Hangar 18, o reconversie de hală industrială, este un proiect dezvoltat de My Kitchen Studio ca o întâlnire de gradul 3 cu arta design-ului interior, design-ul pentru casa personală.
Suntem Andrei și Doris de la MyKitchen Studio și dezvoltăm un proiect de reconversie rezidențială a unei hale industriale, atelierul de lucru al tatălui meu, unde am învățat teorie și practică în manufactura de mobilier și producția de elemente pentru variate industrii. Am denumit proiectul casei noastre Hangar 18 pornind de la faptul că este camuflată ca o “construcție secretă” și este situată la nr. 18 pe respectiva stradă, spune Andrei Gângă.
Ni s-a părut amuzant și potrivit că Hangar 18 are două conotații puternice din cultura noastră adolescentină: filmul omonim cu referire la cazul Roswell ‘47 și presupusele contacte extraterestre din Area 51, precum și o melodie genială Megadeth, astfel numele s-a recomandat de la sine.
Tot proiectul casei va fi construit și va gravita în jurul bucătăriei
Am pornit de la premisa că aveam nevoie chiar din prima fază de proiectul bucătăriei pentru ca arhitecții să poată continua proiectarea pentru compartimentarea spațiului (pereții de gips carton) și tot ceea ce implică faza următoare: plan și iluminat de tavane, ventilație pentru hotă și aer condiționat, planurile de electricitate și instalații, încălzire în pardoseală etc.
Pentru noi, bucătăria este în centrul activităților din casă, astfel gândim design-ul de la interior spre exterior.
Atât eu, cât și Doris, împărtășim aceleași gusturi în materie de design interior; practic, ni le-am dezvoltat și rafinat împreună de-a lungul anilor și avem experiența personală de amenajare completă a celor două apartamente în care am locuit până acum.
Eram convinși de faptul că știm la unison ce vrem, dar totuși, când am pus toate piesele marelui puzzle pe masă… s-a dovedit ceva mai complicat decât am fi crezut!
Nu avem copii, avem doar 5 patrupezi, dar gătim zilnic împreună și ne petrecem majoritatea timpului liber în bucătărie; este evident că în bucătărie s-au desfășurat “ședințele” noastre în care am dezbătut proiectul viitoarei case.
Puteam alege orice tip de design sau compartimentare interioară, nu aveam condiționări întrucât construcția este una pe structură metalică – mai exact, este reconversia unei foste hale industriale de producție de mobilier.
Știm că alegerea de acum ne va însoți pentru următorii 20 de ani. Chiar dacă poate părea că ne permitem cu ușurință să schimbăm bucătăria – având în vedere că lucrăm în acest domeniu – spunem cu sinceritate că nu este deloc simplu. În primul rând, este o investiție financiară importantă – printre cele mai importante din viața oamenilor, în general – iar în al doilea rând, schimbarea unei bucătării implică fără discuție o renovare completă a întregii case.
Am început prin a ne organiza o listă de necesități și priorități, exact așa cum o facem zi-de-zi în cadrul oricărui proiect de bucătărie, apoi le-am pus pe toate în ordine, iar din acest punct de vedere, totul a devenit mai simplu:
- Bucătărie Open-Space, indiscutabil. Este o alegere estetică și funcțională bazată pe un stil de viață, este o necesitate. Și în prezent avem o bucătărie open-space și nu cred că am mai putea trăi altfel. Ne oferă o permanentă comunicare și astfel o libertate în plus de a ne petrece timpul împreună, oferă o permanentă senzație dinamică și pozitivă, ne mobilizează și ne ține conectați la activitățile domestice.
- Concept unic integrat pentru întreaga zonă de zi: Bucătăria este centrul casei și elementul de legătură directă cu holul de intrare, dining-ul, living-ul și spațiul de lucru (home office). Trebuie să avem o coerență și o fluiditate a spațiilor, iar dacă am folosi prea multe tipuri de mobilier am risca să transformăm casa într-un showroom de mobilier.
- Totul ascuns, dar totul la îndemână. Fără obiecte inutile la vedere. La vedere pot sta doar obiectele de uz permanent și cele care au o valoare estetică și/sau artistică – anumite cărți de lectură curentă, ori anumite obiecte de veselă – precum și lucrările de artă.
