Capodopera arhitecturală Perla, proiectată de către Jim Bissell pentru filmul Skyscraper devine cea mai înaltă clădire din lume, de 240 de etaje și integrează toate trăsăturile specifice unui proiect de excepție, fiind o minunăție a ingineriei moderne. Personajul principal din film, interpretat de Dwayne Johnson, trebuie să își salveze familia dintr-un incediu care are loc la jumătatea clădirii, iar acțiunea este construită în jurul acestui zgârie-nor. Un film care nu trebuie ratat vara aceasta.
„Pentru un designer de producție, care își dorește ca proiectul să pară cât mai veridic, design-ul clădirii imaginare din Hong Kong – Perla – a fost provocare în cadrul filmului. Indiferent de ceea ce am fi făcut, am fi fost sortiți eșecului din perspectiva comunității de arhitecți. Dar am vrut totuși ca această clădire să fie un erou în cadrul filmului”, a declarat Jim Bissell.

Dacă Perla ar fi fost un proiect real, acesta ar fi devenit cel mai înalt zgârie-nor din lume, cu o înălțime de 1066 metri, detronând Burj Khalifa care are 828 m înălțime. Astfel, nu degeaba proiecția este proclamată „o minunăție a ingineriei moderne”, însă pentru a ajunge la astfel de rezultate, Bissell a înfruntat provocări multiple la nivelul aparențelor, design-ului, dar mai ales la nivelul caracteristicilor tehnice care trebuiau să fie cât mai aproape de realitate.


Forma clădirii face trimitere către Mitul Chinezesc al Dragonului, care simbolizează putere și curaj, și întruchipează silueta unui dragon care se ridică din pământ, ținând o perlă în gură. De aici și numele construcției – Perla.
”Ochii dragonului” sunt reprezentați de cele două turbine eoliene dublu-spiralate.
Iar ”stomacul” acestuia este reprezentat de zona cu atrium, de la etajul 30, unde cea mai mare parte din acțiunea filmului are loc.

Deși clădirea este proiectată 3D, neexistând în realitate, designerii săi au gândit toate detaliile, astfel încât aceasta să pară cât mai veridică. Astfel, având 1 milion de tone și o suprafață de 4,3 milioane de mp, exteriorul clădirii însumează 120.000 de unități de sticlă, încadrate în pereți cortină din oțel.
În interior, există 4.000 de trepte, de sus până jos și 70 de lifturi cu viteză ridicată.

Nici capitolul siguranță nu a fost neglijat, astfel că zgârie-norul a fost securizat împotriva dezastrelor naturale, având o rezistență la vânt de până la 200/ mph și o rezistență la cutremure cu magnitudinea de 8 grade, siguranță la incendii, dar și 300 de oameni care răspund de siguranța clădirii.

Construirea capodoperei arhitecturale a durat 7 ani, la care au participat 22.000 de lucrători din 20 de țări diferite.

Cu astfel de detalii, devine chiar greu sa crezi că această clădire nu ar putea fi reală. Ca să te convingi, îți propunem să vizitezi clădirea, printr-un tur virtual, click aici. Călătorie plăcută!