Lumina și culoarea, alături de arhitectura și designul interior, fac parte din viața noastră și ne influențează starea de spirit, dar și modul în care ne raportăm la activitățile zilnice. Atunci când ne achiziționăm un apartament și vrem să îl amenajăm, lasăm soluțiile de iluminat pe ultimul loc. Dacă ați trecut prin asta știți la ce mă refer. Însă, ce tipuri corpuri de iluminat alegem, unde le plasăm în casă, ne transformă confortul și modul în care percepem spațiul.
Ce corpuri de iluminat alegem? Design, forme, culori.
Lumina poate avea nenumărate funcții: pentru tavan, perete, podea, birou, suspendată sau spot. Următorul pas este să vă gândiți unde amplasați corpurile de iluminat: în bucătărie, living, baie, dormitor sau chiar în exterior, în grădină.
De la lustre suspendate sau lămpi așezate pe podea, corpurile de iluminat din sticlă în forme atipice vă vor transforma spațiile interioare. Nouă ne-au atras atenția diverse forme cu o estetică unică, cu care veți produce un efect de WOW acasă sau la birou. Vezi aici corpuri de iluminat din sticlă cu forme atipice.
Cei de la Philips au un instrument pe care vă invităm să îl încercați – Home Lighting Designer. Cu acesta puteți simula și proiecta propriul iluminat casnic, dar și vizualiza modul în care produsele lor vă pot îmbunătăți locuința. Puteți găsi tonalitatea perfectă pentru o anumită cameră, de la ambianțe calde și confortabile pentru iluminatul sufrageriilor, până la scheme strălucitoare și revigorante pentru iluminatul băilor și bucătăriilor.
Nu uitați! O iluminare inteligentă poate face o cameră mică să pară mult mai încăpătoare decât este în realitate și de asemenea, poate pune în evidență obiectele decorative sau colțurile întunecate ale acesteia.
Pentru iluminarea pieselor de mobilier și nu numai vă recomandăm produsele Häfele Loox LED pentru c au o durată mai lungă de viață, economisesc energie, nu emit căldură, oferă o lumină stralucitoare, iar paleta largă de forme și nuante permite numeroase combinații. De asemenea, datorita functiei plug&play, instalarea este extrem de ușoară fără a avea nevoie de unelte speciale.
Pentru ca living-ul este locul de entertainment unde ne petrecem timpul liber sau primim prietenii atunci când vin în vizită, acesta este și un spațiu versatil în care iluminarea poate fi combinată în functie de nevoi, de la o lampă de tavan, spoturi, benzi LED, toate acestea pot oferi o lumină ambientala sau chiar de accent.
Dacă doriți ca încăperea să pară mai caldă, puteți completa iluminatul cu următoarele:
- Veioze pe masă, pe pervazuri sau pe rafturi
- Lămpi de podea în apropierea canapelei sau a fotoliului de citit
- Iluminat de perete combinat cu oglinzi, tablouri, sculpturi
- Iluminat integrat, adică în rafturile pentru cărți
Deși de multe ori în holuri așezăm obiecte strict decorative, acestea sunt spații prețioase care merită fructificate din plin. Alege piese de mobilier ce pot îndeplini o dublă funcție, cea de design și cea de depozitare, și folosește-te de corpuri de iluminat adecvate pentru a scoate în evidența spațiul. În funcție de decor, puteți alege de la lămpi strălucitoare de tavan până la lămpi difuze de perete și veioze.
Cei de la Philips ne sfătuiesc ca, după instalarea în hol a iluminatului de bază, să creăm o atmosferă plăcută astfel:
- Veiozele de pe dulapurile cu sertare sau de pe servante creează insule calde de lumină.
- Corpurile de iluminat de perete pot fi folosite pentru evidențierea tablourilor și sculpturilor
- Șifonierele pot fi amplificate cu ajutorul corpurilor de iluminat orientate în jos sau al spoturilor de pe un sistem de alimentare cu fir, tijă sau șină.
- Într-un hol cu oglinzi, cea mai potrivită alegere este un corp de iluminat de perete cu lumină difuză, fără efect de orbire.
- Folosiți luminile și lămpile cu LED colorate pentru a oferi un plus de vitalitate holului dvs.
În bucătărie, lumina este necesara mai tot timpul: pentru crearea unui ambient deosebit atunci cand serviți masa sau fie ca vă dorăți să suplimentați corpurile de iluminat în zonele de interes, precum blatul de lucru, sertarele sau chiar plinta. În plus, accentuarea anumitor elemente vă poate ajuta sa preveniți micile accidente domestice.
Pentru o experiență de gătit excelentă, este foarte important să alegeți pentru bucătărie un iluminat uniform și nereflectorizant. Soluția perfectă pentru acea zonă a bucătăriei este o lumină albă neutră.
Dacă aveți o bucătărie deschisă spre living, zona în care serviți masa trebuie să dispună de propria instalație de iluminat, deoarece această zonă este, de obicei, foarte folosită: indiferent că este vorba de o cină romantică în doi, că luați masa împreună cu prietenii sau că masa este folosită de copii pentru a-și face temele. Acesta este motivul pentru care trebuie să puteți regla iluminatul bucătăriei în funcție de activitățile care se desfășoară. O lampă suspendată deasupra mesei, care produce o lumină albă caldă și care poate fi reglată, este cu siguranță o alegere bună aici, deoarece lumina poate fi setată în funcție de nevoile individuale.
Dormitorul este locul în care ne relaxăm dupa o zi lungă de muncă, așa că vă sugerăm să alegeți lumini calde și delicate. Aici vă puteți rezuma la iluminarea ambientală prin LED-uri și lampi flexibile.
Trebuie să luați în considerare următoarele lămpi pentru iluminatul dormitorului:
- Veioză pe noptieră
- Lămpi reglabile de perete de fiecare parte a patului
- Lampă de podea lângă fotoliu sau dressing
- Iluminat interior pentru dressing
Dressing-ul și dulapurile sunt la fel de importante, iar o iluminare corectă vă va scuti cu siguranță de a scotoci în diminețile pe grabă după lucrurile preferate. Aici puteți alege benzile cu LED ce pot fi montate rapid și simplu.
Baia vă permite sa vă jucați cu lumina de accent, cât și cu cea de bază: de la lămpi strălucitoare de tavan și spoturi până la iluminatul oglinzilor și iluminatul de ambianță cu schimbarea culorilor. Deasupra sau chiar sub chiuveta, la oglinda, lumina poate fi atât difuză, cât și puternică.