Cabană în stil scandinav în Munții Apuseni

Must read

Cabana Berg este un proiect frumos care se naște după un an dificil, la finalul lui 2020. Bogdan Suciu, un inginer în construcții care lucra în Anglia, și-a dorit o cabană în stil scandi­nav, minimalistă, cu o arhitectură simplă şi un decor modern. A revenit în țară și a ales Munții Apuseni pentru a-și transforma visul în realitate.

„Am călătorit foarte mult în ţările nordice și mi-a plăcut foarte mult stilul scandinav. Nu sunt un iubitor al stilului boieresc care predomină în proiectele turistice din România, așa că mi-am dorit să aduc ceva diferit. Îmi place sentimentul când stai la căldură și vezi muntele. Am început să lucrăm cu arhitecţii de la Starthouse și ideile lor au corespuns exact viziunii pe care o aveam. Ferestrele mari oferă ceva în plus și celor care ne trec pragul le place vibe-ul, pentru că nu e un simplu loc de cazare. Vrem să îi provocăm pe oaspeți să renunțe la tehnologie și doar să se bucure de tot cadrul pe care cabana noastră îl oferă”, povestește Bogdan Suciu, proprietar Cabana Berg.

În ceea ce privește conceptul arhitectural, acesta are la bază o tipologie scandinavă, având ca și idee principală a proiectului crearea a două corpuri distincte cu o zonă de legătură între acestea. Un corp de zi, respectiv unul de noapte mai coborât și dezvoltat pe două nivele.

”Centrul de interes îl joacă peisajul și am încercat să speculăm acest lucru. Am ales să oferim spațiilor cea mai frumoasă priveliște pe care valea ce se deschide o oferă. Schimbul de anotimpuri oferă scene diferite ale peisajului și astfel interiorul joacă rolul secundar în această poveste. Vitrina pe care noi am gândit-o pe toată forma cabanei cuprinde imaginea completă a priveliștii. Astfel avem o înrămare a unui cadru natural într-o continuă schimbare” mărturisește Silviu Gal, arhitect Starthouse.

Cabana Berg a fost gândită pe o fundație de beton, iar corpurile de clădire sunt sunt realizate dintr-o structură de lemn, termoizolație din vată bazaltica și o fațadă ventilată din lemn termotratat. La exterior s-a folosit lambriu adus din Norvegia termotratat în România, care are mentenanță de două ori oe an.

Pe partea de interior am gândit amenajarea cât mai curată, am evitat să aglomerăm spațiul, astfel încât imaginea oferită din exterior să se resimtă și la interior și deci imaginea de cabană în stil scandinav să fie păstrată. S-au folosit doar produse premium care să dureze în timp.

În zona de zi este amenajată o zonă minimală pentru gătit, un loc de luat masa pentru 8-10 persoane, având masa și o banchetă realizate manual, o canapea pentru 4 persoane și 4 fotolii, acestea din urmă așezate cât mai aproape de fereastra ce face legătura vizuală cu peisajul exterior.

Această cabană în stil scandinav poate găzdui maxim 10 persoane, astfel se beneficiază de 4 dormitoare cu băi proprii și încă două locuri de dormit în zona de zi. Mai mult, și cele 2 locuri din urmă sunt deservite de o baie separată și completă, amplasată în spatele bucătăriei. Cabana oferă încălzire în pardoseală peste tot și este bine pregătită pentru zilele reci de iarnă, deoarece construcția este din lemn și izolată foarte bine.

Cabana Berg este situată în județul Cluj, în localitatea Păltinei aparținând de comuna Someșul Rece, la 30 de km de Cluj-Napoca. Închirierea pe noapte este de 1750 lei și nu se închiriază mai puțin de 2 nopți.

Ce activități poți face în zonă?

Zona oferă posibilitatea selectă de a schia, deoarece pârtia de la Mărișel se află la doar 17 km de cabană, se poate face hicking spre Vârful Bătrâna care are 1400 de metri și cu siguranță se pot face și alte trasee montane deosebite pentru iubitorii de munte.

Poți adăuga pe listă și: așezarea fortificată de la Someșu Rece; biserica de lemn din Someșu Rece (1728);Lacul Tarnița, Lacul Gilău și Lacul Someșul Cald; Rezervația naturală Cariera Corabia; Cetatea Peștera Oaselor.

Starthouse, înființat în 2014, este un birou de proiectare ce oferă servicii de arhitectură, amenajare interioară și consultanță. Biroul este specializat pe locuire unifamilială, rezidențială, pe locuințe de vacanță, și de turism. Ca tipologie, biroul încearcă ca în fiecare amplasament să reușească să se încadreze în specificul zonei și marea majoritate a proiectelor, au la bază o reinterpretare a locuințelor tradiționale, realizate într-un context modern și adaptate nevoilor contemporane.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read