Acasă, într-o mansardă din București, însă cu iz de vacanță exotică

Must read

Să locuiești sau nu la mansardă? Poate că pentru mulți dintre noi, mansarda este asociată cu un spațiu de depozitare, însă nu ar trebui să fie așa. O mansardă ne oferă un spațiu ideal de a amenaja camera copiilor, un birou sau dacă e suficient de generoasă putem locui efectiv acolo. Dacă mai aveați vreun dubiu, proiectul de amenajare interioară realizat de arhitectul Daniela Crăciunoiu, de la Monocrom Studio, va demonstra cum poate prinde viață și lumină o mansardă pentru un tânăr bucureștean.

O mansardă care se află într-un bloc interbelic cu trei niveluri, din centrul Bucureștiului, cu o suprafață de cca. 100 mp, cărei amenajare a durat mai bine de un an. Rezultatul este însă spectaculos: o mansardă cu texturi și culori calde, dar fresh. Spațiul cuprinde o bucătărie amplasată aproape de acces, o baie generoasă, un dormitor cu dressing, o cameră de oaspeți /birou, o zonă de zi și o zonă de relaxare. Aceasta din urmă este ca o terasă acoperită și cu deschidere spre exterior, prin două ferestre VELUX generoase.

Ca în orice proiect, provocările nu au lipsit. De la faptul că este un imobil vechi, că are o configurație neregulată, ceea ce înseamnă multe intersecții de planuri, fără unghiuri drepte, fără pereți plani, înălțimea relativ redusă a spațiilor, mai ales în zona de zi, arhitectul a negociat la centimetru straturile pardoselii și placarea tavanului. În renovarea mansardei au apărut și lucrări ”ascunse” din decopertări, tencuieli, pardoseli, s-au refăcut integral instalațiile, ceea ce a dus și la creșterea bugetului dar și a timpului de execuție. Împreună cu acestea, dar și cu finisaje și mobilier personalizat, bugetul a ajuns la aprox 30.000 de euro.

Un spațiu labirintic al cărui spirit interbelic se simțea în aer prin scara spațiilor și prin cum acestea ți se dezvăluie treptat pe masură ce le parcurgi. Am dorit să păstrăm pe cât posibil aparente elementele din lemn vechi ale șarpantei, iar pentru a nu nega scara spațiilor, am utilizat textura măruntă de căramida klinker, atât în zona de zi, cât și în dormitor. Ne-am jucat cu placările ceramice, dând textură și culoare unei amenjări ce nu am dorit să fie de un minimalism sec și impersonal. Este „acasă”, însă parcă ai sentimentul unei vacanțe exotice. Ajută la acest spirit boem și esențele exotice de bambus și ratan utilizate la unele piese de mobilier, a explicat Daniela Crăciunoiu, arhitect monocrom.studio.

Fotografii: Sabin Prodan (Trying To Do Art)
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

- Publicitate -

Must read