Cum se vor schimba locuințele noastre în interior după perioada coronavirus?

Must read

În ultimele luni, fiecare dintre noi și-a recalibrat existența dupa noi reguli, având un sigur numitor comun – ACASĂ. Suntem mai conștienți de spațiul interior pe care îl împărtășim, de limitările locuințelor noastre și reflectăm asupra modului în care acestea ar putea fi mai plăcute, mai confortabile, mai sigure și mai sănătoase. Pentru noi toți, locuința a devenit un element central al existenței, crescând în importanță și căpătând noi valențe și nevoi. Am întrebat arhitecți și designeri de interior despre cum cred ei că se va schimba locuința noastră după coronavirus pentru a putea să înțelegem cum va arăta ”casa viitorului”.

Despre tendințele și provocările în designul de interior în următorul deceniu am mai povestit aici.

Casele vor avea spații versatile și multifuncționale

Arhitecții subliniază versatilitatea, multifuncționalitatea și transformarea locuinței după coronavirus. Astfel, pentru arhitectul spaniol Gonzalo Pardo, director la Gon Architects. „casele trebuie să fie transformabile”, în timp ce arhitectul francez Frédéric Ganichot observă că „această criză va accentua tendința deja existentă de proiectare a spațiilor modulare”.

Sorana Leru, Miso Architects spune că, ”stând atât de mult acasă, fiecare dorește să modifice sau să adapteze spațiul, astfel încât să se simtă mai confortabil și să ușureze presiunea acestei perioade. De asemenea, conștientizând faptul că pericolul nu va fi depășit prea curând și că ar putea chiar să reapară, nevoia de adaptare a spațiului devine una permanentă, nu doar temporară.

Sorana Leru, Miso Architects

 

Spațiile multifuncționale au și mai mult sens într-o perioadă în care facem atât de multe lucruri de acasă, fie că este vorba de muncă sau de exerciții fizice.

Cei care vor lucra și de acum înainte de acasă vor investi într-un birou și un scaun confortabil. Pentru cei care fac sport, vor continua să-l practice acasă și o să-si cumpere echipamente adecvate. Cei care tânjesc după un spa, o cafenea intimă sigur o să-și amenajeze un colț de relaxare, spune Natalia Berezovskaia, The Famous Design.

 

Natalia Berezovskaia, The Famous Design

 

Și Sorana Leru subliniază acest lucru:

Biroul de acasă, care în general se adresa unei categorii restrânse de beneficiari, a crescut spectaculos în importanță în această perioadă și devine o nevoie care necesită spațiu, design, funcționalitate și intimitate. Spațiul de lucru, cu zone de depozitare și un scaun de birou confortabil este mult mai solicitat decât până acum și va juca un rol cu siguranță mult mai important în viitor.

elegance-decor-vopsea-cameleo.jpg
Detalii amenajare: https://hometalks.ro/apartament-de-4-camere-cu-design-modern-si-accente-masculine/

 

Cu toate acestea, este posibil să vedem cel mai mare accent pe multifuncționalitate „în includerea mai multor spații care oferă posibilitatea să lucrăm de la distanță, de la camere independente până la încăperi reconfigurabile în funcție de ora zilei”, cmpletează Gonzalo Pardo.

Vom valorifica conexiunile dintre interior și exterior

Interioarele din case se vor transforma tot mai mult în spații exterioare.

Arhitectul italian Tommaso Giunchi spune că  „nu vom mai locui niciodată într-o casă care nu are cel puțin un spațiu mic în aer liber.”

Oamenii au început să își cumpere plante, să aduca natura în casă, să decoreze și să reorganizeze balcoanele, care cândva erau doar niște spații de depozitare. Sigur, mulți o sa încerce să invesească în elementele de care nu aveam timp până acum, iar astăzi au realizat cât de mult contează – afirmă Natalia,  The Famous Design.

design interior apartament the park realizat
Detalii amenajare: https://www.creativ-interior.ro/portofoliu-design/apartament-3-camere-complex-rezidential-the-park-bucuresti/

 

Este important să stabilim un minim pentru cantitatea de spațiu verde disponibil fiecărui spațiu interior, într-un apartament.

covor-traditional-dare-to-rug.jpg
Detalii amenajare: https://www.misoarchitects.ro/work/apartament-travelers-home/

 

În perspectiva verii care se apropie, sunt convinsă că terasele și balcoanele vor crește în sondaje, având în vedere că legătura cu exteriorul este restrânsă, dar și din cauza nevoii de utilizare maximă a spațiului existent. Majoritatea românilor locuiesc în apartamente și case subdimensionate, motiv pentru care fiecare centimentru este important și trebuie valorificat – Sorana Leru, Miso Architects.

Miso-Architects_Rent-Apartament-25.jpg

Arhitecții cred că adevărata revoluție urbană a secolului XXI nu se va referi la excluderea mașinilor în afara centrelor urbane, ci mai degrabă la a integra un spațiu verde pentru fiecare bloc de apartamente în cele mai centrale cartiere, mai ales în cele construite acum câteva decenii.

 

ACUM mai mult ca oricând accentul se pune pe simplificare 

Sorana Leru, Miso Architects:
Recomandarea mea ca specialist este să folosim această ocazie și să evacuăm din locuință toate lucrurile pe care nu le folosim, lăsând astfel spațiul să respire și să ne deservească optim. De asemenea, o reamenajare a mobilierului și/sau mici intervenții precum: un perete colorat, schimbarea scaunelor, un tablou vesel ne pot da o stare de bine și de comuniune cu spațiul pe care îl utilizăm atât de intensiv, ceea ce ne va ajuta în noua rutină zilnică.

Despre organizare, simplificare .. în dressing am pregătit un scurt ghid aici: https://hometalks.ro/organizarea-dulapului-scurt-ghid-despre-simplificare/

Iar dacă vorbim despre bucătărie, spațiul cu cel mai mare trafic și locul cel mai expus la dezordine și aglomerare, aruncă un ochi aici.
Chiar și pentru spațiile de birouri sunt soluții pentru simplificare.
Cum poate arhitectura să prevină răspândirea virușilor

O recomandare simplă, dar foarte importantă pe perioada unei pandemii este să îți scoți pantofii înainte de a intra în casă. Prin urmare, și locuința după coronavirus ar trebui să fie proiectată cu un spațiu imediat după intrarea din stradă, urmat de o altă zonă pentru hainele și accesoriile cu care ieșim afară: paltoane, geci, pălării, eșarfe, umbrele, etc.. Aceste spații nu trebuie să fie mari – ele pot fi adaptate la dimensiunea casei.

Zonele comune în blocuri ar trebui, de asemenea, regândite. Tehnologia joacă un rol important în crearea unor astfel de spații mai sigure și în prevenirea transferului de viruși și bacterii prin contactul cu suprafețele. De exemplu, ușile cu recunoaștere facială și ascensoarele cu control vocal, vor reduce utilizarea butoanelor și a altor comenzi manuale.

Să fii confortabil acasă este esențial acum, iar în acest sens intervenția unui profesionist care colaborează cu tine te va ajuta să planifici noi spații, gândindu-te la modul în care trăiești și la ceea ce ai nevoie. 

 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read