Pe un lac, dintr-un mic oraș din Tasmania, în sudul Australiei, ”plutește” o saună proiectată de studioul Licht Architecture. Două pavilioane contrastante, dar asemănătoare, cu un design caracterizat prin siluete curate și materiale simple. Plutind în peisaj, sauna oferă un loc de relaxare și izolare, liniște și reconectare. Astfel, cei care o vizitează experimentează evadarea din aventurile lor montane, cu bicicleta.
Conceptul de design se concentrează pe experiența senzorială și intimitatea vieții private, iar odată ce se află în perimetru, vizitatorii pot simți că au intrat în „propriul spațiu” separat de privirile publice.
Plutind pe un ponton, cele două pavilioane sunt conectate la mal printr-un mic pod. Un pavilion conține un vestiar, al doilea este sauna. Conceptul a fost influențat de parametrii pontonului și de dimensiunea vitrajelor. În timpul procesului de proiectare, arhitectul a testat numeroase opțiuni de formă, totuși a revenit la simplitatea unui acoperiș triunghiular și la cea a materialelor contrastante, bazându-se pe jocul de lumină și umbră.
Vizitatorii își pot lăsa pantofii pe țărm, pot traversa podul, își pot depozita bicicletele și se pot schimba înainte de a intra în căldura saunei. Două pavilione alb-negru se așază liniștit pe fundalul dramatic al stâncilor și al pădurii tropicale. Alegerea materialului reflectă fiecare funcție. Lemnul întunecat oferă solitudine și intimitate pentru saună. În schimb, un pavilion inundat de lumină naturală proiectează siluete subtile ale vizitatorilor, în interiorul acestuia.
Vizitatorii se pot așeza la soare cu privirea spre lac, protejați de acoperișul înclinat și semi-ascunși. Sauna te duce într-o altă lume. În interior, liniștea ei și schimbarea temperaturii insistă asupra relaxării. Tot ceea ce se află în exterior dispare și vă concentrați doar pe lac. La final, pentru o înviorare, vizitatorii plonjează în apă.