Cum să-ți amenajezi biroul de acasă – Sfaturi practice

Must read

Trebuie să recunoști că munca de acasă are o mulțime de avantaje – te bucuri de un echilibru mai bun dintre viața profesională și viața personală, nu mai pierzi timp pe drum, și nici nu te mai stresează colegii mai puțin preferați. Un alt avantaj este că poți să-ți amenajezi biroul așa cum îți place ție. În sfârșit poți să-ți creezi un spațiu în care să te simți inspirat și motivat.

Din păcate, sunt și câteva dezavantaje. Deși e bine că poți să petreci mai mult timp cu familia, îți poate distrage atenția și afecta productivitatea. Când mai iei în calcul și treburile casnice, animale de companie, musafirii și lipsa șefului care să-ți arunce priviri dezaprobatoare când stai prea mult pe telefon ajungi să lucrezi mai multe ore. Nici nu mai ai nevoie să te joci pe telefon fiindcă ai toate opțiunile de divertisment de acasă la câțiva pași. 

C:\Users\Olivia\Downloads\pexels-vlada-karpovich-4050444.jpg
Foto credit: https://www.pexels.com/photo/thoughtful-man-working-on-laptop-in-kitchen-at-home-4050444/

Pentru a fi productiv, trebuie să lucrezi într-un mediu în care poți să te concentrezi și să gândești creativ. Sperăm să putem să te ajutam cu câteva sfaturi practice. 

Alege spațiul potrivit 

Când îți amenajezi biroul de acasă, mai întâi trebuie să te hotărăști unde vrei să fie. Spațiul ideal depinde de tipul de muncă și preferințe. Bineînțeles, dacă locuiești cu familia sau ai colegi de apartament, trebuie să iei în considerare și nevoile lor. 

Începe prin a-ți pune următoarele întrebări:

• De cât spatiu am nevoie pentru desktop? 

• Am nevoie de spațiu pentru dosare, cărți sau alte materiale? Dacă da, de cât?

• Cât de liniște trebuie să fie în birou? Voi petrece mult timp la telefon sau în videoconferințe?

• De ce fel de echipament am nevoie?

Așa cum am spus, nu există o formulă de design interior universal valabilă. Totul depinde de ce fel de slujbă ai. De exemplu, dacă ești consultant vei avea nevoie de un birou standard pentru desktop dar și de un spațiu pentru dosare și eventual un spațiu în care poți să primești clienți. Dacă lucrezi pentru o firmă, s-ar putea să ai cerințe specifice în ce privește echipamentul pe care îl folosești. 

Ideal ar fi să ai o cameră separată dar dacă nu este posibil, îți poți amenaja biroul într-o cameră comună dar vei avea nevoie să creezi bariere ce te vor ajuta să te concentrezi. 

Confortul este cel mai important 

Când vrem să decorăm o camera, de obicei ne inspirăm din revistele de design interior. Problema e că dacă ceva arată foarte bine în poze nu înseamnă că este și practic sau confortabil. De exemplu, foarte multe reviste arată imagini cu birouri în care se folosesc scaune de sufragerie fiindcă sunt mai elegante. Dar dacă trebuie să lucrezi 40 de ore pe săptămână de pe un scaun de sufragerie, indiferent de cât de elegant arată, o să-ți regreți alegerea. La fel și cu măsuțele vintage în loc de birou. Arată foarte frumos dar de-abia ai loc pentru laptop. Dacă lucrezi cu două monitoare sau ai nevoie de spațiu pentru dosare, nu sunt cea mai bună opțiune. 

Când iți aranjezi biroul, concentrează-te mai mult pe aspectele practice și pe confort. Ai nevoie de un birou și un scaun care să-ți asigure confortul. Dacă bugetul îți permite, în loc să cheltui mai mult pe un birou vintage poți să-ți cumperi unul reglabil așa încât să poți să lucrezi din picioare când simți nevoia sau să poți să-l ajustezi la înălțimea ideală când stai pe scaun. 

Calitatea monitorului pe care îl folosești e mult mai importantă decât elementele decorative din camera. Asigură-te că alegi un monitor cu contrast bun, tehnologie flicker-free și care reduce expunerea la lumină albastră care îți irita ochii și îți dereglează ritmul circadian. Exista și lentile pentru ochelari de vedere care te protejează de lumina albastră de la dispozitive digitale. Chiar dacă nu porți ochelari, poți să-ți găsești și ochelari pentru bărbați sau femei fără dioptrii.  

Lumina naturală și artificială

Lumina este un alt aspect important. Biroul trebuie poziționat în așa fel încât să obțineți cât mai multă lumină naturală. Studiile arată că accesul la lumină naturală te ajută să te concentrezi mai bine și crește productivitatea. 

În același timp, ferestrele trebuie să fie pe lateral și nu în față sau în spate. Daca fereastra e în fața ta, fără să-ți dai seama, ochii ți se vor tot reajusta când se muta de la monitor la fereastră fiindcă nivelul de luminozitate diferă așa că vei obosi mult mai repede. Dacă ai o fereastră în spate, lumina se va reflecta în monitor. 

În ce privește lumina artificială, evită să depinzi în totalitate de o sursă amplasată pe tavan. Aceasta creează umbre neplăcute care obosesc ochii. Este mai bine să te folosești în paralel de o lampa de birou de bună calitate. Designerii de obicei folosesc mai multe surse de lumină artificială pentru a crea o atmosferă primitoare și relaxantă. 

Include și o zonă în care să te poți relaxa

Nimeni nu poate lucra în continuu. Din când în când ai nevoie de o pauza. Poate te întrebi de ce ai nevoie de o zonă de relaxare la birou când ai toată casa la dispoziție. Pentru că cel mai bine este să iei pauze dese și scurte. Deși îți spui că vei lua o pauză de maximum 10 minute, dacă te duci în sufragerie și pornești televizorul, se poate să intervină ceva și cela 10 minute să se transforme într-o oră. 

Mai bine îți iei un fotoliu sau o canapea confortabilă în birou și un otoman pe care să-ți întinzi picioarele. Îți va fi mult mai ușor să menții pauzele în limitele prestabilite. Poți să găsești și multe aplicații gratuite care te ajută să-ți planifici pauzele în așa fel încât să maximizezi productivitatea fără să te simți epuizat la sfârșitul zilei. 

Când lucrezi de acasă ai tendința să petreci mai mult timp în fata calculatorului, tocmai pentru că ai tendința să iei mai multe pauze pentru că nu te supraveghează nimeni. Dar chiar dacă nu lucrezi în continuu, dacă ajungi să stai mereu peste program, vei șterge multe dintre avantajele muncii de acasă. Timpul pe care îl economisești fiindcă nu ai mai nevoie să te deplasezi până la serviciu îl pierzi din cauza scăderii în productivitate.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read