Materiale de suflet
Știu că probabil sunteți curioși ce materiale am ales noi pentru bucătăria noastră. Am făcut ceea ce recomandăm oricărui client care intră în showroom-ul nostru: am ales cu sufletul.
Am optat pentru o bucătărie model Segni de la Zampieri Cucine, partenerul nostru de suflet și un reper internațional din punct de vedere al rafinamentului în materie de design, a căror filozofie se bazează pe congruența între avangarda tehnologiei și conservarea adevăratelor valori artizanale. Așadar, am avut practic la dispoziție toată gama de materiale și finisaje disponibile azi pe planetă, inclusiv din domeniul extraterestru și neconvențional.
Paolo Zampieri, proprietarul și motorul Zampieri Cucine, a avut amabilitatea de a ne consilia în alegerea făcută. Nu aveam o neapărată nevoie de consiliere, dar trebuie să fac o paranteză și să vă spun că Paolo Zampieri este un om și un profesionist excepțional – personificarea designului italian – un om cu o viziune unică, a cărui pasiune se reflectă în fiecare proiect Zampieri. Așadar, implicarea lui Paolo în alegerea noastră a fost o binecuvântare.
Cum am ales materialele perfecte pentru spațiul nostru?
Toate materialele au caracteristici pro și contra, nu există materialul perfect. În schimb, există multe tipuri de calități și finisaje pentru același material, iar calitatea și garanția producătorului sunt lucrurile care contează cu adevărat, nu cum se numește materialul (PAL, MDF, HPL etc). Cum spuneam, am ales cu sufletul și mai puțin cu rațiunea, astfel am mers la sigur.
Am pornit de la faptul că pardoselile vor fi din rășină de ciment turnată continuu (fără rosturi) cu o nuanță de nisip, iar pereții vor fi albi cu o ușoară textură de tinci. Tâmplăria va fi un negru-antracit cu suprafețe vitrate foarte generoase.
În final, am decis să alegem metalul “Iron Titanio” ca finisaj central, prezent prin cele două blocuri importante ce marchează zonele și asigură tranziția între bucătărie și zona de living. Materialul este finisat printr-un proces de vopsire specific Zampieri Cucine, o acoperire cu oxizi metalici ce ulterior este șlefuită manual pentru a obține un aspect metalic perfect veritabil.
Pentru fundal, am ales două materiale “clasice”, Lemnul de Eucalipt Afumat și Lăcuitul lucios Grigio Agatha, ce vor duce o luptă continuă pentru supremație asupra ambientului.
Da, ați citit bine, fronturile coloanelor sunt lăcuite lucios, am căutat un tip de gloss deluxe.
Știm că trendul actual este către culori supermate și toată lumea fuge de lucios, dar spunem cu sinceritate că o mostră de lăcuit lucios marca Zampieri – adevăratul “laccato lucido spazzolatto” trebuie văzut și atins, iar experiența este divină. Arată ca un porțelan fin, nu artificial și brutal ca plasticul. Oferă o reflexie curată și “adâncă”, foarte discretă în comparație cu sticla, care are o reflexie absolut perfectă dar totuși, prea directă.
Lemnul este în general preferatul nostru, însă doar cel veritabil (nu imitațiile), pentru unicitatea și frumusețea sa naturală. Alegerea a fost cu adevărat dificilă, întrucât Zampieri sunt maeștrii în finisarea lemnului și au la dispoziție o gamă foarte mare de “specialități” proprii, între care este foarte dificil să te decizi, astfel am ales Eucaliptul Afumat pentru caracterul său de rebel-ascuns și aspectul afumat ce-i conferă un aspect ușor vintage.
Am obținut ca rezultat un design fluid, subtil și timeless
Am proiectat un spațiu cu design matur, ca evoluție naturală de lifestyle, dar în același timp ironic și pe alocuri chiar amuzant! În final, am gândit împreună un design bazat pe coerență și pe o arhitectură volumetrică a mobilierului. Nu am folosit deloc materiale solide, ci am pus în scenă doar texturi contrastante.
Totul este condimentat cu detalii subtile, ce reflectă identitatea și personalitatea noastră: detalii care ne amintesc în fiecare zi de noi, de istoria și de valorile noastre comune, un tezaur de experiențe care ne definesc și ne îmbogățesc viața în doi.