Ești la prima amenajare? Cum să îți planifici realist bugetul.

Must read

Dacă ești la prima amenajare, cel mai probabil te întrebi de unde să începi. Iar bugetul este întotdeauna un factor sensibil: oare ce trebuie să iei în calcul atunci când îl planifici? Îți permiți să lucrezi cu un arhitect de interior? Te va costa mai mult în final sau nu? De unde poți să eficientizezi și unde nu ar trebui să faci rabat de la calitate?

Am adunat toate răspunsurile de la Iulia Tănase, arhitect de interior și co-fondator Arcady Studio, așa că poți să pregătești o foaie și un pix și îndrăznește să-ți conturezi bugetul amenajării pe care o ai în minte. 

 

Discuțiile despre bugete atunci când vine vorba despre amenajări nu ar trebui să fie tabu. Dimpotrivă, înțelegem perfect că ele sunt punctul de pornire atunci când te gândești la spațiul ideal în care vrei să trăiești. Noi credem că există soluții pentru orice buzunar, atât timp cât există înțelegere, deschidere și transparență să le punem pe masă în colaborarea cu un arhitect de interior – Iulia Tănase.

Prima amenajare: ce trebuie să curpindă bugetul tău

În funcție de situație, liniile principale în bugetul pentru prima amenajare ar trebui să pornească de la finisaje și instalații (sanitare și electrice, dacă este cazul), să treacă prin mobilier și accesorii și să ia în calcul și manopera. 

Până să îți dai seama dacă vrei sau nu să apelezi la un designer de interior pentru prima amenajare, ca să poți estima realist și cât mai echilibrat un prim buget, îți recomandăm să te documentezi apelând la strategia cea mai la îndemână. Căutând pur și simplu online niște repere de costuri pentru cele de mai sus, fie mergând direct în magazine sau showroomuri de specialitate. Aici găsești și experți care te pot îndruma, ca să îți faci o primă idee. 

Desigur, căutând pe Internet, estimările cu ajutorul simulatoarelor care calculează la metri pătrați s-ar putea să nu fie cele mai exacte întotdeauna – ca atunci când faci stereotomia unui spațiu și lucrezi direct cu planul amenajării tale. Însă, chiar și așa, ele reprezintă un prim pas  casă faci lumină. Întotdeauna lasă un procent (pe care noi ți-l recomandăm undeva la 10%) ca marjă, pentru situațiile neprevăzute în care poate ai nevoie de materiale în plus. 

Apoi, gândește pentru manoperă un procent din valoarea lucrării tale. Desigur, aici lucrurile fluctuează de la echipă la echipă, însă e bine să fii pregătit să nu faci rabat de la partea asta. Degeaba ai cele mai frumoase finisaje sau piese de mobilier, dacă cei care ți le montează nu o fac cum trebuie. Cu cât materialele cu care lucrezi aici sunt mai prețioase și echipa pe care o alegi pentru manoperă trebuie să cunoască mai multe. Deci e important să aloci proporțional mai mult și pentru montaj. 

La ce să fii atent atunci când trasezi bugetul amenajării tale

Și acum intrăm în niște precizări importante, în funcție de care bugetul poate să fluctueze sau care te ajută pe tine să iei niște decizii relevante la nivel de costuri alocate.

Iată la ce trebuie să mai fii atent pentru prima amenajare:

  • Fii foarte atent la manoperă

Așa cum spuneam mai sus, manopera este foarte importantă. Fiecare cunoaște un „nea Ion” care știe să rezolve orice, însă mai ales atunci când lucrezi cu un material mai prețios – piatră naturală, de exemplu –, echipa care se ocupă de manoperă trebuie să poată citi niște planuri, să le respecte și să lucreze adaptat la materialul respectiv. Ca să faci un French pattern, de exemplu, trebuie să pornești din centru. La piatră naturală, lucrezi cu anumite instrumente care sunt mai scumpe și care necesită o îndemânare mai mare și tot așa. 

Alege prudent, pentru o manoperă de calitate, ca la final să vezi cum se îmbină toate și cum inclusiv un material care nu ți se pare atât de spectaculos – arată foarte bine în imaginea de ansamblu, datorită montajului bine făcut – Iulia Tănase.

  • Nu vâna doar ofertele de preț

Știm, tentația e mare. Atunci când vezi „oferte de Black Friday”, e foarte greu să reziști. Însă e important să nu transformi prima amenajare într-o goană după prețul cel mai mic. 

Vorbim, până la urmă, de alegerea gresiei pe care o să calci de 20 de ori în fiecare zi timp de foarte mulți ani de acum înainte. Nu ai vrea să se distrugă ușor și nici să reamenajezi în 5 ani din cauza asta. Nu alegi doar un toaster, ca să aibă sens să faci achiziții doar pentru că este o campanie masivă de discounturi. Așa că îți recomand să nu te grăbești și să nu iei decizii de amenajare doar în funcție de reducerile pe care le găsești în prezent.

  • Uită-te cu atenție la calitatea produselor pe care le alegi

Legat strâns de punctul anterior, prioritizează, pe cât posibil, calitatea. Sigur că pentru anumite piese de mobilier – poți să găsești soluții mai prietenoase ca buget, însă ghidează-te după un principiu important. O achiziție ieftină acum înseamnă un cost mult mai mare pe termen lung, plus potențiale alte bătăi de cap. 

Calitatea înseamnă să alegi piese durabile, rezistente, pe care să poți să le folosești fără probleme și peste ani de la prima amenajare. 

