De câte ori nu ați auzit părinți care doresc să înlocuiască etajerele, măsuțele de cafea sau orice alt mobilier din sticlă atunci când în peisaj apar copiii? Teama ca cei mici să nu se accidenteze este mare, dar știți că această teamă nu este întru totul justificată? De ce? Există mobilier din sticlă child friendly. Haideți să vedem ce presupune.
Sticlă securizată
Când vine vorba de siguranța celor mici, poate cel mai important aspect al unui mobilier din sticlă ține de securizarea materialului. Sticla securizată are o putere de compresie mare. Se fabrică prin încălzirea sticlei până când devine moale, iar ulterior suprafața se răcește rapid. Acest lucru creează o peliculă de protecție pe exteriorul sticlei. Doar atunci când aceasta se rupe (ceea ce nu este ușor), mobilierul se sparge. Așadar, o piesă din sticlă securizată este mai mult decât indicată.
Gravare specifică
Sticla securizată este gravată cu EN12600 și/sau EN12150, indicatori ai unui standard european relevant care vizează sticla. Gravarea este poziționată discret fie pe un colț, fie pe o muchie laterală.
Grosimea sticlei
În general, grosimea sticlei securizate variază între 6 și 12 mm. Cea de 6 mm este utilizată, de obicei, pentru inserții în lemn sau metal. Un mobilier din sticlă pe care te poți baza are o grosime de minimum 10 – 12 mm.
Ce se întâmplă dacă, totuși, un mobilier din sticlă se sparge? Acesta se va „rupe” în mii de fragmente relativ inofensive, spre deosebire de sticla standard, care odată spartă poate avea consecințe grave.
Și finisajul contează!
Pentru a preveni orice eventual accident, este important să alegeți un mobilier din sticlă ce are colțurile perfect rotunjite. De asemenea, trebuie să vă asigurați întotdeauna că marginile sticlei sunt bine lustruite. Să nu uităm nici de sfatul specialiștilor. Aceștia recomandă să cumpărăm, pe cât posibil, mobilier din sticlă de la o firmă specializată pe acest material, pentru a obține sfaturi avizate referitor la tot e presupune sticla.
Simplu sau elaborat?
Ei bine, tot specialiștii sunt cei care spun: de obicei, mobilierul din sticlă curbată este dintr-o singură foaie de geam, nesecurizat. Este drept, în acest caz sticla are o grosime mai mare, între 12 și 15 mm, dar chiar și așa se poate sparge la un impact mai violent. Așadar, atenție la ce cumpărați!