Stilul provensal de design interior este legat de stilurile calde și luminoase din sudul Franței. A absorbit tradițiile vechi de secole ale caselor de la țară și frumusețea numuritoare a Coastei de Azur. Acest stil este foarte popular în rândul celor care caută să aducă un farmec rural în casa lor, păstrând în același timp eleganța și rafinamentul unei case tipic franțuzești.
În secolul al XVII-lea, reprezentanții burgheziei în încercările lor de a scăpa de liniile clasice stricte și de agitația urbană au început să se stabilească în provincii îndepărtate. Inspirați de frumusețile locale și de o viață echilibrată de la sat, și-au amenajat noile case într-un mod simplu, dar în același timp elegant.
Stilul provensal în designul interior a fost foarte de popular în Europa în secolul al XIX-lea. În primul rând, a fost atras de atmosfera de simplitate, pace și naturalețe, inerente unui sat. Și astăzi, atmosfera din mediul rural francez îi fascinează pe mulți prin energia sa unică, care asigură relaxare și odihnă.
Dacă doriți să vă umpleți casa cu un farmec ușor mediteranean, confort și armonie, stilul provensal a încetat de mult să fie o alegere doar a caselor de la țară și a devenit o parte integrantă a locuințelor urbane.
Cum arată o casă în stil provensal?
Interioarele în acest stil sunt umplute cu prospețimea brizei mării, miresmele ierburilor provensale și aroma amețitoare a lavandei. Farmecul confortului provincial este combinat cu vechiul și luxul. În multe privințe, este în concordanță cu stilul rustic, dar adaugă eleganța din conacele Franței. Deci, ce este stilul provensal?
Caracteristicile stilului provensal în decor:
- Culori calde pastelate;
- Finisarea peretilor cu vopsea stucco;
- Materiale naturale cu textură naturală;
- Mobilier cu aspect vechi, patinat, sculpturi din lemn;
- Abundența de flori proaspete și ierburi;
- Figurine din porțelan și ceramică;
- Tavan cu grinzi de lemn;
- Elemente de decor din fier forjat;
- Modele florale.
- Nuanțe luminoase și calde, naturale.
O atenție specială trebuie acordată nuanței de lut uscat și a culorii saturate inspirată din valurile mării. Este important să urmați această paletă de culori atât în vopsirea pereților, cât și în decor și alte elemente textile. În același timp, mobilierul ar trebui să rămână puțin mai luminos, arătând armonios pe fundalul culorilor pastelate ale pereților. Obiectele ponosite, denivelările și fisurile decorative vor contribui la crearea efectului necesar al îmbătrânirii și a impresiei suprafețelor arse de soarele sudic.
Ușile și profilele ferestrelor sunt întotdeauna din lemn, acoperite cu vopsea albă. Pot fi îmbătrânite artificial sau decorate cu ajutorul picturilor florale. Pentru a maximiza pătrunderea luminii naturale, sunt utilizate ușile interioare cu inserții de sticlă. Ușile franțuzești se potrivesc perfect acestui stil.
Bucătăria în stil provensal
După cum știm, bucătăria este inima și sufletul casei. În zilele noastre, stilul provensal în designul bucătăriilor este foarte popular indiferent că este o casă la țară sau o locuință urbană. Tot mai multe elemente din Provence sunt adăugate în interiorul în stil clasic, iar acest lucru permite diluarea liniilor stricte, precum și obținerea confortului dorit și a atmosferei de ospitalitate.
Dormitorul în stil provensal
Dormitorul provensal este ideal pentru romantici. Pentru decorarea dormitoarelor mari folosiți din abundență picturi, textile, flori și plante. Iar iluminatul cu candelabre va adăuga eleganță.
Living-ul în stil provensal
Acest stil în camera de zi este caracterizat de lumină naturală din abundență și multă deschidere. Aici pereții și mobilierul îmbătrânit sunt întrețesute armonios cu figurine din porțelan, coșuri de răchită, cutii, „cuști pentru păsări” și rame cu fotografii de familie. Farmecul de la țară va fi obținut cu ajutorul unui ceainic vechi, găleți și ulcioare drept vaze sau ghivece pentru plantele de interior.