  • Nu face rabat de la micile bucurii și dorințe speciale pe care le ai de la prima ta amenajare

Dacă totuși începi să tai de undeva sau îți dai seama că e nevoie de anumite compromisuri – și aproape întotdeauna este nevoie –, nu renunța la lucrurile principale pentru care ai început de fapt amenajarea. Poate că îți dorești o canapea mare unde să se strângă toată familia, poate că ai nevoie de o comodă la intrare unde să-ți pui cheile imediat ce ajungi acasă – degeaba pui un cui să le agăți, dacă tu nu ai obiceiul ăsta. 

Atunci când prioritizezi, prioritizează în favoarea micilor bucurii pe care le ai. De asemenea, asigură-te că ai nu doar o amenajare frumoasă, cu o estetică impecabilă, ci și un circuit coerent în spațiu. Degeaba la final arată totul bine, dacă nu te poți folosi la maximum de spațiul respectiv și dacă el nu-ți aduce niciun beneficiu, deci nu e adaptat realmente obiceiurilor și stilului tău de viață.

  • Fii pregătit să te adaptezi și din mers

O amenajare înseamnă, de multe ori, o călătorie cu surprize. Iar asta nu se întâmplă doar pentru că nu ai planificat îndeajuns de bine sau de mult, ci pentru că pur și simplu socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg. Pentru că poate produsele alese nu sunt pe stoc, pentru că unele comenzi întârzie, este bine să fii pregătit să te adaptezi și din mers și asta să nu te frustreze. 

De-asta e bine să știi care sunt etapele dintr-un proiect de amenajare, să înțelegi și partea mai puțin plăcută a ce urmează să se întâmple – șantierul, de exemplu –, pentru ca realitatea să nu te ia pe sus. 

  • Dacă bugetul este peste posibilitățile tale, etapizează proiectul

Ai planificat, ai tăiat, ai optimizat, simți că ai făcut tot ce era omenește posibil și tot nu te încadrezi în bugetul pe care îl ai. Ce e de făcut? 

Decât să renunți complet, să te descurajezi sau să începi să iei decizii bazate numai pe costul cel mai mic, mai degrabă uită-te la cum poți etapiza amenajarea ta. Poate că nu te apuci să decorezi întreaga casă, dar începi cu spațiile principale și cele mai importante. Poate nu reușești să faci ambele băi, dar începi cu una dintre ele. 

Nu este greșit și nu trebuie făcute toate o dată. Sigur, te vei întinde mai mult ca timp, dar vei putea și să jonglezi mai bine la nivel de costuri. 

  • Apelează la un arhitect de interior

La noi, s-a propagat ideea că un specialist ca un designer de interior înseamnă automat numai amenajări premium, bugete generoase și pe care nu și le permite oricine. De asemenea, există de multe ori și percepția că arhitectul de interior e mai degrabă un centru de cost decât o modalitate de a eficientiza bugetul. 

Fals. Pentru multe dintre lucrurile menționate mai sus, un specialist te poate ajuta să le gestionezi mai bine și mai ușor. El poate analiza calitatea unui produs, știe unde poți să găsești un produs similar, dar care să se încadreze în buget, vede oportunitățile din amenajarea ta, îți ia de pe cap gestionarea tuturor furnizorilor implicați și nu în ultimul rând – se adaptează proiectului tău, cerințelor tale și bugetului disponibil, ca să enumăr doar câteva dintre beneficii. 

Colaborarea cu un arhitect de interior. La ce să mă aștept?

Oricine merită o amenajare mai bună. Pentru bugetul fiecăruia, există soluții de amenajare pe care un specialist bun știe să ți le prezinte. 

Însă la ce să te aștepți ca buget de la colaborarea cu un arhitect de interior?

Ca să ai un reper, există mai multe modalități de calcul atunci când discuți despre lucrul cu un designer. Pe de o parte, se face o raportare la numărul de metri pătrați, pe de altă parte se poate calcula raportat la timpul alocat (relevant mai ales dacă vorbim despre amenajări punctuale – ale unei singure încăperi, de exemplu) sau există chiar o combinație între cele două metode. 

De asemenea, anumiți designeri pot să ofere discounturi speciale, din comisionul stabilit și negociat în prealabil cu partenerii și furnizorii lor. De exemplu, dacă beneficiarul este de acord să își aleagă mobila de la un anumit producător, o poate alege la un cost mai prietenos, iar arhitectul ia un comision direct de la producător pentru vânzarea astfel intermediată. Toată lumea are de câștigat. 

E important și să știi că o colaborare cu un designer de interior înseamnă mai multe etape din care poți alege. Pe de o parte, există zona de primă discuție, măsurători, releveu, prezentare a conceptului de amenajare, împreună cu un moodboard. Apoi există redactarea propriu-zisă a proiectului, ce include planurile de mobilare, respectiv instalații (după caz), randările, stereotomiile. Și, nu în ultimul rând, etapa de implementare – cu liste de cumpărături, vizite pe șantier și în showroomuri și urmărire a comenzilor către furnizori. 

În funcție de nevoile tale, colaborarea cu un specialist poate fi adaptată și e important să vezi flexibilitate și deschidere din partea partenerului cu care te pregătești să lucrezi în acest sens. Chiar dacă nu există niște costuri universale, fiecare spațiu e difierit și trebuie tratat ca atare.

Ca reper general însă, e indicat să te pregătești ca fee-ul alocat designerului să fie de cel puțin 10% din bugetul total alocat amenajării proiectului tău. 

 

 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read