși să plătească peste 20.000 euro pentru renovare/amenajare și mobilier. 

Românii recunosc că preferă să se ocupe singuri de amenajarea locuinței sau să primească ajutor din partea rudelor și prietenilor – 73% dintre chiriași și 48% dintre cumpărători. La o importantă distanțare procentuală se află opțiunile pentru echipele de meșteri independenți (9%, respectiv 30%) și firmele de construcții (18%, respectiv 22%). Cei care preferă să apeleze la ajutor din partea profesioniștilor sunt mai degrabă cei care caută locuințe de peste 100.000 euro.

Mai mult, datele studiului confirmă că și atunci când vine vorba de design, situația este una similară – 82% dintre chiriași și 79% dintre cumpărători aleg sa fie pe cont propriu sau să primească ajutor de la cei apropiați. Un specialist în design interior ar putea fi căutat de 12% dintre cumpărători și 9% dintre chiriași, cu atât mai puțin o firmă de design interior – 9% dintre cumpărători și tot 9% dintre chiriași.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read