În timp ce apartamentele și casele mici oferă un farmec aparte, atunci când vine vorba de proiectarea acestora apar și provocările. Organizarea unei bucătării mici vine într-adevăr cu multe întrebări astfel încât să servească nevoilor, dar să arate și bine. Din fericire, există o mulțime de variante cu care putem maximiza spațiul din bucătăriile mici. Indiferent dacă bucătăria este limitată la un singur perete, în formă de U sau ascunsă într-un colț.
Orice planificare a bucătăriei ar trebui să înceapă cu o listă pe care să scrii toate utilitățile dorite pentru bucătărie. Astfel, nu uiți nimic pe parcurs si verifici constant dacă ți s-au respectat cerințele. Răspunde-ți la întrebările de mai jos.
Vei folosi bucătăria pentru a găti familiei sau pentru un grup mai mare de prieteni? Atunci ai nevoie de mai mult spațiu pe blat pentru a așeza tăvile și a pregăti masa.
Bucătăria va fi o extensie a livingului? În acest caz ai nevoie de un rând de scaune de bar și un blat mobil.
Vrei să ai vedere către alte zonele de locuit sau la o fereastră? Dacă răspunsul este da, planifică acest lucru în consecință.
Câteva reguli pentru bucătării mici, dar funcționale
Respectă regula ”triunghiului de aur” în proiectarea bucătăriei, adică asigură-te că frigiderul, chiuveta și cuptorul se află la mai mult de 1,2 m distanță. Asta te asigură că bucătăria este adecvată pentru ca mai multe persoane să lucreze simultan. Ar trebui să existe suficient spațiu pentru ca o persoană să gătească în timp ce o alta spală vasele ori pentru ca altcineva să aibă acces la frigider pentru a lua o gustare sau o băutură rece.
Maximizează cât mai bine spațiul de depozitare cu rafturi, cârlige, dulapuri, fie spații pentru cămară.
Minimizează dezordinea pentru a avea o stare de bine și alege funcționalitatea inteligentă pentru cât mai multe elemente din bucătărie. Cu mâinile murdare de aluat sau ulei, poate fi dificil să deschizi robinetul. Iar o baterie cu touch control, pe care o poți atinge cu un deget sau antebrațul, poate fi ideală în aceste situații. De ajutor sunt și umbririle smart ale ferestrelor atunci când vrei să cobori jaluzelele sau să tragi perdelele pentru a bloca razele soarelui.
Am adunat mai jos 10 sfaturi de proiectare pentru bucătării mici pentru a te ajuta să maximizezi spațiul. Indiferent dacă renovezi, cauți să reîmprospătezi spațiul existent sau începi de la zero, descoperă mai jos toate informațiile.
Gândește pe verticală în bucătării mici
Atunci când spațiul disponibil ”la podea” este limitat, ești nevoit să gândești pe verticală.
Se spune că ”cerul este limita”, în acest caz tavanul tău, atunci când vine vorba de cât spațiu de stocare poți adăuga pe un perete. Alege un sistem de depozitare incredibil de eficient, cu rafturi pentru obiectele din sticlă, cârlige pentru cani, tigăi, ustensile utilizate frecvent, fără a ocupa deloc mult spațiu.
Polițele și corpurile suspendate , fără uși oferă senzația de mai mult spațiu și poți pune tot ce ai nevoie: ghivece, farfurii, condimente, cărți, electrocasnice mici, etc, ceea ce va elibera mult spațiu.
2. Alege o chiuvetă cu accesorii
Pentru a maximiza spațiul, pune peste ea un tocător pentru a aduce și mai multă suprafață de lucru în bucătărie.
Așadar, nu trece cu vederea chiuveta. Cea mai mare inovație în chiuvete astăzi este că toate vin cu diverse accesorii. De la un tocator care se pune deasupra sau un grilaj pentru scurgerea alimentelor, toate acestea sunt ideale pentru te organiza mai bine, fără să ai nevoie de spațiu în plus.
3. Ia în considerare mutarea completă a frigiderului din bucătărie
Dacă nu există loc, de ce nu poț poți muta frigiderul într-un alt spațiu? Mai ales că există varianta incorporabilă, ceea ce face alegerea și mai ușoară să fie ascuns pe hol sau în living, în funcție de cel mai apropiat loc. Astfel, te poți juca cu spațiul rămas și poți aduce alte obiecte.
4. În loc de faianță, alege un backsplash cu oglindă
Oglinzile sunt utile în special atunci când nu există lumină naturală sau minimă, într-o bucătărie. Ele pot ajuta la deschiderea spațiului, iar designerii preferă să folosească plăci de oglindă antichizate în locul faianței tradiționale.
5. Instalează o masă ”plutitoare”
Dacă ai o bucătărie în formă de L și un perete gol, de ce să nu îl folosești? Instalează un raft sau o masă plutitoare pentru spațiu suplimentar sau luat masa. Ai de-a face cu un spațiu îngust? Instalează o masă care se poate rabata pentru a fi la același nivel cu peretele atunci când nu este utilizată.
6. Adaugă o insulă în bucătărie
Chiar dacă bucătăria este prea îngustă, poți aduce totuși o insulă subțire, pe roți, care poate fi împinsă din drum după ce ai terminat cina. Deci da, chiar dacă ai o bucătărie minusculă poți avea și o insulă. Trebuie doar să o pui pe roți, pe care o poți puteți împinge în lateral sau muta în sufragerie unde poate funcționa ca un bar.
7. Folosește fiecare centrimetru
Găsește o utilizare pentru orice, chiar și spațiul de lângă plită – este un loc fantastic pentru depozitarea condimentelor, uleiurilor, sticlelor de orice fel. Una dintre soluțiile preferate de proiectare a bucătăriilor mici este adăugarea „cămarilor foarte înguste, cu adâncimea, care pot lua locul unui material de umplutură între frigider și perete.
8. Lumina naturală sau artificială aduce spațiu în bucătăriile mici
Dacă nu ai ferestre mari, montează sistemele de iluminat pentru întreaga bucătărie. Nu poți avea niciodată suficientă lumină într-o bucătărie, așa că alege obiecte de iluminat decorative care coboară peste insulă sau blatul de lucru. O iluminare bună, din abundență, este incredibil de importantă în timpul gătitului.
9. Organizarea spațiului de depozitare din mobilier este esențială
Pentru orice spațiu mic (bucătării sau altele), organizarea este esențială. Atunci când spațiul este limitat, nu îți poți permite să risipești nimic. Mai ales spațiul ascuns din interiorul dulapurilor, care simplifică și maximizează spațiul de depozitare în bucătărie.
10. Materiale și culori coerente
Chiar și un spațiu mic poate arăta elegant. Optează pentru aparate electrocasnice incorporate și combinați-le cu fronturile și blatul pentru o bucătărie coerentă din punct de vedere vizual.