De ce nu, chiar din confortul propriei biblioteci de acasă? Îți surâde ideea? Dacă nu ești sigur că dispui de spațiul necesar, fii fără grijă. Pentru orice problemă există o soluție. Îți trebuie doar un strop de creativitate și puțină îndrumare pentru a-ți atinge obiectivul.
Când o ușă ți se închide, poți deschide o fereastră
Nu ești ferm convins că ar mai fi loc și de o bibliotecă? Fără îndoială că există în sânul casei tale câteva cotloane de care nu ai profitat până acum la maximum. Ei bine, în sfârșit ai ocazia! Poți instala rafturi deschise pentru cărți chiar în jurul unei ferestre. Este o soluție originală prin intermediul căreia poți profita și de lumina naturală din timpul zilei, perfectă pentru hobby-ul tău preferat.
Dacă locuiești într-o casă cu etaj, o altă idee mai puțin convențională ar fi amenajarea bibliotecii în golul de sub scara interioară. Dacă ești un colecționar de cărți înrăit, o astfel de variantă te-ar putea ajuta să-ți expui volumele preferate într-un mod inedit, eliberând astfel și biroul sau dulapurile în care obișnuiai să le depozitezi.
Să se facă lumină!
Înainte de a te apuca de citit, trebuie să te asiguri că încăperea este prevăzută cu o sursă de iluminat adecvată care să îți îmbunătățească și starea de spirit. După cum bine știi, există trei tipuri de lumină: ambientală, funcțională și de accent. Dintre acestea, cea mai indicată pauzei de lectură este, ai ghicit, lumina funcțională. Becurile cu spectru complet (Full Spectrum) sunt cele mai recomandate pentru citit, deoarece acestea emit un spectru luminos apropiat de cel al luminii solare.
Cu toate acestea, lumina naturală rămâne de departe cea mai bună opțiune, de aceea ideal ar fi ca biblioteca ta să fie amenajată în apropierea unei ferestre. În zilele însorite, poți diminua intensitatea luminii cu ajutorul unei draperii sau perdele simple și elegante, care să confere o notă aparte spațiului tău personal. Există o varietate de modele și culori pe Hornbach.ro, de unde poți comanda draperii online cu diverse grade de opacitate, în funcție de preferințele tale.
Confortul înainte de toate
Scopul principal al amenajării unei biblioteci personale este, bineînțeles, relaxarea. Spațiul de lectură trebuie să constituie un loc de refugiu, de destindere, departe de agitația cotidiană, unde te poți bucura în tihnă de o ceașcă de ceai sau de cafea alături de o carte la fel de savuroasă. Și ce mod mai bun de a spori gradul de confort al micului tău colț de rai poate fi, decât adăugarea câtorva elemente de decor din material textil? Poți de exemplu să întinzi un covoraș moale, pufos și să așezi câteva perne pe scaunul din încăpere sau și mai bine, ce-ai spune de un balansoar sau un fotoliu suspendat? Deja noua ta bibliotecă capătă un aer primitor și boho.
Un alt mod, mai personalizat, prin care îți poți stimula atenția și concentrarea, totodată, sunt obiectele de artă decorativă. Fie că este vorba de un tablou, o vază sau o statuetă mai abstractă, va fi un mic detaliu cu un impact major asupra întregului ambient.
Nu uita: Cerul este limita! Sau mai bine zis „tavanul”. Trebuie doar să-ți joci bine cartea și să te folosești de toate resursele pe care le ai la îndemână.
Surse foto: Unsplash.com